MJP 2013: Po rozeskakování s bratry Papouškovými zvítězil Vladimír Tretera

Závody nakonec kvůli deštivému úternímu počasí začaly ve středu 26.6. Vrcholit budou v neděli 30. června Memoriálem Jana Papouška ST** o tradičních 150.000,- Kč.

Kompletní výsledky a startovní listiny zde

30. 6. 22 HOD: Přidána fotogalerie z MJP2013.

30. 6. 17:25 HOD: Do rozeskakování hlavní soutěže se probojovaly tři (bezchybné) dvojice, V. Tretera a Caesar proti bratrům Papouškům - Kamilovi s Bel Cantem a Jirkovi s Cornadou-K! 17:40 HOD: Nasazenou laťku Vladimíra Tretery v rozeskakování nepřekonal ani jeden ze synů Jana Papouška a dnes již druhé vítězství získal Vladimír Tretera, tentokrát s Caesarem 3. Rozhovor s tímto letos velmi úspěšným jezdcem jsme přinesli již v květnovém Jezdectví. 

Vítězná dvojice Vladimír Tretera (sorry za chybu:-) s Caesarem 3 na posledním skoku rozeskakování.

Jestli jste sledovali on-line přenos, sami jste viděli, jak první startující dvojice, Vladimír Tretera s Caesarem předvedla bezchybnou jízdu, ovšem zatíženou jedním trestným bodem za čas. Jako druhý nastupoval Kamil Papoušek, prostřední syn Jana Papouška, s Bel Cantem Hradiště, koněm Dr. T. Krůty, kamaráda Jana Papouška. Tribuny, na nichž byli převážně ti, kdož Jana Papouška osobně znali, napjatě sledovaly jejich výkon, který vypadal velmi nadějně až do posledního skoku, kdy už všichni jásali - ovšem právě na něm došlo ve velké rychlosti k jediné osudné chybě! Vše tedy záleželo na posledním startujícím, nejmladším synovi Jana Papouška, Jirkovi s Cornadou-K, jíž dostal teprve nedávnou na ježdění. Sice dokončili na překážkách bez chyby, ale do času (jak je již u Luciena Somerse zvykem) se také nevešel a na tabuli se objevily při projetí cílem 2 trestné body! Nakonec se však při stanovení přesného času vrátila tabule na 1 trestný bod (k druhému bodu chyběly 2 setiny sekundy),  ale čas Jirky, i když by mu vítězství každý přál, byl pomalejší a musel se spokojit se druhým místem před svým bratrem Kamilem. 

 30. 6. 16:15 HOD: Do 2. kola pro 15 jdou 4 bezchybní: V. Tretera (Caesar), K. Papoušek (Bel Canto Hradiště), J. Papoušek (Cornada-K) a O. Zvára (Aron). Jednu chybu mají: K. Papoušek (Carisano), A. Opatrný (Tadmus, Coraggio), H. Pokorná (Chanell), J. Luža (Land Rebel-S), V. Studnička (Zara), M. Štorkán (Destiny v. d. N.), R. Fiala (Cassini´s Son-T) a Ing. J. Pařenica (Calleda). Start ve druhém kole musel oželet Ondřej Zvára s Aronem, který okulhal.

30. 6. 13:30 HOD: Ve finále Pavo Tour zvítězil po napínavém rozeskování Vladimír Tretera s Anabel v. K. Do soutěže na úrovni 130 cm nastoupilo 38 dvojic a 10 z nich se po bezchybném základním kole probojovalo do rozeskakování. To mělo velmi krátký časový limit, jak se hned při prvních startujících ukázalo - až sedmá dvojice se do něj vůbec vešla, a to nemluvíme o chybách, které v jeho průběhu dvojice nasbíraly. Hned 4 dvojice chybovaly na jedničce, zastavení v kombinaci po odvážném zkrácení měl i pro leckoho favorit Kamil Papoušek a Balladium. Vedení se tedy ujala juniorka Adéla Půlpánová s Calippou-T. Její čas 38,70 předjel následující, osmý startující Vladimír Tretera a Anabel van´t Kathof. Vladimírův a Adélin čas se již nepodařilo překonat nikomu, předposlední startující Hana Pokorná a CV se o to sice pokusili, ale jejich čas stačil až na třetí místo. S vítězným jezdcem jsme přinesli rozhovor v květnovém Jezdectví, kdy se mu dařilo na martinickém kole Skokového poháru ČP.

Vladimír Tretera s Anabel.

Jako čtvrtá se umístila juniorka kateřina de Jager se svým prvním koněm, Cassiem 17, po bezchybném výkonu na překážkách, jen s 5 tr. b. za překročení časového limitu. S druhým koněm, V. Cityslickerem k časové penalizaci přidala i chyby na překážkách (15 tr. b., 8. m.). Pátý skončil opět junior, Daniel Uleščenko s novou klisnou Santa Sillviou, když chyboval pouze na prvním skoku, oxeru Equitana, a překročil časový limit (10 tr. b.).

