Mezinárodní všestrannost - CIC***, CCI**, CIC* - Pardubice 2009

Od pátku 31. července do neděle 2. srpna probíhají na závodišti v Pardubicích mezinárodní soutěže v jezdecké všestrannosti (CIC***, CCI**, CIC*), které jsou nejvýznamnějšími závody v této disciplíně konané v České republice. Ve spolupráci s PR manažerem Dostihového spolku Pardubice - Dušanem Korelem vám přinášíme aktuální informační servis z této velké jezdecké události.

 

PONDĚLÍ 3. 8. 2009 - 12.25 HOD.

O-Felitz mě překvapil, říká rakouský vítěz Harald Ambros


Patří nejen k tradičním účastníkům mezinárodních závodů v jezdecké všestrannosti v Pardubicích, ale řadí se i k největším hvězdám ve startovním poli. Svou roli jednoho z favoritů dokázal rakouský olympionik Harald Ambros potvrdit. S koněm O-Felitz vyhrál nejtěžší soutěž CIC***.
„Jsem opravdu moc šťastný, že se mi povedlo zvítězit,“ radoval se devětadvacetiletý rakouský reprezentant, jemuž patří 65. místo na světovém žebříčku všestrannosti.
Na Ambrosovo konto tak přibyl další úspěch. Má jich za sebou už celou řádku. V roce 2001 se stal mistrem Evropy mladých jezdců, pravidelně startuje na evropských seniorských šampionátech. V letech 2004 a 2008 se zúčastnil olympijských her. V Aténách skončil devatenáctý, vloni v Hongkongu nedokončil soutěž. V letech 2003 a 2005 byl rakouským šampion. A předloni dokázal v Pardubicích vyhrát mezinárodní soutěž CICO***.

Vyhrál jste nejtěžší soutěž letošních mezinárodních závodů v Pardubicích. Určitě to tedy pro vás byl povedený start, že?
„Jsem velmi spokojen. Tohoto koně mám teprve od března, ale už má za sebou řadu velmi dobrých výsledků. Potvrdil to i v Pardubicích. Bohužel jsem se svým lepším koněm Quick 2 nemohl pokračovat dál, ale O-Felitz mi vše vynahradil (pozn. s Quickem 2 absolvoval jen drezuru, se svým třetím koněm Hero 7 nedokončil kros).“

V Pardubicích jste zvítězil už předloni s koněm Quick 2. Můžete tato dvě pardubická vítězství porovnat? Které bylo těžší?
Před dvěma lety to bylo těžší, protože jsem před parkurem neměl moc velký náskok na druhého. Polák Pawel Spisak tehdy zajel parkur bezchybně a já jsem také na kolbišti nesměl udělat žádnou chybu. Dneska jsem si mohl dovolit jedno zaváhání, a přesto jsem o vítězství nepřišel. Ovšem i letošní konkurence byla dost velká. Sešlo se tady mnoho velmi dobrých jezdců z mnoha států. A sobotní kros byl dost náročný. Naštěstí se nám povedl.“

Přijel jste do Pardubic s touhou vyhrát?
„Samozřejmě! Vítězství je vždy mým cílem. A jsem moc šťastný, že to klaplo.“

Předpokládám ale, že jste více věřil Quickovi 2, s nímž jste už v Pardubicích zvítězil a s nímž jste byl na loňské olympiádě. Je to tak?
„Vítězství O-Felitze je samozřejmě překvapením. Už jen proto, že ho mám krátce. Bohužel jsem se svým lepším koněm nemohl kvůli zranění dál pokračovat. Ale jsem šťastný, že O-Felitz dokázal Quicka 2 nahradit.“

V Pardubicích jste dokázal vyhrát. Řadí se díky tomu zdejší závodiště mezi vaše nejmilejší?
„Pardubice mám teď opravdu moc rád, když jsem tady dvakrát zvítězil. Je to krásné závodiště. A navíc to sem nemám z Rakouska daleko, zhruba jen tři sta kilometrů.“

Takže si do Pardubic brzo přijedete pro třetí vítězství a završení hattricku?
„Doufám, že se mi to povede. Byl bych moc rád.“

 

PONDĚLÍ 3. 8. 2009 - 00.00 HOD.

