Mistrovství Evropy ve všestrannosti juniorů a ml. jezdců Waregem 2009

V těchto dnech probíhá v belgickém Waregemu mistrovství Evropy ve všestrannosti juniorů a ml. jezdců. Ve čtvrtek odpoledne prošli všichni koně 1. kondiční zkouškou. Večer se naše želízka v ohni spolu s vedoucím české výpravy Bobem Rejnkem a veterinářem MVDr. Petrem Přikrylem zúčastnili slavnostního zahájení na dostihovém závodišti ve Waregemu. Další podrobnosti přináší Daniela Diringerová.

V pátek ráno jako první z českých juniorů se představí v 9.15 na drezurním obdélníku B. Kubištová – Karibik, v pravé poledne odstartuje do drezury K. Hájková – Widar a poslední startující z juniorů v pátek bude V. Příhodová – Dynamik. Do mistrovství mladých jezdců odstartuje v pátek v 11 hod. J. Machovec – Alnaki a odpoledne S. Erbeková – Sun Shine. Mimo českých dvojic se na startu ME juniorů objeví za Holandsko startující Ivory Count, který získal několik umístění v dvouhvězdičkových soutěží s J. Hatlou. V ME mladých jezdců se v polském družstvu startuje český teplokrevník po Husar Týnský zmatky po Quoniam II.

 

AKUTALIZACE

Sobota 12. 9. 2009, 11.30 hodin - Výsledky drezur po prvním dnu

Drezurní zkoušky probíhaly na travnatých obdélnících waregemského dostihového závodiště a po celý den je doprovázelo chladné a větrné počasí. Jako první za české družstvo odstartovala do drezury Barbora Kubištová s Karibikem, která předvedla svůj letošní nejlepší výkon ohodnocený 61,25 % (58,1 tr. b.).
Nejvíce jsme očekávali od druhé členky teamu, Kristýny Hájkové s Widarem, ta odjezdila velmi pěknou drezurní úlohu a obdržela 65 % (52,5 tr. b.).
Německý rozhodčí Ernst Topp ohodnotil její výkon 67 %, což je opravdu velmi dobré hodnocení pro českou dvojici, v tom se mnou bude určitě souhlasit každý, kdo v drezuře startoval na CDI nebo ME.
Poslední startující z českých juniorů byla Veronika Příhodová – Dynamik s výsledkem 56,11 % (65,8 tr. b.), ta však není členkou družstva. V juniorech startuje i jediná slovenská zástupkyně D. Kotradyová s Agadírem, jejíž drezuru ohodnotili rozhodčí 52,08 % (71,9 tr. b.).
V soutěži mladých jezdců reprezentuje Českou republiku jen tříčlenné družstvo. Jiří Machovec byl ohodnocen na drezurním obdélníku 57,24 % (64,1 tr. b.) a Sabina Erbeková se Sun Shine Cembrit 61,03 % (58,5 tr. b.). Zkušenější české dvojice budou usilovat o co nejlepší výsledky v drezuře druhý den (T. Konečný, A. Makovská a M. Příhoda).

Jezdci si ve čtvrtek také poprvé prohlédli cross, který se nachází mimo závodiště, a koně budou na start do 20 km vzdáleného areálu převezeni auty. Trať crossu je velmi náročná jak technicky, tak i díky kopcovitému terénu areálu, ovšem to se na ME dalo očekávat.

Black Horse Show 2009 – soutěž o vstupenky – VSTUPENKA Č. 047 – výherní kód č.: BHS090911562723

 

Sobota 12. 9. 2009, 18.10 hodin - ME Waregem po drezurách

Na start mistrovské soutěže juniorů se postavilo 79 dvojic a družsto sestavilo 13 národů . Nejlepší výkon z našich  předvedla letošní  vítězka MČR  juniorů Kristýna Hájková s Widarem, která obdržela 65 % (52,5 tr. b.- 26. místo). Na bod stejné hodnocení jako Barbora Kubištová s Karibikem získala i Anna Makovská s Goldie 61,25 % (58,1 tr. b.- celkové 42. místo). Dnešní výkon T. Konečného a Najdy byl poznamenán velkou nervozitou jezdce a z toho pramenících chyb v předvedení drezurní úlohy. Jeho výsledek 52,2 % (71,7 tr. b.-70. místo) se škrtal. V. Příhodvá, která nestartuje v družstvu, je průběžně na 61. místě s výsledkem 56,11 % (65,8 tr. b.).