30. 6. 12:15 HOD: Přidána fotogalerie ze Speedhouse Tour.

30. 6. 10:55 HOD: Ve druhé soutěži, finále Speedhouse Tour se umístil jako první i druhý Matěj Kotalík. S ním jsme přinesli rozhovor již v pátek. Do rozeskakování finále Speedhouse Tour (120 cm) postoupilo 6 dvojic. Jako první odstartoval Matěj Kotalík s Lady a hned se ujal vedení. Také další 3 dvojice absolvovaly bezchybně, ovšem v pomalejším čase. Pátá dvojice, Jaroslav Šíma a Jamaica docílila sice nejrychlejšího času, ale jednou chybovala (6.), a poslední jel opět Matěj Kotalík se svým druhým koněm, Lucettem. Předjel svůj doposud nejrychlejší čas v sedle Lady a zvítězil. Pátá skončila domácí Anna Bierhanzlová s Piňa Coladou, čtvrtá Kateřina Bardonová a sedmiletý valach Calme Z, třetí slovenská B. Baťalová s Catwalkem.

Matěj Kotalík byl opět první a druhý, jako v pátek.

30. 6. 9:20 HOD: V přidané soutěži pro děti a juniory (115 cm) bezchybně v nejrychlejším čase dokončila Šárka Tůmová a Kara.

29. 6. 21:40 HOD: Nedělní program můžete sledovat v přímém přenosu na tomto odkazu. Otevřete si také okno s on-line výsledky, kde NOVĚ najdete startovní pořadí, prozatímní pořadí, vyčtete z nich, kdo je na startu a kdo se teprve připravuje.

29. 6. 17:50 HOD: Přidána fotogalerie z ST.

 29. 6. 17:05 HOD: V dvouhvězdovém ST zvítězila předposlední dvojice startující v rozeskakování, Kamil Papoušek a Elton von Rocherath, kterého jezdí pro na závodech v Litomyšli zraněnou Veroniku Krajníkovou (ta však již v Martinicích byla osobně přítomna). Předjel tak čas první startující dvojice Aleše Opatrného a Zandira Z, kterého zase na několika předešlých závodech jezdila Natálie Roučková. Třetí bezchybný výkon v rozeskakování předvedl Rudolf Fiala s Cassini´s Sonem-T. Další již dokončili s jednou nebo více chybami, čtvrtý Zdeněk Hruška si spravil chuť po pádu z Poisona v sedle Calaty, když skončil čtvrtý, pátý se umístil pátý startující v rozeskakování Sergej Motygin a Zoe de Liebri Z se dvěma chybami, a stejného výsledku docílila i šestá a sedmá dvojice, J. Novotný s Lornou a Ing. Josef Pařenica s uzdravenou Calledou.  

Kamil Papoušek s Eltonem von Rocherath.

 29. 6. 16 HOD: Přidána fotogalerie ze sobotního S.   


29. 6. 14:40 HOD: V druhé sobotní soutěži zvítězil V. Malák a Extreme Chaos před J. Papouškem s Agathou Christie a Kamilem Papouškem s Chicagem. Čtvrtý skončil L. Arient a Conto Bono, pátá A. Halíková a Maryland a šestý A. Opatrný s Obora´s Golden Sun.  

Vladimír Malák a Extreme Chaos.

Celkem 12 překážek, z toho jeden dvojskok, trojskok a jako poslední skok alternativa vodní příkop nebo oxer čekalo na sedmdesátku jezdců ve druhé sobotní soutěži na úrovni dvouhvězdového S (130 cm). Z nich se 12 dvojic kvalifikovalo do rozeskakování. Do něj jako první nastoupil Aleš Opatrný s Obora´s Golden Sunem, ovšem jednou chyboval v pomalejším čase. Jako druhý nastoupil zástupce stáje Schneider Jiří Luža s Benitem, bohužel však chybovali dvakrát. Crunch s Karlem Polákem chyboval několikrát a také dostal penalizaci za čas (16 tr. b.). Dvě chyby měla také další dvojice, Zdeněk Hruška s Lukrécií, a teprve páté dvojici v pořadí se podařilo absolvovat bezchybně celý kurz. Čas Jiřího Papouška s Agathou Christie překonala až desátá dvojice rozeskakování, jejich stájový kolega Vladimír Malák s Extreme Chaos a ujal se tak vedení. O něj už ho nepřipravila ani předposlední startující dvojice, Kamil Papoušek s Chicagem, mladým skokovým koněm roku 2012. Absolvovali sice bezchybně, ovšem v čase, který stačil na třetí místo.Čtvrtá a pátá dvojice dokončily se 4 tr. b. na kontě - Ladislav Arient (Conto Bono) a juniorka Andrea Halíková (Maryland).

