MČR pony ve skocích a drezuře: Medaile rozdány

O víkendu 15.-18. srpna se v areálu JS Equus Kinsky v Hradištku u Sadské koná MČR pony ve skocích a drezuře souběžně s finále Styl šampionátu 2013. Jezdci pony se utkají v obou disciplínách ve věkových kategoriích 8-12 a 13-16 let a parkurové dvojice absolvují již zítra zahajovací soutěže SŠ.

Aktualizace 19. 8. 11:55 HOD: Přidána tisková zpráva Pony jezdci si odvezli z Hradištka mistrovské medaile

V Hradištku u Sadské se ve dnech 15. – 18. srpna bojovalo o mistrovské medaile v disciplínách skoky a drezura. Jezdci do 16 let na pony soutěžili vždy po třech kategoriích dle jejich věku a kohoutkové výšky hůlkové poníků. Sedmou soutěží pak byla kombinovaná soutěž Šampionát nadějí.
Vyšší počet jezdců byl nahlášen do skokových soutěží. Pony jezdci se utkali o prvenství ve třech kolech a ve všech kategoriích došlo k rozeskakování o cenné kovy. Nejvyrovnanější výkony předvedli při prvním kole jezdci ve věku 8 až 12 let na pony A – tj. do KVH 135 cm. Ve třetím kole však zbyl jen čtyřlístek bezchybných. Díky rychlému rozeskakování bez zaváhání si pro zlato dojela Julie Pásková a Goldbär před Lucií Melmerovou s klisnou Myšlenkou a Sofií Najmanovou s Gerou 1.
Nejvíce dvojic se rozeskakovalo ve stejné věkové kategorii na pony B – s KVH do 148 cm. Hned šest jezdců bojovalo o stříbro a bronz. Zlato totiž bylo po třech kolech jasné, pouze mělnická Markéta Míková předvedla všechny dny bezchybný výkon a mohla se tak radovat z titulu bez nutnosti dalšího boje. Druhá skončila nakonec již jednou ověnčená medailí Sofie Najmanová, tentokrát s Hope van´t Kruis a nejlepší trojlístek doplnila Jana Táboříková a Romeo 17.
V nejstarší kategorii si první dvě kola vedla dobře loňská mistryně a obhájkyně titulu Marie Hrudková. Při nedělním kole na výšce STPB však jednou zaváhala a společně s dalšími dvěma jezdkyněmi se rozeskakovala o stříbro a bronz. Nakonec jí bezchybný výsledek stačil na třetí místo, když rychlejší byla Šárka Tůmová s Karou/Bacardií II. I v této soutěži pouze jedna jezdkyně dokončila všechna tři kola bez jediného shození. Titul si tak odvezla z Hradištka Šárka Votavová s Kačenkou 1, vítězové loňského ročníku Pony Extraligy.
V drezurní zkoušce se představily i dvě účastnice letošního mistrovství Evropy pony. Zatímco Michaela Pavlisová skončila těsně bez medaile, Tereza Markusková a Limetree Aracorn potvrdili své kvality. Nejen, že ovládli svoji kategorii 8 – 12 let na pony A, ale tímto triumfem si dojeli pro zlatý hattrick. Druhá skončila Sára Vingrálková, která si však také na krk pověsila zlato. Na to dosáhla v kategorii 8 – 12 let na pony B. Její koňský partner Emil-R si tak po roční pauze dojel opět pro zlato, tehdy však v sedle s Kateřinou Rosickou.
Napínavé vyvrcholení měla drezurní zkouška starších jezdců 13 – 16 let. Nejlepší pětice se představila v nedělní volné sestavě na hudbu. Loni zlatá ve všestrannosti a letos v její dílčí disciplíně drezuře byla Eliška Orctová a společně s Blueberry Valmart. „Jsem z průběhu mistrovství České republiky nadšená. Vůbec jsem titul nečekala, ale bylo to takové mé tajné přání, jelikož s pony letos končím. Bylo to tak skvělé rozloučení a ‚Borůvka‘ mě každý den překvapovala a udělala mi velkou radost. Asi nejlepší pocit jsem měla v nedělním küru, ten jsme si opravdu užily,“ zhodnotila jezdkyně.
Posledním doposud nezmíněným vítězem úspěšného mistrovství České republiky v Hradištku je Karolína Gálová a Zoro 2. Ti společně ovládli kombinovanou soutěž drezury a parkuru Šampionát nadějí. Kompletní výsledky najdete na adrese: www.ponyeuweb.cz.

