MČR v paradrezuře v Hradištku

První říjnový víkend se v krásném areálu Jezdecké školy Equus Kinsky poblíž Prahy (v Hradištku u Sadské) koná Mistrovství České republiky v paradrezuře. Přijměte naše pozvání a přijďte společně strávit čas na zajímavou sportovní akci. Vaše návštěva a podpora potěší nejen jezdce, ale nás všechny, kteří se paradrezuře věnujeme. Ve funkci hlavní rozhodčí bude Jane McGarel-Groves, FEI mezinárodní rozhodčí z Velké Británie. Zajímavé výkony očekáváme nejen od našich českých jezdců, ale také od hostů z Německa. Program vrcholí v neděli volnými sestavami na hudbu. Aktualizace 2. 10. 11:20 HOD: TZ - Paradrezurní mistrovství ČR počtvrté v Hradištku. 6. 10. 10:10 HOD: TZ - Vištalová obhájila mistrovský titul v paradrezuře.

Vištalová obhájila mistrovský titul v paradrezuře

V neděli 5. října vyvrcholilo v Hradištku u Sadské mistrovství České republiky v paradrezuře volnými sestavami na hudbu. Mistrovský titul po roce obhájila Anastasja Vištalová, ale nejlepší výkony předvedli se svými koňmi němečtí hosté.

Vůbec nejvyšší procentuální hodnocení obdržela Martina Bezinger s Picarem, jejíž kür ve skupině III rozhodčí ohodnotili 74,67 % a u rozhodčí v písmeni „E“ se dokonce přiblížila k 80% hranici. Nutno však podotknout, že vysoké známky dostala německá dvojice především od dvou českých rozhodčích a Jane McGarel-Groves z Velké Británie jí přiřkla výsledek výrazně nižší – přesto nejlepší ze všech. O dva procentní body méně získala její krajanka Bettina Sonntag s koně Quell Couleur. Z českých jezdců této kategorie dopadl nejlépe Jan Rous s Lilií, jehož známka vyjádřená v procentech byla 62,17. 

Třetí německá reprezentantka – Silvia Logemann – startovala hned se dvěma koňmi ve skupině IA. Ta však ve výsledcích byla spojena s kategoriemi IB a II. Logemann přesto nenašla přemožitele a zvítězila s výsledkem 73,67 % v sedle Rothany a s necelými 70 % skončila druhá s Danjem AS. Třetí místo v nedělním küru této kategorie vybojovala Anastasja Vištalová s Jumbem. „S německými jezdkyněmi se již znám z mezinárodních závodů, přesto je to velkým zpestřením, když s nimi můžeme startovat při domácím mistrovství republiky,“ konstatovala Anastasja Vištalová. 

Nejméně obsazená skupina byla ta s číslem IV. Startovali v ní pouze dva jezdci se třemi koňmi. Dva svěřence sedlal Jiří Giogas, který obsadil přední příčky. Více se mu dařilo s Lancelotem, ale s Agathou byl horší jen o pár desetin procenta. S výraznější ztrátou za ním skončila Zuzana Fialová s Afroditou. 

Ještě před udílením mistrovských medailí se předávaly ocenění nejúspěšnějším jezdcům v tzv. „Ceně Zuzky“ pro neklasifikovatelné a začínající jezdce. V té předvedla ze 7 startujících dvojic nejlepší výkony Barbora Voslařová s Jumperem. „Na tomto mistrovství startuji poprvé, a tak je pro mě milým překvapením, že se rozhodčím naše výkony natolik líbily, aby stačili na vítězství,“ přiznala jezdkyně. Za ní skončily Petra Nálepková a mladičká Tereza Dubská.

Mistrovství České republiky se hodnotí napříč všemi kategoriemi dle nejvyšších známek v rámci všech tří kol soutěže. Jedinou změnou oproti loňskému roku nakonec je bronz pro Jiřího Giogase, který na tomto stupínku vystřídal Jana Rouse. Ten letos skončil až pátý za Janou Beruškovou. Stříbro obhájil Lukáš Hnát, stejně jako zlato Anastasja Vištalová. „Obhajoba to určitě jednoduchá nebyla, ale jsem moc ráda, že se nám tento úspěch podařilo opět zopakovat,“ uvedla spokojená vítězka, která má letos za sebou mj. svoji premiérovou účast na Světových jezdeckých hrách v Normandii. 

Záznam z mistrovství ČR v paradrezuře přinese Česká televize na programu ČT Sport v sobotu 11. října od 18.30 hodin. Reportáž odvysílá také v Paralympijském magazínu.

 

Paradrezurní mistrovství ČR počtvrté v Hradištku

První říjnový víkend se v areálu Jezdecké školy Equus Kinsky v Hradištku u Sadské koná již počtvrté mistrovství České republiky v paradrezuře. O medaile se utká celkem 14 soutěžních dvojic a dalších 7 odstartuje v Ceně Zuzky pro neklasifikovatelné a začínající jezdce.

