Mistrovství Evropy ve vytrvalosti seniorů 2013 již zná své vítěze!

Ve dnech 12. - 15. 9. se pořádá na závodišti v Mostu Mistrovství Evropy seniorů ve vytrvalostním ježdění. Uzávěrka přihlášek je dnes. V článku naleznete rozpis a seznam startujících.

Aktualizace 21. 9. 20:53 HOD: Přidána fotogalerie.

Aktualizace 16. 9. 6:17 HOD: Přidána TZ Mostecký Hipodrom hostil mistrovství Evropy ve vytrvalosti

V sobotu 14. září hostil mostecký Hipodrom otevřené mistrovství Evropy ve vytrvalosti. Tato náročná jezdecká disciplína se zde nekonala zdaleka poprvé, evropský šampionát byl vrcholem několikaletých příprav organizátorů v čele s Antonínem Terberem.
„Na tuto událost jsme se připravovali v podstatě posledních pět let, co v Mostě vytrvalostní závody pořádáme. Již od samého začátku vznikla myšlenka, že by se tady něco podobného mohlo konat. Postupně jsme testovali, co všechno jsme schopni připravit a každý rok jsme něco přidávali, abychom věděli, zda si můžeme dovolit takto velkou akci realizovat. Hlavní rozhodnutí pak padlo před dvěma roky, kdy jsme o mistrovství požádali,“ vzpomíná Antonín Terber, který je nejen hlavním pořadatelem, ale současně manažerem disciplíny v rámci České jezdecké federace.

„Z hlediska organizace je rozdíl především v tom, že je závodu věnována ze všech stran větší pozornosti a je tak náročnější na přípravu. Jinak samotný závod je stejný, jako každá jiná stošedesátka,“ popisuje. Číslovkou 160 myslel vzdálenost, kterou museli jezdci a hlavně koně absolvovat v šesti etapách na čtyřech okruzích, z nichž nejdelší měřil 35 kilometrů a nejkratší 19 kilometrů.

Na start se postavilo v půl sedmé ráno 88 dvojic, přičemž Česká republika byla zastoupena pěticí reprezentantů. Bohužel postupně naše želízka v ohni odpadávala a nakonec zůstalo jen jedno. Byla jím Magdaléna Prikrilová v sedle Shekela. „Asi nejnáročnější pro mě osobně byla první etapa. Musela jsem se vyrovnat s přílišnou energií mého koně a usměrňovat ho, aby se tak moc nehnal dopředu. Pro něj byla pro změnu hodně náročná třetí etapa. V ní jsme museli překonat velké převýšení přes jeden z místních kopců,“ uvedla Magdaléna Prikrilová. „Musím se přiznat, že si ani moc neuvědomuji důležitost dnešního závodu. V Mostě startujeme každý rok, a tak mi to připadá naprosto stejné, jako v předešlých letech. Náročnější pro nás byla akorát změna počasí, jelikož pár dní před závody bylo poměrně chladno a sobotní den se výrazně oteplilo, což se na koních přece jen projevilo,“ konstatovala. „Moc mě mrzí, že jsme zůstali z České republiky v soutěži jediní, ale zároveň jsem ráda, že se ji alespoň nám podařilo dokončit,“ dodala. Dalšími domácími účastníky byli Antonín Hrdina s Chositou, Petr Jadlovský se Siouxem Dakotou, Tereza Kopecká s Tuzemcem 13 a Silvie Lorenzová s Modemem 29. První dvě uvedené dvojice vypadly ze hry ve třetí etapě, další dvě o etapu později.

Otevřenou soutěž vyhrál s těžko uvěřitelným 18minutovým náskokem Rashid Dalmook Al Maktoum s koněm Yamanah ze Spojených arabských emirátů. Celou trať absolvoval za 7 hodin, 24 minut a 44 sekund – tedy s průměrnou rychlostí 21,72 kilometrů v hodině. Mistrem Evropy se stal Jaume Punti Dachs ze Španělska. Jeho rychlost byla 20,88 kilometrů za hodinu. Startoval s koněm Quran el Ulm a celkově dojel čtvrtý – 21 sekund za druhým reprezentantem Spojených arabských emirátů jménem Ali Khalfan Al Jahouri na koni Farak a 13 vteřin za třetím Nasserem bin Hamad Al Khalifa na koni Dhab z Bahrainu. V soutěži týmů obhájili již poněkolikáté svůj titul jezdci z Francie, jejíž nejlepší dvojice dojela do cíle pátá v pořadí. Tvořil jí Jean Philippe Frances s koněm Qrafik la Majorie.