Nestihli, nebo nemohli jste se zúčastnit mezinárodních závodů v jezdecké všestrannosti CIC***, CCI**, CIC* Pardubice osobně a přesto vás zajímá, jaký byl jejich průběh? Pak právě pro vás připravila Česká televize na programu ČT4 Sport jejich záznam. Premiérově ho odvysílá v ponděli 3. 8. od 18.20 hod., reprízy proběhnou: 3. 8. v 1.40 hod., 4. 8. v 12.50 hod., 5. 8. v 7.15 hod. a 8. 8. ve 2.25 hod. Přehrát si jej budete moci i přes i-vysílání ČT (přímý odkaz je v nadpisu této zprávy).

 

NEDĚLE 2. 8. 2009 - 17.55 HOD.

Doplněny celkové výsledky všech soutěží.

 

NEDĚLE 2. 8. 2009 - 17.40 HOD.

Mezinárodní všestrannost Pardubice 2009 – konečné výsledky

CIC***: vítězství vybojoval rakouský olympionik Harald Ambros na koni O-Felitz

Na travnaté kolbiště nastoupil Harald Ambros s koněm O-Felitz jako poslední ze všech startujícíchpři mezinárodních závodech ve všestrannosti v Pardubicích. A předvedl skvělý výkon, který byl výtečnou tečkou za zdařilými závody.
Rakouský účastník posledních dvou olympijských her a někdejší mistr Evropy mladých jezdců absolvoval závěrečný parkur naprosto bezchybně. S přehledem si udržel první příčku v nejtěžší soutěži CIC*** a vybojoval celkové vítězství.

Pardubice

Harald Ambros


„Jel jsem si do Pardubic pro vítězství. A jsem moc spokojený, že se mi to povedlo,“ pronesl Harald Ambros, jenž je 65. jezdcem světového žebříčku ve všestrannosti a řadil se k hlavním favoritům. „O-Felitze mám teprve od března, ale má už za sebou několik výborných výsledků. Velmi dobrý výkon předvedl i tady v Pardubicích. Škoda, že jsem s mým druhým koněm Quickem 2 nemohl nastoupit do krosu, ale O-Felitz mi vše vynahradil.“
Ambros nevyhrál v Pardubicích poprvé. Z výhry se radoval už předloni v mezinárodní soutěži CICO***: „Pardubické závodiště mám moc. Velmi rád tady závodím, koneckonců to sem mám kousek. Doufám, že se mi tady v příštích letech povede vyhrát ještě potřetí,“ pronesl Harald Ambros.
Závěrečný parkur nezměnil ani další medailisty. Druhou příčku si udržela Italka Luisa Palli s koněm Axia II a třetí se umístila předloňská mistryně Evropy mladých jezdců Sabrine Mertens s koněm Divolo z Německa. Na konečné čtvrté místo se posunula její krajanka a 45. jezdkyně světového žebříčku Janet Wiesner s koněm Horstfeldes Libero, s nímž před čtyřmi lety vyhrála mistrovství světa šestiletých. Elitní pětku uzavřel nadějný Švéd Christoffer Forsberg s Grafmanem, jenž byl se svými sedmnácti lety nejstarším koněm ve startovním poli.
Z dvojice českých jezdců v konečném pořadí figuruje pouze Petr Veselovský s Monarchou, kteří skončili jedenáctí. „Jsem spokojen, takhle nějak jsem si to představoval. Otestoval jsem si formu Monarchy před mistrovstvím Evropy. Určitě musíme přidat v rychlostní a fyzické přípravě, ale skoková probíhá podle představ. Skákal dobře. Takže to jde podle plánu,“ řekl Petr Veselovský.
Druhý český reprezentant v nejtěžší soutěži Miloslav Příhoda s Oswaldem do parkuru po kondiční prověrce nenastoupil. Závod dokončilo 12 ze 24 startujících.


