MČR Ptýrov: Mistryní dětí je Kateřina Štorkánová, ml. juniorů opět A. Půlpánová a poprvé A. Sabathilová, mezi st. juniory vyhrál O. Málek

Ve dnech 10.-12. srpna se bude konat na Ptýrově u Mnichova Hradiště mistrovství republiky ve skákání dětí, juniorů a družstev. Pořadatelé z JK Ptýrov na základě přihlášek zveřejnili počty jezdců v jednotlivých kategoriích: dětí 31, mladších juniorů 20, starších 30 a to vše na 160 koních. Své zástupce vysílají všechny oblasti, nejvíce je zastoupena Středočeská oblast s 28 jezdci. V pátek by měl proběhnout slavnostní nástup a v sobotu podvečer speciální program.

Aktualizace 13. 8. 9:30 HOD: Vložena tisková informace a odkaz na nedělní fotogalerii.

Ptýrovské skokové mistrovství má o jednoho šampiona navíc

V Ptýrově u Mnichova Hradiště se ve dnech 10. – 12. srpna konalo mistrovství České republiky v parkurovém skákání dětí a juniorů, které se do historie zapíše jedním velmi výjimečným výsledkem. V kategorii mladších juniorů zvítězily se zcela totožným výsledkem dvě jezdkyně – obhájkyně titulu Adéla Půlpánová a Antonia Sabathilová.

Obě měly se svými koňskými svěřenci po třech kolech na bodovém kontě nulu, a tak následovalo napínavé rozeskakování. Ještě než Adéla Půlpánová s klisnou Chantal 2 vstoupila do kolbiště, se svojí soupeřkou si popřály hodně štěstí a toto gesto jasně znamenalo, že si navzájem upřímně přejí úspěch. Všechny překážky Půlpánová překonala čistě a její čas se zastavil na hodnotě 35,54 sekund. Precizní jízdu zopakovala i Antonia Sabathilová s klisnou Antalií. K údivu všech se elektronická časomíra zobrazující se na velké světelné tabuli zastavila na zcela stejném čase. „Jsem strašně spokojená. Moc jsem to přála Toničce. Před rozeskakováním jsem jí říkala, že určitě vyhraje ona, a že jí ráda mistrovský titul přenechám,“ prozradila Adéla. „Také jsem Adéle přála hodně štěstí. Moc mě těší, že na nejvyšším stupni vítězů jsem právě s Adélou a ne s někým jiným,“ dodala Antonia. Obě se shodly na tom, že zvolily právě tu nejideálnější trasu rozeskakování a jinde ji zkrátit nešlo. Kratšího času však dosáhnout šlo. Marie Hrudková s Nelsonem při stejném rozeskakování, ovšem s Kateřinou Málkovou a Parodií o bronzovou medaili, projela cílovou čarou za 34,17 sekundy. Bohužel jeden ze skoků pobořila. Její soupeřka dokonce zaváhala dvakrát a její čas byl rovných 35 vteřin.

Rozeskakování rozhodovala o medailích také v ostatních kategoriích, ale ve dvou případech nešlo o ty nejcennější. Mezi dětmi byla jedinou bezchybnou účastnicí tříkolové soutěže Kateřina Štorkánová s Ninou 2. „Na první překážku nám nevyšel odskok zcela přesně, ale stálo při nás štěstí a břevno nespadlo. Po páté překážce, na kterou se mé kobylce moc nechtělo, sem již přestala být nervózní a zcela jsem jí věřila. Vůbec jsem si nepřipouštěla, že jsem na nějakém mistrovství,“ uvedla Kateřina Štorkánová.  O stříbro a bronz se rozeskakovalo devět dvojic. Největší radost měla následně Petra Boháčová v sedle klisny Sissi 3. Ta měla před nedělním třetím kolem těžkou volbu, s kterým koněm bude o medaili bojovat, jelikož bez penalizace prošla páteční i sobotní zkouškou také s klisnou Elbou 1. Do závěrečné etapy závodu již mohla nastoupit pouze jednou. Třetím nejúspěšnějším dětským účastníkem byl Martin Vašák s valachem Bjerglunds Choping.
Stejně jako Kateřina Štorkánová, i Ondřej Málek získal mezi staršími juniory zlatou medaili bez nutnosti rozeskakování, díky jediným třem jízdám nezatíženým trestnými body. Šest jeho jezdeckých kolegyní se utkalo o dva zbývající cenné kovy. Ty se později objevily na krku Lucie Krulichové, jež startovala s Cardinalem 3, a o dvě desetiny sekundy pomalejší Jiřiny Pružinové startující s Honosem.

