Mistrem republiky ve všestrannosti je tým z Vysočiny

Titul mistrů České republiky družstev ve všestrannosti si z Pardubic odváží tým reprezentující Vysočinu. O jeden jediný bod předstihlo toto družstvo své soupeře z Východočeské oblasti 1, druhý východočeský tým se umístil na místě třetím. Soutěž družstev byla otevřená až do samotného konce, o celkových výsledcích rozhodovaly až závěrečné parkury.

Kompletní výsledky

Výsledky po pátečních drezurách „zamíchala“ především sobotní, náročná terénní zkouška. Nabídla hned několik nových skoků a podle hlavní rozhodčí Markéty Kvapilové se jezdcům, ale i divákům líbila. „Je to přeci jenom mistrovská soutěž, takže to úplně jednoduchá zkouška nebyla. A svou roli hrálo i počasí. Ale všestrannost jsou tři disciplíny a rozhodovat by se mělo v každé z nich,“ říká Markéta Kvapilová.

Se všemi třemi disciplínami si nejlépe dokázalo poradit družstvo nominované oblastí Vysočina ve složení Pavel Vaněk, Michaela Balounová, Markéta Máchová a Veronika Strnadová. Dokázali v samém závěru soutěže udržet první pozici po drezurách a terénních zkouškách. Do hodnocení se započítávají výsledky tří nejlepších v každém družstvu, pro tým z Vysočiny to v celkovém skóre znamenalo 182,98 bodů. Výborný závěrečný parkur v podání družstva Východočeské oblasti 1 už ale pořadím pořádně zahýbal. Východočeská „jednička“ totiž byla po dvou dnech až na průběžném čtvrtém místě. Tým ve složení Veronika Příhodová, Roman Falta, Petr Myška a David Bendák ale zabojoval a s celkovými 183,72 body získal druhou příčku. O sedm bodů více nasbíralo družstvo Východočeské oblasti s pořadovým číslem 2. Třetí místo tak patří týmu Petr Pejřil, Radka Bělehrádková, Kristýna Dostálová a Pavlína Pejřilová. Čtvrté místo získal tým ze Středočeské oblasti, který ještě po sobotních drezurách byl na místě druhém. Družstva Zlínské a Severomoravské oblasti soutěž nedokončila. „Menší účast v soutěži družstev byla možná zapříčiněna tím, že za deset dnů odjíždějí junioři na Mistrovství Evropy. Ze zkušenosti Východočeské oblasti vím, že bychom jinak minimálně ještě jedno družstvo dokázali postavit,“ domnívá se hlavní rozhodčí Markéta Kvapilová.

Soutěže všestrannosti však nebyly jen o Mistrovství České republiky družstev CNC*, ale i o dalších rámcových soutěží. Těch se kromě českých jezdců účastnili i reprezentanti Slovenska, Polska a Rakouska.

V soutěži CNC** nejlepší výkony předvedl Radko Heidenreich ml. s koněm TIKSI, reprezentující JK Loštice. Druhé místo patří po skvělé terénní, ale méně povedené skokové zkoušce Zuzaně Machovcové s koněm ALNAKI z Jezdecké stáje Permanent a třetí je Jana Höcková s koněm PIPPA FUN z Jezdeckého oddílu Albert Stolany.

V otevřené soutěži CNC* bodovala reprezentantka Polska Katarzyna Mietus s koněm EMIGRANT před Janem Holcem s jeho TASZNIKEM z JK Azavero a Miloslavem Příhodou s INKARDEM, kteří reprezentují Jezdecký klub Flamenco Sloupno. Katarzyna předvedla třetí nejlepší drezuru a dobré výsledky v terénní zkoušce i v parkuru jí k zlatu z Čech pomohly.

Vypsány byly i soutěže stupně L, ZL a Z a Z hobby. V „elku“ nejlepší výkon v celkovém pořadí předvedla Šárka Votavová s koněm BAILEY ze Stáje J+J Votava, druhé místo putuje do JK Loštice zásluhou Inky Saparové a SLEČNY FREGATY. Bronz získala Michaela Kvapilová s CALIMERem 4 z TJ Hřebčín Kubišta. V soutěži ZL se dařilo Miloslavu Příhodovi na koni FERREOLUS (Jezdecký klub Flamenco Sloupno), zvítězil před Gabrielou Adamcovou s koněm MILLADA (TJ Podorlicko Letohrad) a Kristinou Tomkovičovou, slovenskou reprezentantkou na koni NATAŠA FURIOSO XXV-33.

Pro úplnost se ještě musíme vrátit k závodům všestrannosti, které Mistrovství ČR družstev předcházely. V kritériu mladých koní (KMK) startovalo devatenáct účastníků. V kvalifikační soutěži čtyřletých stupně ZK první místo získal Miroslav Trunda s koněm Shutterflyke (Eventing Team), mezi pětiletými (st. ZL) zvítězil Miloslav Příhoda s Karantinusem (JK Flamenco Sloupno) a v soutěži L pro šestileté koně nejlepší výkon předvedla Veronika Příhodová s koněm Expresso-EV reprezentující JK PAM. Kompletní výsledky této soutěže jsou zveřejněny na stránkách dostihového závodiště.

 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.