CCI**: vyhrála Švédka Maria Bredberg se Cinnamonem, stříbro bral Čech Martin Maivald

Sobotní kros vynesl nadějnou švédskou reprezentantku Marii Bredberg s koněm Cinnamon do čela průběžného pořadí mezinárodní soutěže CCI**. A v nedělním parkuru stříbrná medailistka z družstev z předloňského mistrovství Evropy juniorů své vítězství potvrdila.
„Jsem velice spokojená. Je to můj životní úspěch, poprvé v kariéře jsem vyhrála dvouhvězdičkovou soutěž. Dosud jsem byla nejlépe druhá u nás ve Švédsku, ovšem s jiným koněm. Především jsem však ráda, že jsem splnila kvalifikaci na mistrovství Evropy mladých jezdců,“ pronesla Maria Bredberg. „Během soutěže jsme neměli žádný problém. Kůň byl velice dobrý. Před dvěma týdny se lehce zranil, tak jsem byla zvědavá, jak mu to půjde. Šel výborně. Mám ho půjčeného od kamarádky, takže určitě i ona bude mít radost,“ dodala Švédka.
O vítězství ji nepřipravila ani jedna chyba v nedělním parkuru. „Paradoxně to bylo na překážce mého sponzora. Tak uvidíme, jak to bude dál,“ usmála se vítězná Seveřanka.
Výtečnou druhou příčku obsadil nejlepší z českých jezdců v této soutěži Martin Maivald s koněm Przedswit Harwy. Na stříbrný post poskočili v krosu a navzdory jednomu zaváhání ho udrželi i po parkuru.
„Jsem určitě moc spokojený. Vždyť je to sedmiletý kůň. Těch tady moc nebylo,“ pronesl Martin Maivald. „Před parkurem jsem čekal, že skončíme do pátého místa. Před týdnem na Slovensku skákal velmi dobře. A stejně tak vypadal už na opracovišti. Jsem moc rád, že se nám to povedlo. Teď bude veškeré naše úsilí směřovat k přípravě na mistrovství světa. Kvalifikaci už máme splněnu, takže se budeme snažit, aby kvalita vzrůstala,“ dodal nejlepší Čech v soutěži CCI**.
Bronz putoval do Polska zásluhou Lukasze Kazmierczaka a jeho koně Hromyho. Soutěž dokončilo 20 ze 27 startujících dvojic.


CIC*: parkur vynesl vítězství Poláku Arturu Gierliczovi s Katonem

Závěrečný parkur zamíchal pořadím na medailových příčkách v soutěži CIC*. Dosud vedoucí Rakušanka Charlotte Dobretsberger s koněm Excalibur MT na kolbišti dvakrát chybovala a přišla o celkové vítězství. Z něj se nakonec radoval polský jezdec Artur Gierlicz s Katonem.
Gierlicz byl po sobotním krosu třetí. Nedělní parkur však zajel bez chyby, pouze nasbíral jeden trestný bod za překročení časového limitu. Ovšem i tento výkon mu stačil k posunu na konečnou první příčku.
„Jsem hodně šťastný,“ prohlásil Gierlicz. „Můj kůň závodí ve všestrannosti teprve druhým rokem. Premiéru jsme měli vloni v Pardubicích, kdy jsme skončili čtrnáctí. Letos jsem věřil, že dopadneme mnohem lépe. A povedlo se nám to. Jsem opravdu hodně spokojený,“ dodal vítězný polský jezdec.
Stříbrnou příčku si udržel nadějný švédský reprezentant a dvojnásobný bronzový medailista z juniorského mistrovství Evropy Christoffer Forsberg s koněm Lehar A. Na třetí příčku se po parkuru propadla Rakušanka Charlotte Dobretsberger s koněm Excalibur MT.
Do elitní desítky se vešlo pět českých jezdců. Nejúspěšněji si vedl Tomáš Kocián s koněm Dar Chury, jenž obsadil čtvrté místo. Za ním skončil dvojnásobný účastník olympijských her Jaroslav Hatla se Second Supremem.
„Takhle vysoko jsem rozhodně nemířil. Konečné umístění předčilo moje očekávání. Jsem opravdu nadšený. Při troše štěstí jsme mohli skončit ještě výš, ale člověk nemůže chtít všechno,“ pronesl Tomáš Kocián, jenž se v parkuru posunul o jednu příčku výš. „Dar Chury mě doslova nadchnul. Jezdím ho po mém kamarádovi Jirkovi Ciprovi, jenž po těžkém zranění leží v nemocnici. Byl to jeho nejoblíbenější kůň. Doufám, že jsem svým výsledkem udělal Jirkovi radost,“ dodal Tomáš Kocián.
Mezinárodní soutěž CIC* byl nejpočetněji obsazená. Nastoupilo do ní 47 dvojic. Dokončilo ji 28 startujících.