Součástí republikového šampionátu byla i týmová soutěž. Tu ovládlo družstvo označené jako „Praha 1“ ve složení: Ivana Hronová – Lentimus, Anna Kellnerová – Zonnedoeptoltien, Annabelle E. Kruf – Color Line K a Dagmar Neumannová – Batman. Druzí skončili „Středočeši 1“, z třetího místa se radovali členové celku „Severní Čechy 1“, jež se o něj museli utkat v rozeskakování s jezdci ze severní Moravy.

Krátký sestřih nejzajímavějších okamžiků z ptýrovského mistrovství přinese Česká televize na programu ČT4 v pátek od 17.20 hodin a v dalších dnech ještě ve dvou reprízách, resp. prostřednictvím internetového vysílání. Kompletní výsledky najdete na www.mcr-ptyrov.cz.

17:35 HOD: Stříbro získala nejrychlejší a bezchybná dvojice v rozeskakování Lucie Krulichová a Cardinál, o něco pomalejší čas, o 18 setin sekundy měla Jiřina Pružinová a Honos. Na čtvrtém místě skončila Sabina Šůchová a Ebel s pomalým, ale bezchybným výkonem. Další již v rozeskakování chybovali, jednou nakonec pátá Karolína Šimáčková a Havaj, dvakrát šestá Karolína Hájková a Ashley. Sedmí Ivana Hronová a Timpex Abránd vzdali rozeskakování po chybách.

Zlatý Ondřej Málek, stříbrná Lucie Krulichová a bronzová Jiřina Pružinová

17:20 HOD: Jediným bezchybným výkonem získal zlato Ondřej Málek a Cornils. Všichni ostatní bohužel chybovali a čekáme na výsledky rozeskakování mezi šesti dvojicemi: Šůchová, Pružinová, Hronová, Krulichová, Hájková a Šimáčková. 

15:20 HOD: Zlatá medaile se bude dělit mezi Adélu Půlpánovou, která se Chantal 2 dokončila bezchybně rozeskakování, a Antonii Sabathilovou, která též dokončila s Antalií bez chyby. Co je však rozhodující, a to čas rozeskakování, a ten měly obě dvojice naprosto totožný!

15 HOD: Bronz získala Marie Hrudková a Nelson, čtvrtá je Kateřina Málková a Parodie. Jako pátá skončila A. Kellnerová a Kashmir, 6.-7. místo patří M. Chlandovi a B. Pochopové.

Netypický stupeň vítězů mladších juniorů: Bolek Polívka gratuluje zlaté Antonii Sabathilové, s ní na nejvyšším stupínku stojí druhá zlatá Adéla Půlpánová, a bronzová Marie Hrudková.

13 HOD: Praha ve složení Neumannová, Krufová, Kellnerová, Hronová získala zlato, stříbro Středočeši (Půlpánová, Mácha, Hrudková, Krulichová. O bronz se rozeskakují družstva se 16 tr. body - Severočeši 1 a Severomoraváci 1. Severočeši ve složení Ježková, Stružinská, Mádlová a Pochopová.

Tři nejlepší družstva

Aktualizace 12. 8. 11:11 HOD: Mistryní dětí je Kateřina Štorkánová a Nina, jediná bezchybná dvojice po 3 kolech. O další medaile bojuje v rozeskakování 9 dvojic. Stříbro má nakonec P. Boháčová a Sissi a bronz M. Vašák a B. Choping.

Zlatá Kateřina Štorkánová, stříbrná Petra Boháčová a bronzový Martin Vašák

Na dalších místech jsou N. Švihorová a Coriel, F. Krakowská a Calivado a V. Vysoudilová a Una Saphira. 

22:15 HOD: Přidán odkaz na fotogalerii.

Aktualizace 11. 8. 20:20 HOD: Dvě družstva mají 4 tr. body (Severní Morava a Praha 1) a dvě 8 (obě středočeská). V dětech zůstalo po dvou kolech čistých 6 jezdkyň (P. Boháčová, A. Paličková, K. Štorkánová, K. Míčková, L. Šrámková, K. Kocumová), v ml. juniorech dvě jezdkyně (A. Půlpánová, A. Sabathilová) a ve starších 5 (O. Málek, K. Šimáčková, I. Hronová, L. Krulichová, K. Hájková).

V otevřených soutěžích vyhrály J. Kaasová a Čiki Čiki (L), A. Kellnerová a Winston-G (S) a K. Hájková a Ashley (S).

Aktualizace 10. 8. 21:30 HOD: Po prvním dni 23 nul v kategorii dětí, 8 nul v mladších a 10 nul ve starších juniorech.

Vítězkami otevřených soutěží se staly: Jennie Kaasová a Reskátor 1 (ZL), Marie Hrudková a Nelson (L**) a Karolina Hájková s Ashley 1 (S*).