Velkým zpestřením bude účast německých jezdců, kteří odstartují v rámci otevřených soutěží. Bude tak zajímavé porovnávat výkony domácích účastníků s těmi z jezdecky nejvyspělejší země. V kategorii 1A se vedle loňského stříbrného medailisty Lukáše Hnáta představí Němka Silvia Logemann se dvěma svými koňmi – Rothana a Danjo AS. Konkurenci ve své třídě 1B nebude mít obhájkyně mistrovského titulu Anastasja Vištalová s Jambem, jež byla jelinou paradrezurní účastnicí letošních Světových jezdeckých her konaných v Normandii. Jediná jezdkyně – Jana Berušková s Narcisem – předvede své výkony ve skupině II. Zato skupina III bude mít velice silnou konkurenci. Z Čechů jistě bude na přední pozice útočit Jan Rous s Lilií, který před rokem získal bronz a nejednou se stal v minulosti i mistrem republiky. Další naše jezdce Kateřinu Lesovou s Violou 9 a Helenu Novotnou s Goliášem doplní ještě dvě německé reprezentantky Bettina Sonntag s Quelle Couleur a Martina Bezinger s koňmi Picaro 67 a Fulton ´s Point. Poslední kategorie IV má na seznamu přihlášených dva jezdce, přičemž Jiří Giogas nastoupí se dvěma koňmi – s Agathou a Lancelotem. Konkurovat mu bude Zuzana Fialová s Afroditou. 

V Ceně Zuzky se budou snažit předvést co nejlepší výkony Petr Novák, Tereza Bubcová, Jan Decastelo, Barbora Voslařová, Jarmila Plháková, Petra Nálepková a Jan Rous. Ten v této soutěži nastoupí s Codamem, který nemá vyjetou drezuru pro účast v mistrovském závodu. Zajímavostí je jistě skutečnost, že ve funkci hlavní rozhodčí bude Jane McGarel-Groves, FEI mezinárodní rozhodčí z Velké Británie. Ve sboru rozhodčích jí doplní Pavla Loudová a Hana Štěpánová. 

Paradrezura je drezura upravená pro handicapované jezdce, vychází z drezury jakožto klasické jezdecké disciplíny. Paradrezurní úloha obsahuje cviky, jejichž obtížnost je daná handicapem jezdce – ti s nejtěžším postižením jezdí jen v kroku, ti s nejlehčím omezením  (včetně nevidomých) jezdí úlohy srovnatelné s úlohami stupně L a S pro zdravé jezdce. Rozhodčí paradrezury nevědí, jaký má jezdec přesný handicap, jejich úkolem je zhodnotit, jak byl cvik předveden a celkový dojem z předvedené úlohy v dané kategorii. Jezdci s různým typem handicapu jsou rozděleni do několika skupin, např. nevidomí, jezdci bez končetin, s těžkou poruchou koordinace a rovnováhy atd. Jezdci v jednotlivých skupinách mohou používat různé kompenzační pomůcky, např. poutka na otěžích, poutko u sedla, speciální úpravy sedla, použití hlasové pomůcky, u očních vad signalizátor písmen apod. Samozřejmě nic z toho, co parajezdec při jízdě používá, nesmí být pro koně bolestivé nebo mu jakkoliv jinak vadit. Více se dozvíte na adrese www.klubkvitek.estranky.cz.

 

Původní zpráva

Jezdectví je jeden z prvních sportů, kde jsou zdraví a handicapovaní sportovci registrováni v jednom sportovním svazu. Úroveň jezdeckých výkonů v paradrezuře je velmi vysoká. 

Paradrezura je drezura upravená pro handicapované jezdce, vychází z drezury jakožto klasické jezdecké disciplíny. Paradrezurní úloha obsahuje cviky, jejichž obtížnost je daná handicapem jezdce – ti s nejtěžším postižením  jezdí jen v kroku, ti s nejlehčím omezením  (včetně nevidomých) jezdí úlohy srovnatelné s úlohami stupně L a S pro zdravé jezdce. Rozhodčí paradrezury nevědí, jaký má jezdec přesný handicap, jejich úkolem je zhodnotit, jak byl cvik předveden a celkový dojem z předvedené úlohy v dané kategorii. Jezdci s různým typem handicapu jsou rozděleni do několika skupin, např. nevidomí, jezdci bez  končetin, s těžkou poruchou koordinace a rovnováhy atd. Jezdci v jednotlivých skupinách mohou používat různé kompenzační pomůcky, např. poutka na otěžích, poutko u sedla, speciální úpravy sedla, použití hlasové pomůcky, u očních vad signalizátor písmen apod. Samozřejmě nic z toho, co parajezdec při jízdě používá, nesmí být pro koně bolestivé nebo mu jakkoliv jinak vadit.

Paradrezura je jedinou paralympijskou jezdeckou disciplínou, každý rok se konají Mistrovství světa a Evropy. V České republice se soutěže v paradrezuře pořádají od roku 1999. Od té doby se pořádá i Mistrovství republiky a proběhlo deset ročníků mezinárodních závodů, kde působí zahraniční rozhodčí a další funkcionáři. Čeští paradrezurní jezdci se od roku 2002 účastní paradrezurních závodů v zahraničí včetně Mistrovství Evropy a Mistrovství světa. V roce 2014 Českou republiku reprezentovala paradrezurní dvojice na Světových jezdeckých hrách – WEG v Normandii.

 

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.