Původní text:

On-line výsledky můžete sledovat zde.

Seznam přihlášených jezdců do drezurních soutěží mistrovských i Šampionátu nadějí, pro které bude ve čtvrtek odpoledne k dispozici soutěžní drezurní obdélník, najdete zde.

Seznam a čísla koní zde.

Fotogalerie: čtvrtek skoky, pátek skoky

Aktualizace 18. 8. 18:20 HOD: Titul ve skocích v kategorii 8-12 let na pony nad 135 cm získala Markéta Miková v sedle Víly 4, na druhém místě dokončila Sofie Najmanová (Hope Van't Kruis), na třetím Jana Táboříková (Romeo 17).

Mezi staršími jezdci ve skocích získala zlato Šárka Votavová na Kačence 1, stříbro veze domů Šárka Tůmová (Kara/Bacardia II), bronz Marie Hrudková (Pegas 12).

Aktualizace 18. 8. 17 HOD: První skokové zlato pro Julii Páskovou - čtyři bezchybné výkony v řadě v sedle Golbära a lepší čas v rozeskakování zajistil této jezdkyni mistrovský titul v kategorii 8-12 let na pony do 135 cm. Na stříbrné pozici dokončila Lucie Melmerová (Myšlenka), bronz získala Sofie Najmanová (Gera 1).

Aktualizace 18. 8. 11:15 HOD: Drezurní mistryní ČR pony v kategorii 13-16 let je Eliška Orctová, k titulu jí pomohl Blueberry Valmart. První vicemistryní se stala Barbora Kamírová (Lipton Sinaj), druhou pak Alexandra Hanáčková (Grenadier).

Aktualizace 17. 8. 15:30 HOD: V kategorii od 8 do 12 let na pony do 135 cm získala již potřetí zlato Tereze Markusková a Limetree Aracorn, stříbro patří Sáře Vingrálkové (Keny 2) a bronz Tereze Lipavské (Jurášek 12).

Ve stejné věkové kategorii na pony nad 135 cm patří mistrovský titul (již v předchozí kategorii stříbrné) Sáře Vingrálkové s Emilem-R, druhé místo patří Zuzaně Balouškové (Lipton Samba), třetí Elišce Skřivanové (Monty 14).

Mistryně České republiky v kategorii 8-12 let na pony do 135 cm - Tereza Markusková a Limetree Aracorn.

Mistryně České republiky v kategorii 8-12 let na pony nad 135 cm - Sára Vingrálková a Emil-R.

Aktualizace 17. 8. 7 HOD:


Alexandra Hanáčková a Gren adier- průběžně vedoucí dvojice starší věkové kategorie jezdců 13-16 let v drezuře.

Kateřina De Jagerová s Best Simple´s Boy - vítězka otevřené soutěže SPB a zároveň bezchybná po prvním skokovém kole staších jezdců 13-16 let.

Aktualizace 16. 8. 21 HOD: V prvním kole drezurního MČR kat. 13-16 let podala nejlepší výkon Alexandra Hanáčková a Grenadier (67,298 %), skokové první kolo zajelo v kategorii 8-12 let na pony do 135 cm celkem 13 jezdeckých dvojic bezchybně (Pásková, Melmerová, Najmanová, Chmelová, Tarabini, Miková, Škutová, Látalová, Kumičíková, Pospěch, Vingrálková), ve stejné věkové kategorii ovšem na větších pony dorazilo do cíle deset bezchybných dvojic (Bubeníková, Benešová, Najmanová, Miková, Táboříková, Vysoudilová, Pospěch, Finsterle 2x, Stružinský) a v nejstarší kategorii pak sedm (Hrudková, Tůmová, De Jagerová, Dajbych, Dostálová, Vítková, Votavová).

Aktulizace 16. 8. 13:30 HOD: V soutěži Šampionátu nadějí se dařilo nejvíce Karolíně Grálové se Zorem (62,396 %), 1. kolo drezurního MČR v kat. 8-12 let na pony do 135 cm zajela nejlépe Tereza Markusková a Limetree Aracorn (70,263 %) a ve stejné kategorii ovšem na pony B byla nejlépe hodnocena Sára Vigrálková a Emil-R (68,245 %).

Kompletní výsledky najdete v sekci Jezdecké závody.

Aktualizace 16. 8. 9 HOD: Vloženy fotografie ze včerejší veterinární přejímky, dnešní startky najdete v sekci Jezdecké zvody.