Starším juniorům dominovala Kristýna Hájková s Widarem

Královnou mistrovství České republiky starších juniorů 17/18 let se stala Kristýna Hájková s koněm Widar. Vedla už po úvodní drezuře a první příčku až do konce soutěže neopustila. „Když máte tři dny udržet první místo, jsou to mnohem větší nervy, než když se posouváte nahoru,“ pronesla novopečená česká šampionka.
Zisk titulu potvrdila v závěrečném parkuru. Na kolbišti se sice nevyvarovala jedné chyby, ovšem o zlatou medaili nepřišla. „Jsem hrozně spokojená. Po dvou třech letech jsem se zase dočkala pořádného úspěchu. Jsem posledním rokem v juniorské kategorii, tak mě vítězství hodně potěšilo. A jsem ráda, že jsem ho získala právě v Pardubicích, které mám snad nejraději ze všech závodišť,“ radovala se Kristýna Hájková. „Nějaké ambice před závodem jsem si nedělala, já to takhle neprožívám. Prostě se snažít odvést dobrou práci od začátku až do konce a soutěži si užít,“ dodala vítězka.
Stříbrnou medaili vybojovala Veronika Příhodová na koni Dynamic. Bronzovou příčku obsadil Tomáš Konečný s koněm Najdy, jenž jako jediný zajel parkur čistě. Soutěž dokončilo šest dvojic z jedenácti.


Titul mezi mladšími juniory získala Kristýna Vávrová s Expertem 1

Závěrečný parkur změnil pořadí na prvním místě v mistrovství České republiky mladších juniorů 15/16 let. Po krosu vedoucí Dominika Kellerová s Corradem na travnatém kolbišti dvakrát chybovala a klesla na stříbrnou příčku. Předstihla ji Kristýna Vávrová s Expertem 1, která závěrečnou část soutěže absolvovala bez trestného bodu.
„Vítězství jsem rozhodně nečekala, neměla jsem tak vysoké ambice. Vždyť to byla moje teprve druhá všestrannost v životě a pro mého koně třetí. Hlavně jsem chtěla dokončit kros a dobře se svézt. To se mi povedlo. A díky vítězství jsem opravdu navýsost spokojená,“ pronesla nová mistryně Kristýna Vávrová.


Konečné pořadí

CIC***
1. Harald Ambros – O-Felitz (Rak.) 54,42
2. Luisa Palli – Axia II (It.) 59,52
3. Sabrina Mertens – Divolo (Něm.) 62,83
4. Janet Wiesner – Horstfeldes Libero (Něm.) 66,97
5. Christoffer Forsberg – Grafman (Švéd.) 69,42
11. Petr Veselovský – Monarcha (ČR) 113,75

CCI**
1. Maria Bredberg – Cinnamon (Švéd.) 60,59
2. Martin Maivald - Przedswit Harwy (ČR) 60,90
3. Lukasz Kazmierczak – Hromy (Pol.) 66,45
4. Miloslav Příhoda – Gomba 1 (ČR) 68,22
5. Mia Hastrup – Odin (Dán.) 68,50
6. Sabina Erbeková – Sunshine Cembrit (ČR) 69,68
8. Jiří Machovec – Alnaki (ČR) 70,78