29. 6. 13:50 HOD: Přidána fotogalerie ze sobotního L.

29. 6. 11:50 HOD: Přidána fotogalerie pátečního ST.

29. 6. 10:35 HOD: A právě tato, poslední startující dvojice i zvítězila! Jak probíhalo rozeskakování?
Jako první do rozeskakování 10 dvojic nastoupila Linda Vondráčková, která v něm měla dva koně. Nejdříve startovala s Leonem 9, ovšem hned na prvním skoku, oxeru Equitana chybovala. Jako druhý nastoupil Jan Pilecký s Clintonem (JK Artemis) a dokončil bezchybně v dobrém čase 46,50 s. Po něm sbor rozhodčích upravil délku dráhy, neboť i on překročil časový limit a první dvojice měla 6 trestných bodů za čas. Čas Honzy Pileckého se snažila překonat Linda se svým druhým koněm, Aridou, s ní bohužel chybovala na čtvrtém, kolmém skoku Field Force. Také čtvrtá startující dvojice, Alexandr Baraldi a Zambucca, chybovala, a to hned dvakrát. Poté startoval ze stejné stáje Aleš Opatrný s Falcem Union, v klidném tempu nechybovali. Následující jezdkyně, juniorka V. Havlová zřejmě podlehla tlaku rozeskakování a po jedné chybě její Carillon dokonce zastavil. Také další dvojice, L. Arient a Unwanted Zeus (B. Novohradský) měla zastavení, druhý skok rozeskakování vybočila dvojice K. Papoušek a Centisimo. Pro domácí dvojici startující jako předposlední, A. Bierhanzlovou s Piňa Coladou, se stal osudný skok číslo jedna - Equitana, kde jednou chybovala. Celkem velkou šanci na vítězství, kterou i proměnil, měl poslední startující Aleš Opatrný se svým druhým koněm (Amorkus). V přesvědčivé jízdě o 4 sekundy rychlejší než druhý umístěný Jan Pilecký s Clintonem obsadil první příčku. Třetí skončil opět A. Opatrný (dobrými umístěními v zahraničí ověnčený Falco Union) a čtvrtá a pátá Linda Vondráčková. Šesté místo zbylo na domácí, věkem ještě juniorku Annu Bierhanzlovou.

Aleš Opatrný a osmiletý holandský valach Amorkus, vítězná dvojice.

 Aktualizace 29. 6. 10 HOD: Sobotní program začal v půl deváté soutěží na úrovni 120 cm. Čekáme na rozeskakování, v němž bude minimálně 10 dvojic - právě se do něj kvalifikoval i A. Opatrný a Amorkus. Máme tu příjemné počasí, probleskuje slunce, vane mírný osvěžující vítr.

 19:30 HOD: Vrchol dne na úrovni 135 cm vyhrála dvojice Jan Štětina a Atomic-S. Pomalejší čas docílil A. Opatrný s Coraggio, jako třetí skončila juniorka K. de Jager a V. Cityslicker.  

Jan Štětina a Atomic-S.

