Mistrovství ČR juniorů a pony a národním závodům ve všestrannosti v Pardubicích vládly ženy

(Publikováno 8.8. 22.00 hod.) Na Dostihovém závodišti v Pardubicích se o víkendu uskutečnilo mistrovství České republiky juniorů a pony a národní závody ve všestrannosti. Program měl původně obsahovat osm soutěží, ale vinou nepříznivého počasí v sobotu musel být zredukován. Stupeň Hobby Z a Memoriál Milady Barešové stupně L byly zrušeny. Všech šest uskutečněných soutěží ovládly zástupkyně ženského pohlaví.

Pardubice

Sestry Příhodovy (vlevo Veronika, vpravo Lucie), které ovládly MČR starších juniorek.

 

„Bylo to správné rozhodnutí, protože prvořadé je zdraví koní a jezdců. Byl jsem až překvapen, jak to jezdci přijali rozumně a bez emocí. Vše se vyřešilo naprosto korektně. Každý to pochopil,“ pronesl Jaroslav Grodl, sportovní manažer pořádajícího Dostihového spolku a.s. Pardubice. „Stejně tak bylo správné, že se další soutěže dokončily. Když se spustil největší liják, už byly rozjeté. Museli jsme sice udělat dvouhodinovou pauzu, aby se přestavěl jeden drezurní obdélník, ale vše se zvládlo. Docela jsem překvapen i tím, jak tento nápor vydrželo travnaté kolbiště.“
Vinou nepříznivého počasí musely být upraveny i tratě a překážky pro závěrečný kros. „Oranice nebyla tak pevná a na některém místě byl měkčí doskok. Proto jsme raději udělali změny, aby to bylo bezpečné,“ poznamenal Jaroslav Grodl.
V osmi původně vypsaných soutěžích se měl objevit rekordní počet více než 200 koní. Nakonec po zredukování programu se ve startovních listinách objevilo 107 dvojic z Česka, Slovenska a Rakouska.
Hlavním bodem národních závodů byla soutěž CIC1* o Cenu Klipa. Ovládla ji Anna Makovská s desetiletou klisnou Goldie 1. Dvojice reprezentující domácí Jezdecký klub Dostihový spolek o.s. vedla už po úvodní drezuře. První příčku neopustila ani po parkuru a nedělním krosu a zvítězila.
„Jediný problém jsme měly v parkuru, kde jsme udělaly dvě chyby. Kobyla jinak šla úplně perfektně i v tom největším lijáku. Bylo to super. Jsem moc ráda, že jsme zabodovaly na domácí půdě. Je to moje první větší vítězství, takže jsem moc ráda,“ pronesla Anna Makovská. „Bohužel se nedostala na nedávné mistrovství Evropy mladých jezdců, takže je to pro ni takové vítězství útěchy. Ale je to úspěch. Anna má určitě nejlepšího koně mezi mladými jezdci,“ dodal Jaroslav Grodl.
Na druhou příčku v soutěži CIC1* se v závěrečném krosu posunul Petr Myška se Sandrikem z JO Albert Stolany. Na třetí místo odsunul rakouskou olympioničku Margit Appelt s koněm Space Jet.
Souboj o vítězství v mistrovství České republiky starších juniorů se změnil na sesterskou bitvu. Po drezuře vedla Veronika Příhodová s koněm Imposant Rules, ale po parkuru ji předstihla její sestra a kolegyně z JK PAM Lucie s Exotikou. A stejné pořadí zůstalo i po nedělním krosu. Třetí skončila Dominika Kellerová s Corradem z SK stáj Konwest.
„Dopadlo to nad očekávání, protože letošní sezonu jsem zatím měla hodně smolnou. Tohle je úžasné. A jsem strašně šťastná, že ségra skončila hned za mnou. Má sice talentovaného koně, ale zatím je méně zkušený. Ovšem oba naši koně šli super,“ pronesla Lucie Příhodová, která přípravu na domácí šampionát konzultovala i se svým bratrem Miloslavem, jenž před týdnem v Pardubicích vybojoval 13. místo v mistrovství Evropy mladých jezdců. „Bohužel za námi nyní nemohl přijet. Ale zvládly jsme to i bez něho, je to paráda,“ dodala nová mistryně republiky v kategorii starších juniorů.
Klan Příhodových útočil na medaili i mezi mladšími juniory. Po parkuru byl v čele Daniel Příhoda se Chansonem 1. Bratranec sester Příhodových však nedokončil kros a útok na cenné kovy mu nevyšel. Cesta ke zlatu se tak otevřela Martině Chramostové s Ježem z Jezdeckého spolku Kolesa o.s. Stříbro vybojovala Andrea Beranová s Tinou Turner z JK Humpolec a třetí skončila Veronika Plucarová s Ikarem 1 z JK Nika.
„Martina je pracovitá jezdkyně. Sice jí nahrálo, že Příhoda nedokončil kros, ale určitě si vítězství zasloužila,“ pronesl Jaroslav Grodl.
Martina Chramostová zabodovala rovněž v domácím šampionátu Pony-ZK. S Pacyfikem vybojovala stříbro. Mistrovský titul získala Petra Přidalová s Lukem 11 (stáj Pavel Odložil). Třetí skončila Diana Kochlefflová s koněm Rumi James z Jezdecké stáje Alfa.
V mistrovství ČR Pony-P zvítězila Viktorie Theimerová se Sagarem 1 z JK Amír, která se stále posouvala vpřed. Po drezuře byla třetí, po parkuru druhá a v krosu se dostala na první příčku. Druhá byla Anna Ludvíčková s koněm La Querida (Jezdecké středisko Řitka) a bronz získala Aneta Regnardová s Kubou 3 (JS Plundra). Po prvním dnu vedoucí Alžběta Vyštajnová s koněm Dollom Moonlight pokazila kros a klesla až na osmé místo.
Stupeň ZL, který byl díky 49 startujícím dvojicím nejpočetněji obsazenou soutěží programu, měl jasnou vládkyni. Od začátku až do konce se na prvním místě držela Renata Marková s Tercigou z SJK SzeŠ Lanškroun. Druhá skončila slovenská jezdkyně Klára Abrahamfyová s Jawou-2 a třetí se umístil Robert Pokorný s koněm Odry (JO Albert Stolany).