Na ME mladých jezdců reprezentuje Českou republiku jen tříčlenné družstvo, tudíž mají nevýhodu oproti družstvům startujícím ve čtyřech, jelikož se jim trestné body nejhoršího člena družstva neškrtají. Do soutěže odstartovalo celkem 56 jezdců a koní. Jiří Machovec byl ohodnocen na drezurním obdélníku 57,24 % (64,1 tr. b.- 48. místo), Sabina Erbeková se Sunshine Cembrit 61,03 % (58,5 tr. b.- 34. místo) a nejlepší drezuru z našeho družstva předvedl Míla Příhoda s Gombou 64,7 % (52,9 tr. b.) . Míla podle svých slov nebyl s výkonem příliš spokojen. Je přesvědčen, že umí předvést úlohu lépe. Prozatím je na velmi dobrém 15. místě a od umístění v první desítce jej dělí 2,2 tr. b. To je rozdíl 6 sekund za překročení časového limitu v crossu, což je velmi dobrá pozice do dalších částí soutěže.
V hodnocení družstev startuje 12 týmů a Česká republika je po drezurní zkoušce na 8. místě, a to v případě tříčlenného družstva není vůbec špatný výsledek.

 

Neděle 13. 9. 2009, 20.40 hodin - ME Waregem po dvou zkouškách

S technickým crossem si nejlépe poradili T. Konečný s Najdy a A. Makovská s Goldie.
Obě zkušené dvojice absolvovaly cross bez zaváhání a v časovém limitu. Je jen škoda, že se T. Konečnému nevydařila drezura tak, jak by si představoval. Zůstávají jim pro další zkoušku jen trestné body z drezury, v průběžném pořadí je Anička na 33. a Tomáš na 52. místě.
Trochu nešťastně získala K. Hájková 20 tr. b. na kombinaci překážky č. 7. V případě neposlušnosti na překážce 7B (bedna, úzké průčelí) byla možnost překonání na podruhé variantu překážky 7B (příkop). Kristýna však skočila hned variantu skoku 7B příkop, aniž by se pokusila nejprve překonat 7B bednu, a tak získala 20 tr. b. za neposlušnost na překážce, přestože Widar skákal bezchybně. Bohužel varianta , kterou si Kristýna vybrala, nebyla správná. V celkovém hodnocení je na průběžném 54. místě.
Na stejném skoku měla problémy i B. Kubištová s Karibikem, která měla další neposlušnost na skoku 22.(stůl, úzké průčelí) a navíc získala velkou penalizaci za překročení času a je 69.
Velmi dobře, bez chyb a v čase, absolvovala terénní zkoušku V. Příhodová s Dynamikem, která startuje jen v jednotlivcích a po dvou disciplínách figuruje na 45.místě. Český tým se v soutěži družstev juniorů  po crossu propadl na průběžné 11. místo.Do crossu nastoupilo 79 dvojic a jen 9 dvojic dnešní část soutěže nedokončilo.
Výborný výkon podali Jirka Machovec s Alnaki, kteří předvedli ukázkovou jízdu, dokončili cross čistě a v časovém limitu. M. Příhoda a S. Erbeková také absolvovali trať bez chyb na překážkách, jen s penalizací za čas. V celkovém hodnocení družstev mladých jezdců se posunuli na průběžné 7. místo. V hodnocení jednotlivců je M. Příhoda 17., J. Machovec 30. a S. Erbeková  37.
Podle vyjádření veterináře české výpravy MVDr. P. Přikryla , byli koně bezprostředně po dojetí crossu v pořádku. Večer každého koně individuálně prohlédne a zítra ráno před oficiální kondičkou proběhne ještě jedna kontrola všech našich koní.