Kompletní výsledky a další informace najdete na adrese www.enduranceday-most.cz. Třicetiminutový sestřih toho nejdůležitějšího z vytrvalostního mistrovství Evropy v Mostě odvysílá Česká televize na programu ČT Sport premiérově v neděli 22. září od 9.20 hodin. Kromě možnosti zhlédnutí pořadu prostřednictvím internetového vysílání ČT je připravena ještě repríza na čtvrtek 26. září od 11.35 hodin.

Aktualizace 15. 9. 11:06 HOD:

Mistrovství Evropy seniorů 2013 již zná své vítěze !!! V otevřené soutěži zvítězil se značným náskokem Rashid Dalmook Al Maktoum na koni Yamanah z UAE a to s průměrnou rychlostí 21,72 km/hod. Novým Mistrem Evropy 2013 se stal Jaume Punti Dachs na koni Quran El Ulm ze Španělska. V soutěži týmů obhájili již poněkolikáté svůj titul jezdci z Francie.

Z České republiky závod úspěšně dokončil jeden kůň a to shagya-arabský valach Shekel s jezdkyní Magdalenou Prikrylovou.

11:15 HOD: Pět dvojic již nepokračuje - dvě vzdaly a tři koně kulhali.

Aktualizace 14. 9. 9:45 HOD: Průběžné výsledky sledujte na tomto odkazu.

Aktualizace 13. 9. 20:53 HOD: Kvůli automobilové nehodě během převozu se dva slovenští jezdci nezúčastní závodu. Odstoupit musí Mario Hoffman na Pal Partenon a Petra Hubačová na Ocaz. K nehodě došlo ve čtvrtek před 21:00 na 29. kilometru dálnice D1. Podle policie auto přelétlo do protisměru a převrácený vozík s koňmi zablokoval směr na Prahu. Oba koně jsou na veterinární klinice v Brně, ale podle zpráv ze slovenského týmu jsou v pořádku stejně jako jejich ošetřovatelé, kteří je převáželi na závodiště.

Aktualizace 12. 9. 18:08 HOD:  Na start by se mělo postavit 89 jezdeckých dvojic z 22 zemí světa (4 mimo Evropu). Seznam startujících zde.

