Neobvykle napínavé drezurní mistrovství Evropy

Drezurními fanoušky dlouho očekávaná akce se konala uplynulý víkend - Mistrovství Evropy 2011 v drezuře v holandském Rotterdamu.

Aktualizace 24. 8. 23:00 HOD: Souhrnná reportáž Kateřiny Hanušové.

Ty tam jsou roky jednoznačné nadvlády Německa mezi týmy a téměř jednotvárných soubojů Isabell Werth, popřípadě Ully Salzgeber vs. Anky van Grunsven. Drezurní soutěže získaly za poslední dva roky neobvykle napínavý náboj a stále více párů sahá po medailích, jejichž nositele rozhodně nelze předpovídat předem. Sebetalentovanějšího koně stojí každá chyba důležité body a nikdo nemá takový náskok, aby je mohl postrádat.

Britové ustáli roli favoritů
Britové přijeli do Rotterdamu s pověstí obrovských favoritů. V posledních měsících mohli všichni odborníci dobře posoudit kvality Hesterova hřebce Uthopia a také jeho mladičká žákyně Charlotte Dujardin s Valegrem slibovala dobře doplnit loni tak suverénní medailistku z MS, Lauru Bechtolsheimer na Mistral Hojrisovi. A splnění role favorita bylo vlastně jasné už po prvním dnu: Emile Faurie podal standardní výkon těsně nad 70 procent, ale Charlotte Dujardin nadchla diváky i odborníky skvělou Grand Prix v sedle Negrova potomka Valegra. Rozhodčí ji odměnili téměř 79 procenty, a tak si Velká Británie zajistila velký náskok – Němci Helen Langenhanenberg s Damon Hillem NRW a Christoph Koschel na Donnperignon (oba po Donnerhall) zajeli shodně něco přes 71 procent a stejně měli i chyby v přeskocích. Isabell Werth s El Santem NRW a hlavně Rath s Totilasem by museli druhý den opravdu zazářit, aby takový náskok smazali. A to se nepodařilo – velmi taktická, energická a líbivá jízda Isabell na El Santovi NRW (Ehrentusch) postrádala jedinou, zato však velmi podstatnou věc – valach nepředvedl jedinou slušnou piafu a ztráta bodů za třikrát prováděný a dvojnásob hodnocený cvik byla obrovská, přesto Isabell nakonec skončila celkově sedmá! Matthias Alexander Rath v sedle Totilase (Gribaldi) pak už jen mohl pojistit druhou příčku Německa. Carl Hester v sedle fenomenálního Uthopia (Metall) totiž jako třetí britský reprezentant zajel fenomenálních 82,56 procent. To vše mohl Rath překonat i přes to, že za prodloužený klus měl Totilas výrazně horší hodnocení než dynamičtější Uthopia – přesto byl až do přeskoků každý-každý před ním. Jenže tam si dvojice dovolila drahou chybu a další při nacválání v pasáži na poslední linii – výsledek těsně pod hranicí 80 procent nakonec znamenal třetí příčku, před ně se vyhoupla ještě Adelinde Cornelissen s Jerich Parzivalem, zachránili bronz pro Nizozemí – ostatní měli shodně něco přes 70 procent. Poslední Britka L. Bechtolsheimer ani nemusela nastoupit – tým by vyhrál i bez ní, takovou měl převahu. Ale pro vlastní postup ji start v GP samozřejmě neminul, Mistral Hojris (Michellino) však byl hodně nepříjemný a opíral se do ruky, z čehož vyšlo několik chyb a konečné hodnocení na páté příčce, až za Valegrem s Ch. Dujardin. Jedná se o historicky první triumf Velké Británie na drezurním ME.