 28. 6. 19 HOD: Včera zvítězil v hlavní soutěži Jakub Novotný. A protože jsme slíbili na dnešek rozhovor také s jedním z trenérů, pozvali jsme na pár vět jeho trenéra Aloise Starostu. Kromě J. Novotného trénuje i Nikolu Trojanovou. „Dorazili jsme v pondělí večer, sice trošku pršelo, ale povrch vypadal v pořádku a stáje taky: Nejhorší situace však nastala v noci z pondělí na úterý, kdy pršelo hustě a vytrvale a kolbiště se stalo velmi špatně sjízdným, takže rozhodnutí pořadatele odložit závody o jeden den bylo naprosto rozumné. Kolbiště bylo pod vodou a vzhledem k dalšímu průběhu by bylo nerozumné tento povrch více zatížit. V úterý jsme pouze navečer opohybovali koně v hale, odpoledne přestalo pršet. Já jsem přijel ve středu a to bylo kolbiště naprosto sjízdné, řekl bych ve výborném stavu, což mě překvapilo, jak se povrch rychle vzpamatoval, a dalo se normálně závodit. Ve středu jsme absolvovali s každým koněm jeden parkur, protože jsme předpokládali, že budeme závodit tři dny po sobě, koně skákali velmi dobře a byl jsem spokojený – bud čistě nebo s chybou.“ Co se týče parkurů, zdálo se mi, že časy byly příliš napjaté, ale vzhledem k tomu, že jsme vyhráli, si stěžovat nemohu. Moji svěřenci se do časů vešli. Dva koně ze tří se umístili, jedna mladá klisna vyhrála. Vítám, že parkury byly pojaté dopředu, jezdci nemuseli jezdit moc na sebe, tento styl parkurů se mi velmi líbil.“ Jak hodnotí martinický areál? „Jezdíme sem rádi, protože martinický povrch považujeme za nesmírně kvalitní a naši koně tady vždycky dobře skáčou.“ Zajímavé je, že Jakub sedlá jednoho z mála koní českého původu na domácích kolbištích, jehož je A. Starosta dokonce majitelem: „Kuba by s ním měl startovat i na MČR jednotlivců. Perry je český teplokrevník po PXVI-64 z matky Anno-Gidran XIV. Má letos za sebou několik těžkých parkurů, a doufám, že se s nimi i na MČR vypořádá dobře. Absolvoval VC Martinic za 2 chyby, Kolína za chybu, Brna chybu a v Litomyšli měl 2 chyby. Je to relativně mladý kůň, který letos začíná v soutěžích 150 a zatím se jeví docela perspektivně.“ A. Starosta je však také stylovým komisařem Kritérií mladých koní („letos naposled“) a soutěží na styl jezdce. Které maldé jezdce by za styl pochválil? „Velmi uvolněně s minimálním zásahem ruky v optimální rovnováze jezdí Antonie Sabathilová, Kateřina de Jagerová, Anna Kellnerová a Francesca Kolowrat-Krakovská. Stylové soutěže považuji za velmi dobrý počin, zrovna tak jako ježdění na limitovaný čas, protože nízké soutěže pro mladé jezdce na čas připomínají ve většině případů souboj na život a na smrt a nemají s klasickým jezdeckým pojetím nic společného. My přece chceme docílit souhry, a ne souboje.“ A. Starosta působil také jako člen a manažer skokové komise. Ta opět před časem doznala změn: „Změny jsou vždy potřeba, někdy je to dobré, někdy horší, ale tuto změnu nepovažuji za špatnou, myslím si, že když je někdo dlouho ve funkci, potom trošku ztrácí soudnost.“ Vyjádřit by se však také chtěl k vysokým počtům startujících v soutěži, které kritizoval také J. Luža, s nímž jsme hovořili včera. „Myslím si, že by nebyl problém soutěže rozdělit, protože jinak ztrácí na atraktivnosti a zajímavosti, a divák čeká 3 hodiny na nějaký výsledek, to není ani ve fotbale v nastaveném čase! Potom ztrácí dynamiku a stane se pro diváky naprosto nezajímavým. I když vím, že pořadatelství je finančně náročné, uvítal bych pravidlo, že 50 procent startovného by mělo přijít zpět do výher, je zvláštní, že na mezinárodních závodech ještě 10. jezdec dosáhne na výhru ve výši startovného, a v Čechách bohužel někdy ani třetímu se startovné nevrátí.“

Trenér Alois Starosta.