Konečné výsledky
 

CIC1*: 1. Anna Makovská – Goldie 1 (JK Dostihový spolek o.s.) 56,40, 2. Petr Myška – Sandrik (JO Albert Stolany) 59,4, 3. Margit Appelt – Space Jet (Rakousko) 64,50, 4. Karolína Poláková – Kim-C (JK Kocanda) 66,9, 5. Margit Appelt – Just Himself (Rakousko) 71,20.
 

Mistrovství ČR – mladší junioři (15-16 let): 1. Martina Chramostová – Jež (Jezdecký spolek Kolesa o.s.) 65,14, 2. Andrea Beranová – Tina Turner (JK Humpolec) 65,64, 3. Veronika Plucarová – Ikarus 1 (JK Nika) 81,43, 4. Nikola Drdlová – Cirda (JK Janov) 84,72, 5. Šárka Voplakalová – Joy-Lov (JK Trio Kaliště) 88,21.
 

Mistrovství ČR – starší junioři (17-18 let): 1. Lucie Příhodová – Exotika 67,50, 2. Veronika Příhodová – Imposant Rules (obě JK PAM) 72,10, 3. Dominika Kellerová – Corrado (SK stáj Konwest) 104,70.
 

Mistrovství ČR – Pony-P: 1. Viktorie Theimerová – Sagar 1 (JK Amír) 48,53, 2. Anna Ludvíčková – La Querida (Jezdecké středisko Řitka) 49,00, 3. Aneta Regnardová – Kuba 3 (JS Plundra) 57,35, 4. Vendula Rokytová – Cit 1 (Pony klub Olešnice) 59,56, 5. Inka Saparová – Delmora (Pony klub Olešnice) 66,18.
 

Mistrovství ČR – Pony-ZK: 1. Petra Přidalová – Luk 11 (Pavel Odložil) 52,06, 2. Martina Chramostová – Pacyfik (Jezdecký spolek Kolesa o.s.) 53,85, 3. Diana Kochlefflová – Rumi James (Jezdecká stáj Alfa) 53,94, 4. Petra Jurášová – Majka 1 (JS West) 58,68, 5. Monika Dudová – Durango (Pony klub Olešnice) 61,32.

Stupeň ZL: 1. Renata Marková – Terciga (SJK SzeŠ Lanškroun) 44,13, 2. Klára Abrahamfyová – Jawa-2 (Slovensko) 47,63, 3. Robert Pokorný – Odry (JO Albert Stolany) 52,50, 4. Radka Dvořáková – Tudar (JK Cavalier Rynárec) 53,13, 5. Radka Dvořáková – Damila (JK Cavalier Rynárec) 55,50.


Kompletní výsledky na adrese: www.pardubice-racecourse.cz/vsestrannost/narodni-zavody-mcr-junioru/vysledky.html

 

AKTUALIZACE 9.8. 11.20 HOD.:

Anna Makovská: Goldie je zlatá kobyla, šla perfektně

Na domácí půdě si první příčku zabrala pouze pro sebe. Anna Makovská s klisnou Goldie 1 při víkendových závodech ve všestrannosti na Dostihovém závodišti v Pardubicích ovládla soutěž CIC1*. Vedla hned po úvodní drezuře a nakonec vybojovala své zatím nejcennější vítězství.


