MČR E Sen. a CEI1*, 2*, 3* v Mostě

Republikové seniorské mistrovství čekalo vytrvalostní jezdce ve dnech 14.-16. 9. V Mostě poměřili své síly nejen nejlepší české dvojice, ale proběhly zde zároveň také mezinárodní závody CEI1*, 2*, 3*. Aktuality sledujte na www.vytrvalost.com.

Aktualizace 18. 9. 11:10 HOD: Vložena tisková informace.

V Mostě padaly vytrvalostní rekordy, vítězem byl i korunní princ z Dubaje

Během víkendu 15. až 16. září probíhal na mosteckém hipodromu šestý ročník závodů v jezdecké vytrvalosti nazvaných Endurance Day Most v jejichž rámci se konalo také mistrovství České republiky seniorů. Za rok by se na stejném místě mělo uskutečnit otevřené mistrovství Evropy seniorů v této disciplíně, díky čemuž byl zájem o tuto akci z řad účastníků zcela výjimečný již letos. Pořadatelé zaznamenali i několik rekordů.



V rámci mistrovství České republiky seniorů se na trať dlouhou 122 km postavilo 12 jezdeckých dvojic. Jako první protnula cílovou čáru Bára Komoňová (dříve Pflugová) v sedle shagya valacha Ahmed. Jejich průměrná rychlost byla 18,09 km/hod, což je v případě českého jezdce prozatím nejrychlejší čas na mostecké trati této distance. Druhé místo obsadila Pavlína Pflugová s koněm Kevin 7, třetí místo patřilo Ing. Vladimíře Šebkové s koněm Habib. „Bára si v Mostě obhájila svůj loňský titul mistryně České republiky, který získala v Mikulově taktéž s Ahmedem. Rodina Pflugových je v jezdecké vytrvalosti velmi úspěšná, neboť její sestra Karolína pro změnu vybojovala dvakrát za sebou mistrovský titul v kategorii juniorů,“ upozornila na tuto zajímavou skutečnost Michaela Litovová s komise vytrvalosti České jezdecké federace.

Mezinárodní soutěže se jely na distancích 80, 122 a 161 kilometrů. V té nejdelší bylo na startu 37 startujících, což je vůbec nejvíce v historii zdejších závodů. Úspěšně jich dokončilo šestnáct a vítězem se stal korunní princ Spojených arabských emirátů – šejk Hamdan Bin Mohammed Al Maktoum sedlající koně Spektacular Gold. Druhé místo obsadil šejk Nasser Bin Hamad Al Khalifa z Bahrainu v sedle koně Movisko du Lauragais a z třetí příčky se mohl radovat opět jezdec ze Spojených arabských emirátů, Ahmad Mohamed Ahmed Belqaizi s koněm LC Itati. „Dalším letošním rekordem byl nejrychlejší čas – 8:11:05, což odpovídá průměrné rychlosti 19,67 km/hod. Takto rychle se v Mostě nejezdí ani kratší soutěž na 122 km,“ poznamenala Michaela Litovová. V této nejtěžší třídě měla své zástupce i Česká republika. Kateřina Hemzalová s CW Athosem dokončila na 13. místě a Silvie Lorenzová s Nanu byla čtrnáctá.

Dvouhvězdovou soutěž na 122 kilometrů vyhrála Lea Vogler s Quiram de st Honore z Francie s průměrnou rychlostí 18,15 km/hod, a i tentokrát se jednalo o rekord zdejší tratě. „Je to velmi zkušená francouzská jezdkyně, která reprezentuje svoji zemi i na světových a evropských šampionátech. Loni byla dvanáctá na mistrovství světa juniorů a mladých jezdců v Abu Dhabi,“ prozradila Michaela Litovová. Druhé místo připadlo Báře Komoňové s Ahmedem, jež byla přihlášena jak do soutěže CEI**, tak do MČR. Třetí docválala do cíle Margot Chazel s koněm Qaid Larzac. V juniorské kategorii zvítězila Kristýna Zahálková s Ariannou. Druhé místo patřilo dvojici Nele Fleck a Tabajan OX z Německa a třetí dokončila další česká jezdkyně – Luisa Kopecká s koněm Robin 2.