28. 6. 18:30 HOD: Se stavitelem Lucienem Somersem spojila martinické pořadatele Markéta Šveňková, která má v Belgii mnoho známých, občas píše články do časopisu Jezdectví, zvláště o mezinárodním jezdeckém dění, vyzdvihávala ho na letišti a doprovázela do Martinic, kde mu i překládá. „Když jsem ve středu nastupoval do letadla v Belgii, pršelo, když jsem vystupoval v Praze, tak také. Měl jsem trošku strach, zvláště jak mi Markéta řekla, že první den závodů byl zrušen, ovšem jakmile jsme dorazili, věděl jsem, že závody nezruší. Byl jsem velmi mile překvapen. Nejen že po takových deštích byl povrch zcela v pořádku, ale i místem, kde je vše pro takovou akci hezky pohromadě a v krásné kvalitě. Divím se, že zde neprobíhají i mezinárodní závody. Musím také pochválit pěkné skoky, pilného ředitele, který tu nechodí jen v obleku, ale též přiložil ruku k dílu, a místní tým pomocníků na parkuru – mám díky nim velmi lehkou práci. To vše tvoří dobré závody.“ S L. Somersem jsme se bavili při páteční soutěži na úrovni 125 cm, tedy S* na čas, kde pro jezdce připravil dvojskok (oxer x kolmý skok), trojskok (kolmý skok x oxer x kolmý skok) a jako alternativní skok triplebar a vodní příkop. „Nemyslím si, že soutěž je obtížná. Jen je třeba, aby trenéři poradili svým svěřencům nejen, kde mají kolik cvalových skoků udělat, ale i kudy mají jet. Je to soutěž na čas, máme tu tři možnosti zkrácení, a jezdci by měli používat hlavu, trasu parkuru co nejvíce zkrátit a nedělat dlouhé nájezdy. Třeba Kamil Papoušek si určitě vybral raději triplbar, protože chce vyhrát a tady ta možnost je o 3 sekundy rychlejší,“ rozpovídal se při naší otázce ohledně celkem častých penalizací za překročení časového limitu. „Jestliže budeme stavět takové parkury doma, nebudou pak jezdci venku, kde jsou přeci jenom více pod tlakem, mít s časem problémy. Nuance na parkuru by měl správný stavitel předem odhadnout. Podívejte se třeba tady na to, kolik chyb je na vodním příkopu. Já si myslím, že je to proto, že předcházející skok číslo sedm je na dlouhou vzdálenost. Kdyby byl blíže vodě, dvojice by měly vzdálenost krásně napočítanou a určitě by tam tolik chyb nebylo. Můžeme to zkusit postavit třeba v dalším parkuru. Co jsem tu také hodně využil, jsou skoky na oblouku, kdy si jezdci mohou vybrat, zda pojedou vně nebo uvnitř oblouku a tomu přizpůsobit počet cvalových skoků.“ Přišla však řeč i na to, s čím má špatné zkušenosti: „Třeba dvojskok kolmý skok a oxer na dva cvalové skoky. Někteří koně jsou schopni takovou kombinaci překonat na jeden, takže pak dochází k velkým problémům. Takový dvojskok nestavím." Belgický stavitel dříve také závodil do 150 cm („vlastní sportovní kariéra je pro stavitele vždy výhodou“) a nyní trénuje své dvě vnučky na ponících. „Nižší soutěže je ale leckdy těžší postavit než vyšší, protože ve vyšších startují již zkušenější jezdci a ti si většinou vědí rady. Zato na nižších parkurech je jezdce důležité učit a vychovávat, tam musí být ti nejkvalitnější stavitelé. Vezměte si, kdybych dal třeba k tomuto parkuru o deset sekund delší čas, co by se jezdci naučili? Nic. V nižších soutěžích já třeba raději stavím doublebary a ve vyšších zase pravé oxery. I když to zase záleží, kde takový skok stojí, v kombinaci, jako máme zde trojskok, jsem si mohl dovolit pravý oxer, protože je jasně daná vzdálenost. Ale je to určitě i otázka kvalitních trenérů – nesmí radit ,jeď co nejrychleji‘, ale ,co nejkratší trasu‘. Zbytečně tak dlouhými nájezdy ztrácejí cenné sekundy. To já radím i mým vnučkám – na vyhrávání mají času dost, ale měly by se naučit správnou linii parkuru.“ A jak hodnotí kvalitu našich jezdců? „Čeští jezdci, které zde na této úrovni vidím, jsou zcela na úrovni belgických jezdců. Od doby, kdy jsem tu byl naposledy, tedy v roce 2008, se tu hodně zvedla úroveň, obzvláště co se mladších kategorií týče.“ A co nás vlastně čeká v neděli? „Velká cena bude normální, pro plynulé cválání, jezdci budou muset vidět správnou vzdálenost, s vodním příkopem, proto ho dnes skáčeme. Nyní stojí trojskok o samotě, v neděli ho zřejmě na něco navážeme.“

Markéta Šveňková a Lucien Somers sledují dění na parkuru.

28. 6. 17:20 HOD: Ve 2. oddělení 125 cm zvítězila juniorka A. Půlpánová a Calippa-T.

A. Půlpánová s Calippou-T docílila nejrychlejšího času.

15:40 HOD: Matěj Kotalík byl na martinickém kolbišti úspěšný již v roce 2010, neboť se umístil jako druhý na republikovém mistrovství mladých jezdců. Rozjetou kariéru mírně přibrzdil loňský pád, kdy si těsně před Martinickým šampionátem mladých koní rozdrtil slezinu a měl tak jezdeckou přestávku. „Už v říjnu jsem však závodil a na martinický šampionát se chystám letos, se sedmi koňmi,“ dodává šestinásobný vítěz z Ceny chovatelů, která proběhla nedávno v Písku. Na start dnešní soutěže nastoupil nejdříve s šestiletým valachem Lucetto (Ludwig von Bayern): „Lucetta jsem si koupil vloni od Bohuslava Starnovského, sice je trošku hůře jezditelný a hektický, ale jinak výborný.“ Dvojice se hned ujala vedení, které jim vydrželo až do 44. dvojice z celkových 104 – tou však byl opět tento reprezentant Stáje Dita Opalice. S osmiletou klisnou pana Václavíka Lady 32 (Loutanos Orion) se mu podařilo čas ještě téměř o sekundu vylepšit a soutěž vyhrát. Tréninkový svěřenec Kamila Papouška se připravuje také na MČR. „Měli bychom mít družstvo s Kamilem Papouškem, Štěpánem Šebelkou a Zdeňkem Hruškou. Právě ke Kamilovi jezdím do asi deset kilometrů vzdáleného Srnína trénovat,“ dodává.