CIC*
1. Artur Gierlicz – Katon (Pol.) 59,52
2. Christoffer Forsberg – Lehar A (Švéd.) 61,41
3. Charlotte Dobretsberger – Excalibur MT (Rak.) 61,88
4. Tomáš Kocián – Dar Chury (ČR) 63,91
5. Jaroslav Hatla – Second Supreme (ČR) 64,48
7. Petr Pejřil – Pastor 1 (ČR) 70,86
8. Andrea Lesáková – Seržant 1 (ČR) 72,01
10. Barbora Pospíšilová – Biba Classy (ČR) 73,78

MČR-C-J-starší (17/18 let)
1. Kristýna Hájková – Widar 66,65
2. Veronika Příhodová – Dynamic 71,26
3. Tomáš Konečný – Najdy 73,86
4. Anna Makovská – Goldie 1 92,84
5. Lucie Příhodová – Lada 13 94,89

MČR-C-J-mladší (15/16 let):
1. Kristýna Vávrová – Expert 1 (JK Beta Chrášťany) 63,33
2. Dominika Kellerová – Corrado (SK stáj Konwest) 65,86
3. Daniel Příhoda – Chanson 1 (JK PAM) 74,00
4. Nikola Ečerová – Harry 3 (Horse Academy) 80,62
5. Marianna Faladová – Numíd (JS Concordia) 83,66

 

SOBOTA 1. 8. 2009 - 20.50 HOD.

Mezinárodní všestrannost Pardubice 2009: kros v soutěži CIC*** vynesl do čela rakouského olympionika Ambrose

Mezinárodní závody v jezdecké všestrannosti na závodišti v Pardubicích v sobotu pokračovaly druhým dnem. Na programu byl divácky atraktivní kros na dostihové dráze.
Druhá část dokonale zamíchala výsledky nejtěžší soutěže CIC***.  V průběžném pořadí nezůstal kámen na kameni. Ovšem hlavní aspiranti na celkové vítězství se dál drží na předních místech. „Favorité potvrzují své kvality, ovšem o konečné pořadí ještě zdaleka není rozhodnuto. Na prvních pěti příčkách rozhodně ne. Bodové rozdíly jsou takové, že rozhodne až nedělní parkur,“ řekl Jaroslav Grodl, sportovní manažer pořádajícího Dostihového spolku Pardubice a autor krosové trati.
Trať pro kros v soutěži CIC*** měřila 3990 metrů. Koně a jezdci na ni čekalo rovných čtyřicet překážek. „Byla to technicky náročná trať, ale koně ji zvládali dobře. Nedá se říct, že by jim činila problémy některá z překážek. Pády byly rozesety po celé trati,“ uvedl Jaroslav Grodl.
Jako lídr soutěže po drezuře šla do krosu favorizovaná německá reprezentantka Janet Wiesner s koněm Golden Joy. Exmistryně světa v kategorii šestiletých koní a 45. jezdkyně světového žebříčku však ve druhé části neudržela své vedoucí postavení a klesla na sedmou příčku.
Němku Wiesner vystřídal v čele další z hlavních uchazečů o celkové vítězství, Rakušan Harald Ambros, jenž byl až sedmnáctý po drezuře. Účastník posledních dvou olympijských her a 65. muž světového žebříčku s koněm O-Felitz zajel kros naprosto čistě. V nedělním parkuru bude bojovat o navázání na své předloňské pardubické vítězství v soutěži CICO***.
Výrazný skok kupředu v průběžném pořadí udělali i další. Italka Luisa Palli s koněm Axia II poskočila z dvanáctého na druhé místo. A se svým druhým koněm Lailou Della Nave se posunula z devatenáctého místa po drezuře na čtvrté. Třetí příčka nyní patří Němce Sabrině Mertens s koněm Divolo. Předloňská mistryně Evropy v kategorii mladých jezdců byla po úvodní části soutěže devátá. Elitní pětici uzavírá její krajanka Janet Wiesner, jež si se svým koněm Horstfeldes Libero pohoršila o jednu příčku.
Z dvojice českých reprezentantů v soutěži CIC*** si vedl úspěšněji opět nadějný Miloslav Příhoda s Oswaldem. V průběžném pořadí jsou nyní jedenáctí. Hned za nimi na dvanáctém místě je zkušený Petr Veselovský s Monarchou. „Obě naše dvojice předvedli super výkon,“ pronesl Jaroslav Grodl. „Vždyť Příhoda i jeho osmiletý kůň absolvují svou první tříhvězdičkovou soutěž a především sbírají zkušenosti.“
Nového lídra má i druhá nejtěžší soutěž CCI**. Na první příčku se v krosu posunula Švédka Maria Bredberg s koněm Cinnamon, předloňská stříbrná medailistka ze soutěže družstev na juniorském mistrovství Evropy. Na skvělé druhé místo poskočil český jezdec Martin Maivald s koněm Przedswit Harwy. Po drezuře vedoucí Brit Paul Adams s koněm Algorithm klesl až na 22. místo.
Naopak v soutěži CIC* si i po krosu drží první příčku Rakušanka Charlotte Dobretsberger na koni Excalibur MT. Z Čechů je nejlepší pátý Tomáš Kocián s koněm Dar Chury.
Mezinárodní závody ve všestrannosti v neděli 2. srpna vyvrcholí závěrečným parkurem. Dopolední program začne v 10.00. Odpolední část, v níž se rozhodne o vítězích dvou nejtěžších soutěží, bude zahájena ve 14.00 hodin.

