MČR ve všestrannosti - Pardubice 2017: Mistry Příhoda, Orctová, Ivančáková, Štvánová, Horáček, Vaňková, Dvořáková

Od 20. do 23. července proběhne na pardubickém závodišti Mistrovství České republiky ve všestrannosti. Záštitu nad celou akcí převzal ministr obrany ČR Martin Stropnický. 

Oficiální webové stránky | Startky a výsledky

 

Výsledky

Celkové výsledky:

 Senioři - 1. M. Příhoda a Lord 27, 2. J. Holec a Tasznik, 3. P. Myška a Oboras Shut It Out

Mladí jezdci - 1. E. Orctová a Bonus 1, 2. Š. Votavová a Teddy Ready, 3. M. Smolíková a Carmen 16

Družstva - 1. VČO 2, 2. Praha, 3. VČO 5

Starší junioři - 1. K. Ivančáková a Cra, 2. F. Rossi a Pančo, 3. A. Vyštajnová a Elzar

Mladší junioři - 1. Š. Štvánová a Caledon 3, N. Tarabini a Olympia 2, 3. M. Skácelová a Dereg

Děti - 1. R. Horáček a Ramzes AHA, 2. A. Havlová a Finlandia, 3. A. Zemanová a Diamos

Pony L 13-16 let - 1. B. Vaňková a Lipton Saimon, 2. V. Regnard a Kuba 3, 3. N. Tarabini a Sahgar

Pony ZL 10-13 let - 1. S. Dvořáková a Gejzer, 2. M. Neumannová a Šikulka, 3. A. Dětková a Dollom Carin

 

Drezura: Senioři - 1. R. Pokorný a Boline, mladí jezdci - 1. E. Orctová a Bonus 1, starší junioři - A. Vyštajnová a Elzar, mladší junioři - K. Kačírková a Dantés, děti - R. Horáček a Ramzes AHA, Pony L - B. Vaňková a Lipton Saimon, Pony ZL - A. Kozojedová a Charlotte 7, družstva - 1. VČO 2, 2. VČO 4, 3. VČO 1 

 

 

 

Podobu pardubickým krosům vdechla i čtveřice řezbářů

Více než sto skoků čeká v dráze Velké pardubické na účastníky Mistrovství ČR ve všestrannosti. Některé jsou koním a jezdcům známé třeba z minulého roku, třicítka skoků ale září úplnou novotou. Jedno ale mají společné, na prvním místě je bezpečnost. Ovšem s designem si stavitelé také pohráli a ke spolupráci přizvali dokonce i umělecké řezbáře.

V rámci Mistrovství ČR ve všestrannosti se na jednom místě a v jeden čas sejdou všechny kategorie a stupně obtížnosti od dětí až po seniory. To s sebou nese nutnost připravit hned několik variant tratí. S tímto „oříškem“ si stejně jako vloni musel poradit mezinárodně uznávaný polský stavitel Marcin Konarski se svým asistentem Václavem Žižkou.
„Naším cílem bylo krosy pozvednout trochu výš – aby to už nebyly jen překážky, ale aby to bylo také pohledné a divácky atraktivní. Proto jsem ke spolupráci přizval řezbáře z Jaroměře, Hořic, Mladé Boleslavi a Holic a k některým ze skoků tak přibyly nádherné dřevěné sochy,“ říká Václav Žižka s tím, že pro něj byl největší výzvou prostor zdejšího Náměstí. Na pohled je to „pouze“ kombinace dřevěných klád a domečků, ale s přidáním soch koňských hlav, barevnými kombinacemi a květinami je výsledek povedený. V jednotlivých krosových tratích samozřejmě nebudou chybět ani atraktivní vodní překážky či přírodní skoky, které k pardubickému závodišti patří.  Už v loňském roce stavitel Marcin Konarski prohlásil, že dostihová dráha dává spoustu možností jak postavit zajímavou trať. Sám dráhu zná ještě z dob, kdy sám byl aktivním účastníkem závodů všestrannosti. „Spolupráce s Marcinem, to je koncert. Vloni jsme se poznali, víme co od sebe čekat a jak přemýšlíme. Jsme přátelé a Marcin mě pozval i ke stavění krosů na Mistrovství Evropy ve Strzegomi. To byla velká zkušenost,“ přiznává Václav Žižka. 

 

Tisková zpráva

Všestrannost, někdy také nazývaná jako military, je jednou z nejnáročnějších jezdeckých disciplín. Jak už název napovídá, koně a jezdci musí prokázat všestranné nadání a to v drezurní zkoušce, v parkuru a tzv. terénní zkoušce, ve které musí v daném čase zvládnout trať plnou překážek. Disciplíny vychází z dovedností, které museli zvládat armádní koně – odtud i název military.

„Pardubické závodiště je pro soutěže všestrannosti atraktivní destinací. Především prostředí pro terénní zkoušku v dráze Velké pardubické je jedinečné,“ říká místopředseda představenstva a výkonný ředitel Dostihového spolku a.s. Martin Korba. „Takto velké Mistrovství České republiky se vůbec poprvé v historii konalo v loňském roce a bylo to právě u nás. Bylo úspěšné a tak se sem opět po roce vrací. Stejně jako vloni se nám podařilo domluvit na spolupráci s mezinárodně uznávaným stavitelem Marcinem Konarskim a spolu s naším týmem lidí vznikly nové a opravdu velmi povedené skoky na špičkové úrovni,“ dodává Korba.

Jako svátek pro celou republiku označuje nadcházející mistrovství šéfka komise všestrannosti Daniela Diringerová. „Je to jedinečná příležitost, kdy se potkají všechny věkové kategorie v jeden čas na jednom místě. Vloni jsme si to zkusili a letos už máme signály, že účastníků bude ještě víc než před rokem,“ prozrazuje Diringerová a dodává, že šampionát bude mít i mezinárodní rozměr. Kromě polského stavitele se totiž například mezi rozhodčími objeví jméno z Maďarska – Sándor Fülöp.

Ve čtvrtek a v pátek jsou na programu drezury, v sobotu terénní zkoušky a v neděli parkury s následným vyhlášením českých šampionů v kategorii dětí, juniorů, seniorů a družstev.

Vstupné pro diváky je zdarma!

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.