28. 6. 15:15 HOD: V prvním oddělení soutěže 125 cm zvítězil Martin Štorkán a Cloe.

Martin Štorkán a Cloe.

28. 6. 13:20 HOD: Na prvním a druhém místě skončil Matěj Kotalík (Lady, Lucceto). Také s ním pro vás připravujeme rozhovor.

M. Kotalík vedl stylem start-cíl, jen si během soutěže vyměnil vedoucího koně:-)

Aktualizace  28. 6. 8:50 HOD: Hned v osm začala první soutěž a ze 27 dvojic se nejvíce k limitovanému času přiblížil Rus Gleb Tagirov a Eurocommerce Valencia. Sice máme pod mrakem, ale povrch kolbiště je ve výborném stavu a dnes nás čekají ještě 3 soutěže, přičemž první dvě mají kolem stovky startujících a poslední šedesátku.

Gleb Tagirov

Aktualizace  27. 6. 20:50 HOD: V Pavo Tour (125 cm) zvítězil Jakub Novotný s Penelopou. Porazil ostatních 56 dvojic, protože dojel do cíle bezchybně a v nejlepším čase. Na parkuru L. Somerse čekalo na jezdce několik úkolů, s nimiž se museli vypořádat, a ne všem se to povedlo. Jakub Novotný však absolvoval bezchybně nejen s Penelopou, ale i s Gwen (6.), s Lornou dokončil jen s chybou, stejně úspěšná byla i juniorka Kateřina de Jager, když skončila druhá (Clooney), sedmá (V. Cityslicker) a s Cassiem měla chybu a nebo i další junior Daniel Uleščenko (čtvrtý s Moon Ray a devátý se Santa Silviou). Také zítra vám přineseme další rozhovory s jezdci a trenéry, malé interview nám poskytne i Lucien Somers.

Důvod k dobré náladě měl Jakub Novotný.

18:20 HOD: V dnešním druhém oddělení soutěže 115 cm zvítězil junior Viktor Trávníček s Baldinem. Sedmnáctiletý reprezentant JK Chomutov jezdí od 10 let a trénuje ho Viktor Aschenbrier. Do 16 let měl velké úspěchy také v sedle poníka Draka 1, jehož nyní jezdí mladší sestra Kateřiny de Jager Alexandra. Dvanáctiletý Baldino (Baldino II) je synem známé bělky Pretty Woman karlovarské D. Balcarové. "Baldina nejdříve jezdil v nižších soutěžích můj trenér, já jsem ho začal jezdit až když mi bylo 14. K němu mám ještě Sorenta, ovšem ten je nyní zraněný, takže mám půjčeného ještě Trecenta," seznamuje nás se svými akvizicemi student třetího ročníku chomutovského gymnázia. "Letos chceme jezdit po Kolowrat Junior Cupu, takže navštěvujeme i vzdálenější kolbiště jako je Olomouc, ovšem nejčastěji střídáme Ptýrov, Martinice nebo zajedeme do ne tak vzdálených Židovic. S Baldinem mám kvalifikaci na MČR juniorů, takže nás letos Martinice ještě minimálně jednou čekají," plánuje 13. umístěný v prozatímním žebříčku KJC a 30. jezdec DJ Stars 21 Jezdectví. Mezi svoje největší úpěchy řadí bezchybné dvouhvězdové T pro pony na CSI Poznaň s Drakem, nyní je samozřejmě jeho jedničkou Baldino: "Je strašně charakterní, hodný ve stáji, spolehlivý na závodech i v terénu, velmi příjemně jezditelný, dobře skáče a baví ho to." Co na ježdění baví samotného jezdce? "Asi nejvíce mě baví ta spolupráce s koněm. Mám radši skákání, když jsem ve vzduchu, je to krásný pocit. Zkoušel jsem také drezuru, ta mě moc nebavila, a do deseti jsem se věnoval i jinému sportu, hokeji, ale vybral jsem si koně. Moji rodiče mě podporují, protože sami jezdili, já mám však situaci ulehčenou, protože mám vlastní koně," objektivně hodnotí Viktor. A co by ještě rád dokázal? "Abych se trefoval na každý skok - občas mám krizovku a netrefím se. A abych se dostal s Baldinem do ST."

Viktor Trávníček byl úspěšný v sedle Baldina.

14:50 HOD: V prvním oddělení L* na čas zvítězil jihočeský Tomáš Navrátil a Garjana. Vnučce známé Garty se dařilo již vloni na Martinickém šampionátu mladých koní.

Tomáš Navrátil se kromě vítězství v L dočkal i třetího místa ve čtvrteční hlavní soutěži.

15:30 HOD: Přidán rozhovor s L. Jandourkem.