 

Úterý 15. 9. 2009, 9.00 hodin - ME Waregem - celkové výsledky - Miloslav Příhoda  skončil na 13. místě v Mistrovství Evropy mladých jezdců.

V neděli v 9.00 hod. večer provedl MVDr. P. Přikryl  kontrolu zdravotního stavu našich koní. Náročný cross na tvrdém povrchu se projevil na zdravotním stavu koní a hned večer bylo rozhodnuto, že pro zranění nebude pokračovat  Najdy T. Konečného. Goldie a Sunshine Cembrit se jak veterinář, tak obě jezdkyně až do půlnoci snažili dát do takového stavu, aby úspěšně prošli kondičkou a mohli dokončit soutěž.

Bohužel ani jedna z klisen neprošla 2. kondiční zkouškou, Goldie pro celkovou svalovou únavu a Sunshine Cembrit se pravděpodobně obnovilo loňské zranění. Z důvodu zranění nepokračovalo v obou mistrovstvích celkem 16 koní.

O tom, že se vývoj všestrannosti ubírá cestou zvyšování obtížnosti, hlavně v závěrečném parkuru, svědčí fakt, že velmi málo dvojic předvedlo bezchybný výkon a čtyři koně byli v průběhu poslední části soutěže vyloučeni.

Nejlepší výkon z českých juniorů předvedla dvojice, které se nejméně věřilo – Veronika Příhodová – Dynamik, ti dokončili parkur jen s jednou chybou. Dvě chyby udělala B. Kubištová. Po včerejším omylu v crossu psychicky nevyrovnaná K. Hájková shodila v závěrečné pakuru 8 překážek.

Do ME juniorů odstartovalo celkem 79 jezdců a koní, zvítězila německá jezdkyně M. Kraack - Sinestro 2, před dvojicí D. Evans - Uchin (GBR), třetí skončila opět německá jezdkyně C. Nothofer – Larisa 711. V soutěži družstev zvítězilo Německo před Švédskem a Italií. Jen 9 týmů z 13 soutěž dokončilo se třemi a více jezdci, což opět dokládá náročnost soutěže.

Nejlepší českou juniorkou byla Veronika Příhodová s Dynamikem, která skočila na 34. místě. Kristýna Hájková s Widarem se umístila jako 54. a B. Kubištová s Karibikem 58.

Pro soutěž mladých jezdců postavili pořadatelé technicky náročný parkur na max. možné výšky a šířky, podle slov jezdců velmi odlišný od těch, které se staví při soutěžích všestrannosti v  Čechách. J. Machovec neunesl psychicky tíhu okamžiku a po výborném výkonu v crossu zcela nečekaně udělal na parkuru s 8 chyb.
M. Příhoda s Gombou absolvoval skokovou zkouškou jen s jednou chybou a celkově skončili na 13. místě, což je vynikající výsledek pro českou všestrannost a velký příslib do budoucnosti.

Podobně jako u juniorů, tak i soutěž družstev mladých jezdců po kondičních zkouškách hodně prořídla, jen 6 týmům zůstal započítávaný počet jezdců. Ostatním družstvům se k výsledku připočítávalo 1000. tr. b. a naše dvoučlenné družstvo tedy skončilo na 8. místě. Zvítězilo družstvo Velké Británie před Německem a Švédskem.
Zlato ze soutěže si odváží L. Colett a Rayef (GRB), stříbro A. Nicolas a Jhakti du Janlie (FRA) a bronz E. LLewellyn s Pardon Me II (GRB).

 

Další podrobnosti chystáme do říjnového Jezdectví.

Web pořadatele: www.eventingwaregem.be.

 

Black Horse Show 2009 – soutěž o vstupenky – VSTUPENKA Č. 043 – výherní kód č.: BHS090911252166

Sobota 12. 9. 2009, 11.30 hodin -

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.