10. 8. 9 HOD: Vložena tisková zpráva.

Na Ptýrově se rozhodne o dětských a juniorských mistrech ČR ve skocích

Jezdecký areál Ptýrov u Mnichova Hradiště hostí ve dnech 10. – 12. srpna 2012 mistrovství České republiky v parkurovém skákání dětí a juniorů. Připraven je bohatý sportovní i doprovodný program, který si jistě užijí nejen samotní účastníci, ale také rodiny s dětmi, které třeba ještě neměly příležitost si tento sport vyzkoušet.

Již na páteční sedmou hodinu ranní je připraven zahajovací trénink, a od půl jedenácté začne vše na ostro prvním kolem mistrovské soutěže dětí (12 – 14 let), které budou soutěžit na stupni ZL (110 cm). Mladší juniory (14 – 16 let) čeká pro začátek úroveň stupně L** (120 cm) a starší junioři (17 – 18 let) vstoupí hned v úvodním dni do šampionátu parkurem S* (130 cm). Po dokončení poslední soutěže je naplánován slavnostní nástup všech účastníků dle oblastí, a v jeho závěru se budou losovat startovní pořadí družstev, jež absolvují dvoukolové klání (L* + L**) v sobotu a v neděli. Hostem pátečního večera bude herec a milovník koní Bolek Polívka.

Dříve, než se na start postaví členové týmů, odjedou si od 10.00 hodin druhé kolo (L*, 120 cm) děti. Juniory obou kategorií uvidí diváci na kolbišti předběžně od 15.00, resp. 16.30 hodin. Čekají je překážky vysoké cca 130 centimetrů (S*, S**). Tím ovšem rozhodně dění v areálu nekončí. „Zhruba od půl sedmé se uskuteční na kolbišti fotbalové utkání jezdců Čechy versus Morava, a po něm se bude pokračovat diskotékou ve stylu Beach party. Jezdci i další návštěvníci by tak rozhodně měli pamatovat na vhodný plážový úbor,“ upozornila sekretářka závodů Ing. Pavlína Bůžková. Zábavná část by měla být ukončena v přiměřenou hodinu, jelikož v neděli musí být všechny skupiny soutěžících v plné kondici na absolutní vyvrcholení bojů o mistrovské medaile a tituly. Startovat se bude ve stejném pořadí, jako v sobotu – tzn. od 10.00 hodin završí tříkolovou soutěž děti, posléze se rozhodne o medailistech mezi týmy a nakonec přijdou na řadu mladší a starší junioři. Začátky jejich soutěží jsou předběžně naplánovány na 14.00 a 15.30 hodin.

Ceny pro vítěze a další umístěné jsou více než atraktivní. „Nechali jsme speciálně pro tuto příležitost vyrobit krásné skleněné trofeje od studia Astera z Nového Boru, a to v podobném pojetí, jako byly ty loňské při seniorském mistrovství pořádaném u nás. Vítězové kategorií jednotlivců dostanou hodinky Prim a musím zmínit též navýšenou celkovou dotaci závodů na 220.500,- Kč,“ upřesnila Pavlína Bůžková.  

Neméně lákavá je i nesoutěžní část akce. „V pauzách mezi nedělními soutěžemi jsme nachystali pro diváky doprovodný program a po celý den budou v areálu k dispozici atrakce pro děti. Z doprovodného programu bych ráda zmínila vystoupení zástupců Stáje Kateřina, kteří mají nově secvičen sedlový random s kladrubskými hřebci. Pokud nás nepozlobí počasí, máme domluven seskok parašutistů. Jinak mezi prodejními stánky na závodišti by měli být i tradiční výrobci produktů lokality Český ráj. V neposlední řadě se připravují různé divácké soutěže, takže je jistě na co se těšit. Věcné ceny nám poskytli prodejci jezdeckých potřeb, dále pak výrobci krmiv pro koně a krmných doplňků, zpestřením jsou dárky ze sortimentu elektro, a vše doplní předplatné jezdeckých periodik a zajímavé regionální produkty,“ uvádí Pavlína Bůžková.

Veškeré podrobnosti o závodech najdete hned na dvou oficiálních webech: www.famaptyrov.cz a www.mcr-ptyrov.cz.

Aktualiazce 3. srpna 14 HOD: Jak je to se startem v otevřených soutěžích? Přinášíme prohlášení skokové komise:

Otevřené soutěže jsou přístupné pouze pro účastníky mistrovství. Startovat mohou v otevřených soutěžích té úrovně, na níž mají splněnou kvalifikaci (potvrzenou příslušnou oblastí).

 

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.