Mistryní Evropy s omylem
Sobotní Grand Prix Special vejde nadlouho do paměti. Ani ne díky skvělým výkonům, ale kvůli nezvyklému množství chyb, které vedlo k tomu, že se Adelinde Cornelissen přes omyl v úloze stala s Jerich Parzivalem (Jazz) mistryní Evropy! Carl Hester s Uthopiem si dovolil několik chyb, z nichž nejvýraznější byla v přeskocích každý-každý, a hřebec nepodal tak zářný výkon jako v GP, přesto vybojovali stříbro. Bronz si zajistila Laura Bechtolsheimer na Mistral Hojrisovi, přestože se jim podařila chyb celá řada: nepovedená piafa stejně jako přeskoky, nacválání v pasáži apod. Ještě horšího výsledku dosáhl Totilas pod M. A. Rathem, který málem zmeškal limit 45 sekund, a zřejmě se počáteční spěch podepsal na celém jejich nepříliš harmonickém výkonu, který nakonec stačil na čtvrté místo. S pátým místem byl poměrně spokojený Švéd Patrik Kittel s Watermill Scandicem (Solos Carex), šestá Charlotte Dujardin s Valegrem se zklamaně vyjádřila, že ten tlak na ni byl skutečně obrovský a že mu trochu podlehla.
Napínavá volná sestava
Výrazně lepší podívanou poskytla nedělní volná sestava GP. Již tradičně byl v poslední skupině prvním miláčkem publika Španěl Muňoz Diaz na P.R.E. hřebci Fuego de Cardenas a svými piafami, pasážemi a přeskoky se dokonce dostal téměř na 81 procent, přičemž trochu překvapivě předstihl i velmi kvalitní výkon doposud vedoucí Isabell Werth, nakonec skončil šestý. Hned po něm se velmi dynamickým předvedením zaslouženě ujal dvouprocentního vedení Patrik Kittel se Scandicem, jejichž kür postrádal výraznější chybu. S jedinou drobnou chybou – příliš velkou piruetou, zakončila své mistrovské vystoupení dvojice Carl Hester – Uthopia. Poprvé spolu absolvovali kür a premiéra se velmi vydařila – dvojice se ujala vedení s téměř 85 procenty. Poměrně slušný výkon vzhledem ke stávající formě Mistral Hojrise, jen s několika drobnými chybami, předvedla Laura Bechtolsheimer, ale stačil až na prozatímní třetí příčku. Vzápětí ji překonala ještě Adelinde Cornelissen s Jerich Parzivalem, kteří se nedopustili žádné výraznější chyby, a přestože je valach stále velmi často opřený do udidla a příliš zaražený v krku, podal na svůj styl poměrně uvolněný a hlavně technicky velmi náročný i dobře provedený výkon – takže dvojice s výsledkem přes 88 procent zaslouženě zaútočila na druhý titul mistrů Evropy. Ten jim mohl uzmout již jen Totilas s M. A. Rathem. Ti se ovšem opět nevyhnuli chybě v přeskocích, příliš zarolovanému zastavení a několika dalším drobným neshodám, které je v celkovém hodnocení odsunuly až na pátou příčku s hodnocením 81,7 procenta.

Konec hannoverské diktatury?
A ještě jedna změna: dříve naprosto nedobytnou baštu hannoverského koně dobylo KWPN. A to zcela. Mezi prvními pěti koňmi v GP, GP Special i kür byli vždy čtyři odchovanci KWPN a jeden dánský teplokrevník (Mistral Hojris). Do küru se neprobojoval jediný hannoverán! Valegro i Uthopia jsou vnuky hřebce Ferro (Ulft/Farn), drezurní hvězdy se skokovým původem, oba z matčiny strany opět se skokovými hřebci – Uthopia je prochovaný na Ulfta, zatímco Valegro na Voltaira. I u Parzivala je mateřským otcem Ulft, otcem potom Jazz z linie Furioso II. I Totilas má trakénský původ kombinovaný se skokovou krví, u Scandica zase Holanďané využili kombinaci holštýnské krve s trakénskou. Zdá se tedy, že dochází k výrazné změně typu u drezurních koní a v budoucnu nás asi čeká ještě řada překvapení v moderním drezurním sportu.

A o čem se nyní mluví ve světové drezuře - kdo z kupců má zálusk na nově vyšlé čtyřnohé hvězdy? To už se dozvíte v zářijovém Jezdectví.

Aktualizace 20. 8. 20:00 HOD: V Grand prix special zvítězila Adelinde Cornelissen a Jerich Parzival. Kompletní výsledky jsou k dispozici ZDE.

Aktualizace 20. 8. 16:15 HOD: Přidán odkaz na fotogalerii ze soutěže družstev T. Holcbechera.

Aktualizace 18. 8. 16:40 HOD: V pátek 18. 8. se rozhodlo o vítězi soutěži družstev - je jím Velká Británie! Britové letos sestavili mimořádně kvalitní tým. Kromě včerejší vítězky Ch. Dujardin pomohla ke zlatu také L. Bechtolsheimer (77,280%), E. Faurie (výsledek 70,426% byl však jako nejhorší vyškrtnut) a C. Hester, který podal vůbec nejlepší výkon dnešního dne (82,568%) a je tak prozatím ve vedení soutěže jednotlivců. Za britským týmem skončili Němci, Holanďané, Švédové, a Španělé.

Soutěž jednotlivců vypadá po dnešku takto: 1. C. Hester (GBR), 2. M. A. Rath (GER), 3. Ch. Dujardin (GBR), 4. L. Bechtolsheimer (GBR), 5. P. Kittel (SWE); tedy tři Britové v první pětce průběžného pořadí!

Aktualizace 17. 8.: Ve čtvrtek 17. 8. se na start postavily do Grand Prix první dvojice, další část jezdců (např. A. M. Ratha či A. Cornelissen) čeká první úloha zítra. S výborným výsledkem dokončila Britka Charlotte Dujardin a je prozatím ve vedení s 78,830 %. Porazila o víc než sedm procent Ch. Koschela (GER), H. Langehanenberg (GER) i H. P. Minderhouda (NED).

Kompletní výsledky naleznete ZDE.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.