Osmdesátikilometrovou trať CEI* zvládla nejlépe Veit Koppe a Filou Rouge z Německa, mezi juniory se nejvíce na této vzdálenosti dařilo Veronice Kubíčkové s Emposem. Za ní se umístila Lenka Zajícová a Gáhira, což byla současně poslední účastnice, která soutěž dokončila. Odstartovala v ní také Tereza Hrubá s koněm Usuaján. V druhém kole ovšem nešťastně upadla a s lehkým zraněním musela odjet na ošetření do nemocnice. V neděli se již coby divák zúčastnila slavnostního vyhlášení a komise rozhodčích jí symbolicky předala cenu útěchy rovnající se té za třetí místo.

V neděli se běžely ještě další soutěže: jednohvězdová mezinárodní na 80 km a národní na 80, 61 a 50 km. Dále soutěže hobby na 44 a 25 km a také již druhý ročník soutěže pony. Nejmladší jezdkyní byla Veronika Nedbalová, které budou v listopadu teprve tři roky.
Televizní reportáž uvede Česká televize na programu ČT4 premiérově ve středu 19. září od 14.35 hodin. Naplánovány jsou ještě čtyři reprízy a nasazení pořadu do internetového vysílání.

Aktualizace 13. 9. 9:50 HOD: Vložena tisková informace.

Rekordní vytrvalost v Mostě s účastí korunního prince z Dubaje

Česká republika zažije v sobotu 15. září závody v jezdecké vytrvalosti, které v našich zeměpisných šířkách nemají obdobu. Šestý ročník akce Endurance Day Most pořádané na mosteckém hipodromu, bude výjimečný tím, že je zároveň tzv. „pre-ride“ pro mistrovství Evropy seniorů, jež se na stejném místě uskuteční příští rok.

Tato skutečnost se mj. promítla na počtu přihlášených jezdců. Ten se blíží téměř ke dvěma stovkám, což je absolutní rekord v dosavadní historii vytrvalostních jezdeckých závodů pořádaných v České republice. Jen v mezinárodních soutěžích je více než 100 startujících. Připraveny jsou soutěže jednohvězdové na 80 km (junioři x senioři), dvouhvězdové na 122 km (junioři x senioři) a nejvyšší tříhvězdová na 161 km. V národních soutěžích se sejde na stupních Z – ST přes 40 jezdců.

„Trať dlouhá 122 kilometrů, rozdělená do 4 etap, čeká také na 13 startovních dvojic v rámci mistrovství České republiky seniorů. Je to po dlouhé době bohatě obsazené mistrovství, navíc s vysokou obtížností. Očekává se souboj mezi několika jezdci, kteří i v průběhu sezony jezdí aktivně a umí se prát o nejvyšší příčky. Jsou jimi například Mirek Drásal s Predátorem nebo Barbora Pflugová (nyní vdaná Komoňová) s Ahmedem. Dále Markéta Wimmerová s Gazal, Vlaďka Šebková s Habibem, Veronika Myslivečková se Svratkou či Zuzana Nedbalová s Ghayathi,“ uvedla Michaela Litovová z komise vytrvalosti České jezdecké federace. Také další nejmenovaní jezdci však mohou aktivně zasáhnout do průběhu závodu a až úspěšná závěrečná veterinární kontrola nejrychlejšího koně rozhodne o novém mistrovi České republiky.

Mostecký hipodrom nabízí výborné zázemí pro vytrvalostní závody a tamní rozsáhlý areál pokrývá také značnou část trati. V letošním roce se Endurance Day v Mostě zúčastní i početná výprava ze Spojených arabských emirátů a Bahrajnu. Stejně jako ostatní jezdci ze všech evropských koutů chtějí poznat trať v okolí severočeského Mostu, aby byli na příští rok připraveni. Za rok se zde pojede sice „jen“ mistrovství Evropy, ale soutěž bude tradičně otevřená i pro mimoevropské jezdce. Mosteckou trať se tak rozhodl vyzkoušet i korunní princ Dubaje Hamdan bin Mohammed Al Maktoum. Právě kolem týmů ze Spojených arabských emirátů a Bahrajnu je velmi rušno, jelikož jejich standardy pro zázemí jsou opravdu vysoké. Dle dostupných informací bude zmíněný korunní princ ubytován v jednom z luxusních hotelů v centru Prahy a na závodiště v Mostě jej bude přepravovat vrtulník.

Podrobnosti o programu závodů najdete na adrese www.enduranceday-most.cz nebo na www.vytrvalost.com.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.