MČR ve voltiži na Albertovci - Mistry L. Klouda, J. Bartoňková, V. Krištofová a W. Schönwaldová

Mistrovství České republiky ve voltiži se bude konat v termínu 26. - 27. září v areálu JK Voltiž Albertovec. V pátek od 14 hodin proběhnou oficiální tréninky, poté veterinární kontrola a technická porada vedoucích ekip. V sobotu začínají soutěže v 9 hodin a v neděli v 10 hodin. Rozpis uvnitř. Aktualizace 25. 9. 19:20 HOD: TZ - Albertovec hostí mistrovství ČR ve voltiži 2014. 29. 9. 14:15 HOD: TZ - Na albertovském mistrovství ČR ve voltiži 2014 uspěli favorité. Půlhodinovou reportáž odvysílá Česká televize v pátek 3. října od 14.50 hodin na kanálu ČT Sport.

Na albertovském mistrovství ČR ve voltiži 2014 uspěli favorité

Poslední zářijový víkend byl termínem pro republikové mistrovství ve voltiži, které se uskutečnilo v severomoravském Albertovci. Role favoritů potvrdili účastníci nedávných Světových jezdeckých her Lukáš Klouda a Jana Bartoňková z TJJ Lucky Drásov.

Lukáš Klouda nenechal nikoho na pochybách, že patří dlouhodobě mezi světovou voltižní špičku a předvedl na Landarovi vedeném Petrou Cinerovou vskutku mistrovské jízdy. Druhý skončil Josef Zelinka z jezdeckého oddílu TJ Orion Praha startující na frenštátském Aladinovi pod vedením lonžéra Ondřeje Svobody. Bronz vybojoval Marek Hablovič reprezentující s Paegasem a lonžérkou Libuší Hablovičovou Tělovýchovnou jednotu Voltiž Tlumačov. 

Jak již bylo zmíněno, v ženské kategorii se nejvíce dařilo klubové kolegyni Lukáše Kloudy Janě Bartoňkové, jež byla stejně jako on hlavní favoritkou šampionátu. O stříbro a bronz bojovaly Barbora Komárková z JK Voltiž Albertovec a Kateřina Dušková, která dorazila na sever Moravy až z dalekého Chomutova. Nakonec však byla spokojenější domácí účastnice. Albertovští se ovšem dočkali o zlata. Nejcennější medaili si na krk navlékla v juniorské kategorii „B“ Vanessa Krištofová. V „Áčkové“ skupině pak zvítězila Weronika Schönwaldová z Frenštátu pod Radhoštěm, odkud přijela i vítězná juniorská skupina. Ta seniorská z Albertovce bohužel neměla žádného soupeře, a tak předvedla své umění, které na při Světových jezdeckých hrách v Normandii bylo ohodnoceno jako 11. na světě. 

Zbývající tituly putovaly do Drásova. V pas de deux nenašlo přemožitele duo Viktorinová – Obluková, nejlepší bylo i drásovské družstvo jednotlivců a Landar se stal nejúspěšnějším koněm v soutěžích jednotlivců. V rámci skupin stejnou cenu získal albertovský Rubikon vedený Andreou Videnkovou. 

Další podrobnosti najdete na www.voltizalbertovec.cz. Půlhodinovou reportáž z mistrovství České republiky ve voltiži odvysílá Česká televize v pátek 3. října od 14.50 hodin na kanálu ČT Sport.

 

Albertovec hostí mistrovství ČR ve voltiži 2014

Ve dnech 27. a 28. září hostí Jezdecký klub Voltiž Albertovec mistrovství České republiky ve voltiži. Při republikovém šampionátu by neměl chybět nikdo z účastníků nedávných Světových jezdeckých her v Normandii v čele s domácí albertovskou skupinou.

Soutěžní program začne v sobotu po 9. hodině povinnými sestavami juniorských a seniorských skupin a dále povinnými sestavami jednotlivců. Odpoledne přijdou na řadu první volné sestavy dvojic, skupin i jednotlivců. V podvečer pak budou slavnostně vyhlášeny výsledky doprovodných přátelských soutěží. Nedělní boj o mistrovské medaile začne v 10.00 hodin povinnými a volnými sestavami jednotlivců. Před obědem vyvrcholí soutěž dvojic, od 13.00 hodin je naplánován začátek finálových volných sestav zbývajících kategorií. 

Celkem bude zastoupeno 9 oddílů, z nichž jeden je z Polska. Jeho zástupci soutěžící na dvou koních budou samozřejmě startovat v rámci otevřených soutěží a jistě jejich vystoupení bude obohacením v kategorii seniorských skupin, v níž domácí JK Voltiž Albertovec nemá aktuálně v České republice adekvátní konkurenci. Ostatně, albertovští voltižní cvičenci patří dlouhodobě mezi nejlepší v České republice a úspěšní jsou i na mezinárodních kolbištích. V letech 2008, 2010, 2011, 2012, 2013 získali tituly mistrů ČR ve skupinách a juniorských ženách. Koně Aquaris a Unikát se honosí titulem „Voltižní kůň“ za roky 2010 a 2011. Od roku 2008 se pravidelně zástupci JK Voltiž Albertovec účastní evropských šampionátů odkud si dovezli 1x šesté a 2x páté místo. Posledním jejich velkým úspěchem byl start na Světových Jezdeckých hrách v Normandii, kde vybojovali 11. příčku. 

Svojí účastí ozdobí mistrovství České republiky i další dva účastníci Světových jezdeckých her a zároveň obhájci mistrovských titulů mezi seniorskými ženami a muži – Jana Bartoňková a Lukáš Klouda. Oba dva reprezentují oddíl TJJ Lucky Drásov a startovat budou na Landarovi vedeném Petrou Cinerovou. Janě Bartoňkové budou konkurovat Bára Komárková a Kateřina Dušková, z polských jezdkyň se představí Aleksandra Mazinska. Do soutěže mužů seniorů se vedle Kloudy kvalifikovali Josef Zelinka, Marek Hablovič a Pavel Heczko. 

Do soutěže „Pas de Deux“ vyslali své dvojice čtyři české kluby – JK Voltiž Albertovec, TJJ Lucky Drásov, TJ Voltiž Tlumačov a TJ Orion Praha. Další čtyři dua se představí pod polskou vlajkou. Nejméně zastoupenou kategorií je juniorská mužů, naopak žen mezi juniory je nejvíce. Ve skupině A jich do závodu nastoupí osm a ve skupině B dokonce dvojnásobný počet a navíc jedna juniorka z Polska. Junioři taktéž velmi hojně obsadili skupinové klání. Své zástupce v této části šampionátu budou mít JK Voltiž Albertovec, TJ Voltiž Tlumačov a hned po dvou týmech budou mít TJ Slovan Frenštát pod Radhoštěm a TJJ Lucky Drásov. Sedmé družstvo dali dohromady opět polští hosté. 

V sobotu i v neděli bude vybíráno od diváků vstupné ve výši 40 Kč na jeden den, příp. 60 Kč na oba dva dny od dospělých. Děti do 15 let zaplatí 10 Kč na den, příp. 15 Kč na dva dny, pokud jim bude do 6 let, mají vstup zdarma, stejně jako držitelé průkazů ZTP. Děti i dospělí budou mít možnost svézt se na koni a vyzkoušet si, jaké to je, dívat se na svět z koňského hřbetu. Další podrobnosti najdete na www.voltizalbertovec.cz.

 

Rozpis

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.