11. 9. 16:12 HOD: Přidána TZ ME ve vytrvalosti, senioři, Most 2013

Již tuto sobotu vypukne očekávaná událost letošní vytrvalostní sezony, Česká republika bude hostit Mistrovství Evropy seniorů 2013. Severočeský Most je již tradičním hostitelem těchto závodů. Rozlehlý areál Hipodromu Most poskytuje potřebný komfort pro jezdce i koně. Letos, svým sedmým ročníkem, slavnostně přivítá evropský šampionát: Meydan FEI Open European Endurance Championship 2013.
Do závodu, dlouhého 160 km, je přihlášeno na devadesát jezdců z celé Evropy a dalších, pro nás exotických zemí, jako jsou Spojené arabské emiráty, Bahrajn ad. Česká republika má, coby želízka v ohni, 5 jezdeckých dvojic: Antonína Hrdinu s Chositou, Petra Jadlovského se Sioux Dakotou, Terezu Kopeckou s Armandou S, Silvii Lorenzovou s Modemem 29 a Magdalenu Prikrylovou s Shekelem.
Trakénská klisna Chosita je výstavní ukázkou dlouhodobé sportovní výkonnosti koně. Svůj velký závod zajela již v roce 2006, kdy na Mistrovství Evropy juniorů obsadila 6. místo. V roce 2009 doběhla na 17. místě na Mistrovství světa juniorů a měsíc na to také získala titul Mistra ČR v kategorii seniorů. Letos, ve svých sedmnácti letech, doběhla na 3. místě v kvalifikačním závodě v Šamoríně.
Petr Jadlovský patří k ikonám české vytrvalosti. Na kontě má bezpočet titulů Mistra ČR a úspěšná umístění sbírá po mnoho let na nejrůznějších místech Evropy. Jeho kůň, dvanáctiletý valach Sioux Dakota, úspěšně reprezentoval Českou republiku na Mistrovství světa juniorů 2011, které se konalo ve Spojených arabských emirátech. Druhým velkým závodem mu byl evropský šampionát v Mont le Soie v roce 2012, kde se s Miroslavem Jadlovským umístil na 26. místě.
Stájové kolegyně Tereza Kopecká a Silvie Lorenzová budou sedlat arabské hřebce, kteří oba pochází z Ruska. Jejich majitel, pan Peter Reichmann, je zakoupil po drezurním výcviku v Norské stáji Olymp a přivedl k vytrvalosti. Od té doby se svými jezdkyněmi získali mnoho medailových pozic. Pro obě jezdkyně bude tento závod první reprezentační, coby seniorky. Zkušenosti ovšem nasbíraly již coby juniorky.
Magdalena Prikrylová s shagya-arabským valachem Shekel nás v loňském roce úspěšně reprezentovali na Mistrovství světa seniorů v Euston Parku v Anglii. Od roku 2010, kdy spolu běhají, vždy závod dokončili a často byli odměněni cenou kondice, tedy cenou pro nejlépe natrénovaného koně.
Na naše jezdce čeká velká konkurence a to jak ze silných evropských zemí jako je Francie, Itálie, Španělsko či Belgie, ale také ze zemí golfského zálivu. V loňském roce se v Mostě představili jezdci z Bahrajnu a UAE a dokázali pokořit dosavadní rekordy na zdejší trati. Loňský vítěz, šejk Hamdan bin Mohamed Al Maktoum, zdolal 161 km trať v průměrné rychlosti 19,671 km/hod. V závěsu za ním dojel šejk Nasser bin Hamad Al Khalifa, jehož kůň Movisko du Lauragais získal cenu kondice. Letos by měl sedlat koně Dhab, který je z českého chovu a kterého k nejvyšší vytrvalosti přivedl Pavel Studnička.
Francie k nám vyslala silný tým ve složení Virginie Atger, Jean Philippe Frances, Julien Lafaure, Melody Theolissat a Philippe Tomas. Předpokládá se, že budou atakovat jak ta nejvyšší umístění, tak také obhajovat již několikátý mistrovský titul v soutěži týmů. Velkým překvapením je, že se na definitivních přihláškách neobjevilo jméno Marie Alvarez Ponton, která se svým valachem Nobby, sbírala za poslední roky vítězství na těch nejvyšších šampionátech (2008 – MS Malajsie, 2009 – ME Assissi, Itálie, 2010 – WEG Kentucky, USA, 2011 – Florac, Francie).
Nám blízcí jezdci ze Slovenska přijedou také v plném počtu. Ke zkušeným reprezentantům Feras Boulbol, Feiruz Boulbolová, Silvia Potočná a Lucia Starovecká se připojí také Mario Hoffmann, který ve velkém pořádá mezinárodní závody na Slovensku. K těm nejznámějším patří tří-denní závod East European Ride, který se letos poběží již potřetí.
Nejen mezi jezdci jsou celebrity. Na šampionát zavítá pan Ian Williams, ředitel ne-olympijských sportů FEI či pan Fabien Grobon, ředitel Světových jezdeckých her 2014 v Normandii.
Pro diváky bude závod přiblížen díky velkoplošným obrazovkám, na které se bude promítat živý přenos z kamer z prostorů startů, veterin a chlazení. Při čtvrtečním slavnostním zahájení čeká přítomné netradiční show. Samotný závod odstartuje v sobotu, v 6:30 hodin ráno. Kdo si přivstane a přijede se podívat již na start, zažije tu úžasnou atmosféru, kdy se necelá stovka koní vydá vstříc 160 km. Kdo se nebude moci přijet podívat osobně, bude mít k dispozici alespoň on-line výsledky na webu.
Vítězové se mohou těšit na nádherné trofeje z dílny sklárny Ajeto, která mj. vyráběla letošní poháry pro vítěze Tour de France. Pro obě první místa (soutěž ME a soutěž ME Open) daruje svá vytrvalostní sedla Jiří Jirsa, který se výrobě a problematice sedel věnuje již mnoho let. Sedlo pro vítěze Evropského šampionátu je výjimečné mj. svou barvou, jeho části jsou ze zlaté kůže.
Web šampionátu.

Původní text ze dne 9. 9.:

Rozpis naleznete zde.

Nominativní přihlášky zde.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.