„Mám velkou radost, bylo to opravdu super,“ pronesla devatenáctiletá členka Jezdeckého klubu Dostihový spolek o.s., která předloni startovala na juniorském mistrovství Evropy.

Věřila jste si před soutěží, že byste mohla být tak úspěšná?
„Vůbec ne. Já jsem dokonce původně ani nepřemýšlela o tom, že budu startovat. Dlouho jsem to zvažovala. Nakonec jsem se rozhodla startovat a udělala jsem dobře.“

Jak cenný triumf je to pro vás?
„Je to moje první větší vítězství, ještě jsem nic podobného nevyhrála. Takže mám fakt radost.“

Předpokládám, že radost je určitě dvojnásobná, když jste vyhrála v domácím prostředí. Je to tak?
„Přesně tak. Zabodovaly jsme a všem to ukázaly na domácí půdě.“

Vyhrála jste, takže závod pro vás probíhal ideálně?
„Jediný problém jsme měly na parkuru, kde jsme udělaly dvě chyby. Úvodní drezuru, kterou jsme absolvovaly v největším lijáku, ale kobyla šla úplně perfektně. Bylo to super. To samé platí o krosu. Jsem s ní spokojená.“

Takže platí slova Jaroslava Grodla, že máte nejlepšího koně mezi mladými jezdci?
„Je to tak. Ona je zlatá. Je to přece Goldie.“

Sobotní drezuru a parkur provázel liják. Vadil vám?
„Ani ne, tedy až na drezuru. To mi z cylindru dost kapala voda a kobyla natáčela uši, aby jí do nich nepršelo. Ale jinak pohoda.“

Neberete svůj úspěch také jako vítězství útěchy za neúčast na nedávném mistrovství Evropy mladých jezdců právě v Pardubicích?
„Dá se to tak říct. Letos jsem maturovala a dělala jsem přijímačky na vysokou školu, takže jsem to nějak nezvládla. Ale chystám se na splnění kvalifikace na příští rok na další mistrovství Evropy. Už letos bych kvůli tomu chtěla startovat v maďarském Kaposváru. Tak doufám, že to vyjde.“


Lucie Příhodová: Snad nastává obrat k lepšímu

V sesterský souboj o vítězství se změnilo mistrovství České republiky starších juniorů ve všestrannosti na Dostihovém závodišti v Pardubicích. Soutěž rozjela lépe Veronika Příhodová s tmavým hnědákem Imposant Rules, ale po parkuru ji v čele vystřídala vystřídala druhá z dvojčat Lucie s klisnou Exotikou. A v krosu si první příčku udržela.
„Jsem moc šťastná, že se nám závod tak povedl,“ pronesla Lucie Příhodová z Jezdeckého klubu PAM,  nová česká šampionka v kategorii starších juniorů ve všestrannosti.

Vyšel vám závod dokonale?
„Dopadlo to nad moje očekávání, na vítězství jsem vůbec nemyslela. Letošní sezona pro mě byla zatím hodně smolná. Tohle je úžasné.“

Takže nastává obrat k lepšímu?
„Doufám, že určitě. Jsem opravdu tak šťastná.“

Pro vás byl mistrovský závod poměrně pikantní, protože vaší největší soupeřkou v boji o zlato byla sestra.
„To jo. Ségra má strašně talentovaného koně, ale je trošku méně zkušený. Jsem strašně ráda, že i jí závod takhle vyšel a že jsme skončily hned za sebou.“

Očekávala jste, že si se sestrou z Pardubic odvezete obě nejcennější medaile?
„Tohle jsme si moc nepřipouštěly. Neříkej hop, dokud nepřeskočíš. Raději jsme na to vůbec nemyslely. A teď jsem hrozně šťastná, že jsme obě medaile získaly.“

Váš bratr Miloslav na pardubickém závodišti startoval před týdnem při mistrovství Evropy mladých jezdců. Dával vám rady před závodem?
„Určitě jsme to s ním konzultovaly. Bohužel za námi o víkendu nemohl přijet, ale zvládly jsme to i bez něho. Paráda!“

Na druhou stranu oproti mistrovství Evropy mladých jezdců byla nyní jiná trať a především úplně jiné počasí.
„Počasí udělalo hodně, ale i tak koně šli super. Tuto soutěž jsem v Pardubicích šla už na jaře. To mi také hodně pomohlo. Přišlo mi, že to nyní bylo i o něco lehčí než při kvalifikaci Zlaté podkovy.“

Jak jste vůbec v sobotu snášela liják?
„Naštěstí jsem jela ze začátku, když ještě nepršelo. Začalo až ve chvíli, když jsem přišla do stájí. Říkala jsem si, že štěstí stojí při nás. A to se pak potvrdilo.“

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.