ME Windsor: strhující souboj na čele GP special

Do dnešní Grand Prix Special, v níž se rozdělovala první sada medailí pro drezurní jednotlivce, nastoupilo 30 nejlepších dvojic z Grand Prix. Chléb se však začal lámat až v poslední desítce a nakonec padlo rozhodnutí mezi závěrečnou trojicí. Zklamáním byl výkon domácí Emmy Hindle s Lancetem, kteří se po včerejší výborné jízdě dopustili několika chyb, dozadu se propadla i princezna Nathalie zu Sayn-Wittgenstein s vlastnoručně odchovaným Digbym, ta se však ještě těsně probojovala do patnáctky nejlepších, stejně jako všechny čtyři německé dvojice, startovat však z každé země smí jen tři, takže místo zbude i na šestnáctou Emmu Hindle a sedmnáctou Minnu Telde (SWE), která nastoupí za „nejhorší“ – celkem sedmou umístěnou Nizozemku Imke Schellekens-Bartels – tak vysoká úroveň byla v holandském týmu. Více čtěte v článku.

Anky van Grunsven se Salinerem nastoupili šestí od konce a podle předpokladů se ujali vedení se 77,917 procenty po téměř bezchybném výkonu – až na závěrečné stání. Třetí od konce nastoupil včerejší hrdina Edward Gal na Moorlands Totilas. Další dynamická a vznosná jízda se dnes nevyvarovala dvou výraznějších chyb, přesto se dvojice vybavená neuvěřitelným potenciálem ujala vedení s celkem 83,042 % a opět padla řada desítek. Velmi těžkou situaci měla po Galovi startující domácí jezdkyně Laura Bechtolsheimer na Mijstral Hojrisovi. Patnáctiletý mohutný dánský valach sice neoplývá tak výjimečným pohybem jako Totilas, ale zato podává konstantní a velmi kvalitní výkonu a celá úloha byla zajeta precizně bez výraznější chyby, s prostornými prodlouženími a hladkými přechody bez známky odporu – výsledkem bylo výborných 80,083 % v nejtěžší drezurní úloze světa. Na závěr startující Nizozemka Adelinde Cornelissen podala s dvanáctiletým nizozemským Parzivalem (Jazz) vynikající výkon, který předčil i její úterní suverénní představení v Grand Prix. Žádná chyba, výborný pohyb, velký výraz. Pohyb sice na Totilase nestačí, ale díky bezchybnosti se diváci po velkém napětí při výpočtech výsledků dočkali další evropské mistryně – Edward Gal se musel smířit s porážkou přesně o jedno procento. Obrovskou dominanci Nizozemí završila bramborovou medailí olympijská vítězka Anky van Grunsven a do oranžové hegemonie se historickým úspěchem bronzové medaile vklínila pouze domácí Laura Bechtolsheimer. Pátou příčku vybojovala Rakušanka Victoria Max-Theurer na další devítileté vycházející hvězdě, Augustinovi OLD (75,958%) a až šestý skončil po precizním výkonu s horšími piafami nejlepší Němec Matthias-Alexander Rath se Sterntaler-Unicef (75,458).
Zítra po celý den je na programu dvoukolová soutěž skokanů – Pohár národů a kvalifikace do finále jednotlivců. Patnáct nejlepších drezuristů se utká o další sadu medailí v sobotu večer při umělém osvětlení ve volné sestavě Grand Prix.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.