Pořadí po krosu
CIC***
1. Harald Ambros – O-Felitz (Rak.) 54,42
2. Luisa Palli – Axia II (It.) 59,52
3. Sabrina Mertens – Divolo (Něm.) 62,83
4. Luisa Palli – Laila Della Nave (It.) 63,09
5. Janet Wiesner – Horstfeldes Libero (Něm.) 66,97
11. Miloslav Příhoda – Oswald (ČR) 98,99
12. Petr Veselovský – Monarcha (ČR) 99,75

CCI**
1. Maria Bredberg – Cinnamon (Švéd.) 56,59
2. Martin Maivald - Przedswit Harwy (ČR) 56,90
3. Moa Berrek – Signal (Švéd.) 57,94
4. Lukasz Kazmierczak – Hromy (Pol.) 58,45
5. Pavlína Pejřilová – Elán 2 (ČR) 59,48
6. Pavlína Pejřilová – Dan 10 (ČR) 62,85
7. Barbora Žáčková – Frey (ČR) 62,90
9. Miloslav Příhoda – Gomba 1 (ČR) 65,22
10. Jiří Machovec – Alnaki (ČR) 66,78

CIC*
1. Charlotte Dobretsberger  - Excalibur MT (Rak.) 53,88
2. Christoffer Forsberg – Lehar A (Švéd.) 57,41
3. Artur Gierlicz – Katon (Pol.) 58,52
4. Jerzy Krukowski – Gondolier (Pol.) 62,31
5. Tomáš Kocián – Dar Chury (ČR) 63,91
7. Jaroslav Hatla – Second Supreme (ČR) 64,46
8. Gabriela Slavíková – Ostrico (ČR) 66,24
9. Andrea Lesáková – Seržant 1 (ČR) 68,01
10. Martin Maivald – Ilja (ČR) 68,06

MČR-C-J-starší
1. Kristýna Hájková – Widar 62,65
2. Veronika Příhodová – Dynamic 63,26
3. Anna Makovská – Goldie 1 71,84
4. Tomáš Konečný – Najdy 73,86
5. Lucie Příhodová – Lada 13 80,89

MČR-C-J-mladší
1. Dominika Kellerová – Corrado (SK stáj Konwest) 57,86
2. Kristýna Vávrová – Expert 1 (JK Beta Chrášťany) 63,33
3. Šárka Voplakalová – Joy-Lov (JK Trio Kaliště) 66,43
4. Aneta Řeháková – Champion Arnie (O.S. Apolenka) 68,70
5. Daniel Příhoda – Chanson 1 (JK PAM) 70,00

 

SOBOTA 1. 8. 2009 - 20.45 HOD.