Pouze v nižších soutěžích v Martinicích startuje Ludvík Jandourek. „Naši koně se v tuto chvíli připravují na MČR, které je týden po Memoriálu, proto zde bohužel nestartují. Na tyto závody jsme přivezli šestiletou hnědku Kymbu-T, která se zde seznamuje s prostředím, neboť se s ní chystáme na MŠMK,a plavého Tadeáše, jehož majitelka je zraněná, a proto ho jezdím.“ Jak všichni vědí, L. Jandourek zajišťuje hudební produkci na mnoha závodech, třeba na celém SP ČP nebo i v zahraničí (Poznaň, Varšava, Bratislava, Wels…) a stejně tomu je i zde v Martinicích. „V sobotu jsou všichni zváni na Riders Party v místním Top-Clubu Seníku, kde se vždy vytvoří skvělá atmosféra,“ nenechá si Ludvík ujít příležitost k pozvání celé jezdecké veřejnosti. Ovšem mezitím bude jezdit, dnešní první dvě jízdy, které doposud absolvoval, dojel bez chyby na překážce. Kromě ježdění a trénování se Ludvík věnuje i návrhům a nově i realizaci skokových překážek, takže se rozhodně nenudí. Se svou partnerkou Barborou žije ve Staré Boleslavi, kde se nachází i stáj SK Gestüt Murhof Melichar s 10 koňmi a jedním poníkem. Dalšími jejími reprezentantkami je Alžběta a právě Barbora Vojtkovy. Zatímco Alžběta se připravuje na MČR v kategorii mladí jezdci, Barbora bude na Ptýrově startovat v kategorii ženy. „Po mistrovství, jak jsem se právě dozvěděl, odjíždíme na dovolenou, takže naši koně budou mít volno,“ sděluje novinky. A z dovolené rovnou na Martinický šampionát mladých koní!

14:50 HOD: V prvním oddělení L* na čas zvítězil jihočeský Tomáš Navrátil a Garjana.

14:30 HOD: V neděli je přidána soutěž pro děti a juniory - viz informace dole.

12:30 HOD: Nejrychlejší čas s bezchybným kontem zajela ve 110 cm Sofie Najmanová a Taz Timez.

Vítězku dekoruje hlavní rozhodčí Dana Denková.

12 HOD: Jiří Luža přijel obhajovat loňské vítězství s Land Rebelem-S, ovšem také do dalších soutěží přivezl několik, hlavně mladých koní. „Včera a dnes jsem startoval se třemi pětiletými koňmi, s nimiž jezdím i startuji také v Kritériích mladých koní. Zítra přijedeme zase s jinými koňmi,“ popsal svůj martinický víkend jezdec. Jako další přiveze šestiletého Verdiho, sedmiletého Benita a hlavně čtrnáctiletého Land Rebela-S, s nímž zvítězil v ČP VC Litomyšle. „Poté, co absolvoval několik závodů, které vždy potřebuje na rozběhnutí, už je ve formě, takže doufám, že mu vydrží nejen do neděle, ale i na mistrovství ČR. Pak bude odpočívat. Do těžších soutěží mám vlastně jenom jeho, bohužel zdravotní problémy letos provází klisnu Elise-S, s níž jsme absolvovali středně těžké soutěže,“ shrnul Jirka. Tato sezona pro něj bude spojená s koncem sportovní kariéry stájové jedničky Ronalda-S právě zde v Martinicích na dubnových závodech Skokového poháru ČP. S mladšími koňmi se chystá také na Martinický šampionát mladých koní, ten však bude velmi napínavý, neboť v té době čekají s přítelkyní Katkou Černou přírůstek do rodiny. Naštěstí spolu bydlí v nedaleké Plzni, takže v případě potřeby není dojezdová vzdálenost příliš velká…

Další, kdo nám slíbil rozhovor, je Ludvík Jandourek.

10:40 HOD: V nižších soutěžích startuje s mladými koňmi také Aleš Opatrný. Takto zdraví naše čtenáře:-)

 

27. 6. 9:50 HOD: Počasí se dnes výrazně zlepšilo, Martinice jsou bez deště a občas probleskuje mezi mraky sluníčko. Dnešní program bude nabitější, proto se začalo už o půl osmé. V první soutěži na limitovaný čas do 100 cm zvítězil čtrnáctiletý Petr Dajbych s klisnou Gamey. Parkury již dnes staví osobně Lucien Somers. Připravujeme pro vás rozhovory přímo z místa, v případě zájmu nám doporučte, s kým byste si takový rozhovor přáli a jaké otázky byste položili (redakce@jezdectvi.cz).

Petra Dajbycha dekoruje rozhodčí Ing. Jan Paleček.

22:30 HOD: Startky na čtvrtek naleznete zde.  V L - oddělení A zvtězil J. Zahoř s Dancerem 2, v odd. B se první umístil K. Papoušek s koněm Zippy Zaira.