Aktualizace 23:30 HOD: Vítězi finálových soutěží Styl šampionátu jsou Nina Hartzová a Brilliant-Tereza (8-12 let, S+A), Denisa Vegrichotvá a Sun Shain (13-16 let) a František Stružinský a Jenny 5 (8-12 let, B).

Kompletní výsledky najdete v sekci Jezdecké závody.

Aktualizace 15. 8. 16 HOD: On-line výsledky můžete sledovat zde.

 

Aktualizace 13:15 HOD: Vložena tisková zpráva.

Mistrovství České republiky pony hostí Hradištko u Sadské

Již ve čtvrtek 15. srpna bude zahájen národní šampionát pro jezdce na pony, a to ve skocích a v drezuře. Jeho letošním hostitelem je areál JS Equus Kinsky v Hradištku u Sadské, kde se nedávno konalo i drezurní mistrovství velkých koní.

Ilustrační foto Kateřina Návojová

Ve dnech 15. – 18. srpna budou bojovat o cenné kovy pony jezdci do 16 let. Během mistrovství se budou rozdávat tři sady medailí ve skocích a tři v drezuře. Pro obě disciplíny jsou stejné soutěžní kategorie: jezdci 8 – 12 let na pony A (126 – 135 cm kohoutkové výšky hůlkové - KVH), jezdci 8 – 12 let na pony B (136 – 148 cm KVH), jezdci 13 – 16 let na pony do 148 cm KVH. Na parkuru bude o titul bojovat celkem 55 startujících, na drezurním obdélníku to je počet o 12 přihlášených nižší.

Ze šesti obhájců zlata budou pouze dva chybět – ve skocích to je Michaela Klugarová (Leon 16) a v drezuře Alžběta Vyštajnová (Dollom Moonlight). Obě loni bojovaly v mladší kategorii 8 – 12 let na pony B. Zbylá čtveřice doposud úřadujících mistrů se však bude snažit svůj výkon a konečný výsledek zopakovat. Ve skocích se jedná o Tomáše Plška (Samara 1) a Marii Hrudkovou (Pegas 12). Ta bude mít motivaci o to větší, že se v tomto roce s pony kariérou bude loučit. Stejně tak je tomu u drezurní mistryně starší kategorie Barbory Kamírové. Ani ta si nenechá poslední mistrovství České republiky ujít a bojovat bude opět s Lipton Sinajem.  Blízko k zlatému hattricku má Tereza Markusková, jež s Limetree Aracorn nikoho na nejvyšší stupínek od roku 2011 nepustila. Navíc je to dvojice, která má čerstvou zkušenost i s mistrovstvím Evropy. Toho se letos účastnila společně s Michaelou Pavlisovou.

Ilustrační foto Kateřina Návojová

Během mistrovství ČR se uskuteční i finále Styl šampionátu, v němž loni vyhrály Sára Vingrálková, Sofie Najmanová a Denisa Vegrichtová. Toto finále se uskuteční v rámci čtvrtečních zahajovacích soutěží a bodovat v nich mohou kvalifikovaní jezdci. První den také proběhne prezentace účastníků a veterinární přejímka spojená s přeměřováním poníků kvůli jejich zařazení do příslušných kategorií. Drezurní jezdci si budou moci zvyknout na tamější podmínky v rámci tréninku. V podvečerních hodinách se sejdou zástupci všech ekip a budou se losovat startovní pořadí.

V pátek se již bude naplno závodit a proběhnou první mistrovská kola v obou kategoriích včetně šampionátu nadějí. Začátek je plánován na osmou hodinu. Páteční den pak uzavře oficiální slavnostní zahájení mistrovství České republiky a předání výkonnostních odznaků pony. V sobotu se odjedou druhá kola mistrovských soutěží, drezurní jezdci budou zápolit na obdélníku dopoledne a na skokové jezdce budou čekat parkury v odpoledních hodinách. V tento den proběhne i dekorování Šampionátu nadějí.

Ilustrační foto Kateřina Návojová

Závěrečná neděle přinese novou šestici jmen jezdců, kteří sebudou moci rok pyšnit titulem mistr České republiky. Pro drezurní jezdce 8 – 12 let to bude pouze formalita, neboť jedou pouze dvoukolovou soutěž, a tak výsledky budou znát od soboty. Pětice nejlepších drezuristů 13 – 16 let nastoupí v neděli ve volné sestavě na hudbu. Třetí kola pak čekají na všechny skokové jezdce. Aktuální informace najdete na webu pony komise ČJF s adresou: www.ponyeuweb.cz.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.