Vložili jsme zbylé výsledky sobotních soutěží.

 

SOBOTA 1. 8. 2009 - 16.15 HOD.

Vložili jsme výsledky MČR j a soutěže CIC*.

 

PÁTEK 31. 7. 2009 - 20.55 HOD.

Vložili jsme startovní listiny na sobotu.

 

PÁTEK 31. 7. 2009 - 17.35 HOD.

Doplnili jsme zbývající páteční výsledky.

 

PÁTEK 31. 7. 2009 - 16.55 HOD.

Mezinárodní všestrannost Pardubice 2009 – hlavní soutěži dominují favorité v čele s Němkou Wiesner

Na pardubickém závodišti dnes byly zahájeny mezinárodní závody v jezdecké všestrannosti. Na dvou pískových a jednom travnatém kolbišti na koně a jezdce čekala na úvod drezura.
V zahajovací disciplíně nejtěžší soutěže CIC*** dominovali hlavní aspiranti na celkové vítězství. „Potvrdilo se pořadí, které se papírově očekávalo. Snad jen od Italky Luisy Palli se čekalo víc,“ řekl Jaroslav Grodl, sportovní manažer pořádajícího Dostihového spolku Pardubice.
Roli největší favoritky potvrdila německá reprezentantka Janet Wiesner, které patří 45. příčka v aktuálním světovém žebříčku všestrannosti. V drezurní zkoušce byla nejúspěšnější. Nezvítězila však s koněm Horstfeldes Libero, s nímž v roce 2005 vyhrála mistrovství světa šestiletých a s nímž vloni v Pardubicích skončila celkově třetí v soutěži CICO***. S ním tentokrát vybojovala čtvrté místo. Na první místo dosáhla se svým druhým koněm Golden Joy.
Dva starty absolvoval i nadějný švédský jezdec Christoffer Forsberg. Dvojnásobný bronzový medailista z juniorského mistrovství Evropy si vedl neméně zdatně. Po drezuře mu patří průběžné druhé a třetí místo s Grafmanem a Lefurií. „Předvedl velmi dobrý výkon. Je to mladý jezdec, je stejně starý jako náš Miloslav Příhoda,“ podotkl Jaroslav Grodl.
Elitní pětici po drezuře uzavírá další ze spolufavoritů, rakouský účastník posledních dvou olympijských her Harald Ambros. Vítěz předloňské pardubické soutěže CICO***  a 65. jezdec světového žebříčku je pátý s koněm Quick 2, s nímž vloni startoval na olympiádě v Hongkongu.
Z dvojice českých zástupců v nejtěžší soutěži CIC*** si vedl úspěšněji nadějný Miloslav Příhoda s Oswaldem. Patří jim desátá příčka. Zkušený Petr Veselovský s Monarchou je po drezuře jednadvacátý.
„Příhodovo umístění je výborné. Zajel možná svou vůbec nejlepší drezuru,“ pronesl Jaroslav Grodl. „Ovšem ani Veselovský nezklamal. I on předvedl dobrý výkon v silné konkurenci.“
Druhé nejtěžší soutěži CCI** zatím dominuje britský jezdec Paul Adams, jenž před dvěma týdny ani s jedním koněm nedokončil dvouhvězdičkové klání v Humpolci. V pardubické drezuře byl nejlepší s Algorithmem a vybojoval ještě čtvrté místo s Kalynkou Du Meslier. „Potvrdil své drezurní kvality,“ poznamenal Jaroslav Grodl.
Ze sedmi českých jezdců v soutěži CCI** si v drezuře vedla nejúspěšněji Sabina Erbeková na koni Sunshine Cembrit.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.