16 HOD: Prvními vítěznými dvojicemi se staly: F. Stružinský - Aha (90 cm), M. Kotalík - Cezano V (90 cm), S. Najmanová - Taz Times (100 a 110 cm), S. Stejskalová - Excalibur (100 cm).

Aktualizace  26. 6. 10:50 HOD: Děti a junioři, máte zájem o vypsání zrušené úterní soutěže L* v neděli? Startovní listiny zde.
Z důvodu nepřízně počasí a zrušeného úterní programu přišla řada dětí a juniorů o skokovou soutěž L*, která pro ně je kvalifikací na Mistrovství ČR. Tuto soutěž - L* - 115 cm pro děti a juniory - by bylo možné uspořádat v neděli 30.6. od 8,00 hod před soutěží č. 20. Pořadatel žádá zájemce (děti, junioři) o start v této soutěži, aby poslali své přihlášky na mail p. Dalibora Prokopa - obchod@comfortlight.cz - do zítra, tedy čtvrtka 27.6. do 12,00. V průběhu čtvrtečního večera budeme informovat o rozhodnutí, zdali tato soutěž proběhne.

25. 16:40 HOD: Vzhledem k tomu, že se počasí umoudřilo, začnou závody ve středu od 8 hodin soutěžemi dle rozpisu.

Soutěže
č.5     8.00 hod       Skoková soutěž stupně ZM - 90 cm
            Odd. A – děti (do 15 let) na styl                 Odd. B – koně 1.rokem na limitovaný čas           
č.6     9.30 hod       Skoková soutěž stupně Z - 100 cm
            Odd. A – děti (do 15 let) na styl                 Odd. B – na limitovaný čas           
č.7     12.30 hod     Skoková soutěž stupně ZL - 110 cm
            Odd. A – děti a junioři na styl                    Odd. B – na limitovaný čas           
č.8     15.30 hod     Skoková soutěž stupně L** - 120 cm
            Odd. A – na čas bez rozeskakování            Odd. B – 5,6 letí koně s hendikepem 120/125 cm

24. 6. 9:40 HOD: První soutěže začínají zítra, na stránkách pořadatele najdete předběžné startovní listiny. Účastníci byli vyzváni k dodatečnému upřesnění, v jakém oddělení budou startovat.

Aktualizace 19. 6. 14 HOD: Včera ukončil pořadatel příjem přihlášek. Během šestidenních závodů odstartuje přes 500 koní. Účastníci se však nemusí bát přeplněných soutěží, neboť starty jsou rovnoměrně rozdělené do všech dní. V úterý se jich odehraje přibližně 210, ve středu 240 a ve čtvrtek 280. Největší počet je zatím přihlášen v pátek - 310, několik by však pořadatel po dohodě s účastníky nejraději přesunul, bude-li to možné, do soboty, kdy jich má být jen asi 170. V sobotu je plánován také doprovodný program pro ukrácení dlouhé chvíle přítomných jezdců, jeho podoba bude upřesněna na místě.

V neděli se odehrají finále pro Bronz a Silver Tour (15 nejlepších ze tří kvalifikací, tzn. celkem v každé 45) a samotná hlavní soutěž.

Aktualizace 11. 6. 13 HOD: Uzávěrka příhlášek s boxy je 13.6.2013 a bez boxů pak 18.6.2013.

 

Původní článek:

Celé závody začnou již v úterý 25.6. Všechny soutěže v úterý a středu  jsou rozděleny do oddělení A a B s tím, že oddělení A je určeno pro dané kategorie dle rozpisu a oddělení B je vždy otevřenou soutěží. Ve čtvrtek pak začínají SPEEDHOUSE TOUR (L) a PAVO TOUR (S), z každé ze tří kvalifikací postoupí prvních 15 dvojic do nedělního finále. Sobotní Cena FIELD FORCE ST** bude generálkou pro nedělní Memoriál Jana Papouška ST** o tradičních 150.000,- Kč. Sobotní soutěže jsou také zvlášť vyhodnocovány jako Pohár svazu CS v ČR.

Cílem tohoto rozpisu je přístup pro jezdce všech úrovní, umožnění stylových soutěží pro děti a juniory a oddělené soutěže pro mladé koně, kteří budou mít možnost absolvovat v Martinicích 3 týdny po těchto závodech Martinický šampiponát mladých koní - Tour Magdalény Hrabánkové 2013, opět s dotací více než 1.000.000,- Kč.
Připomínáme také další novinky v Martinicích. U každé soutěže najdete on-line přihlašovací formuláře. Nedělní soutěže budou opět přenášeny živě na webu pořadatele. Letos bude přítomen zahraniční autor parkurů, kterým tentokrát bude pan Lucien Somers z Belgie.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.