Mistrovství světa spřežení pony v německém Grevenu

Na druhý srpnový víkend od 13. do 16. 8. bylo naplánováno Mistrovství světa spřežení pony. Do německého Grevenu – Bockholtu nedaleko Münsteru se sjelo 34 jednospřeží, 34 dvojspřeží a 22 čtyřspřeží z 15 zemí světa.


Město Münster je známé ve světě soutěží spřežení především tím, že se tam v roce 1972 konalo první mistrovství světa v soutěžích čtyřspřeží (tehdy zvítězila švýcarská legenda Auguste Dubey, se kterým závodil i náš Josef Bělohoubek v roce 1968 v Cáchách. Greven je již tradičním pořadatelem závodů spřežení a v letošním roce se zde sešli příznivci poníků a kočárů z celého světa.
Hlavním rozhodčím je v Čechách (díky tréninkům) již dobře známý Hans-Petr Rüschlin ze Švýcarska, členy sboru jsou Gé König z Holandska (technický delegát v Nebanicích),  z Německa Klaus Peppersack, Francouzka Anne-Marie Turbe a Angličan Andrew Counsell.

pony

Drezura
Drezurní úlohy probíhaly po dva dny, ve čtvrtek soutěžila kompletní kategorie jednospřežní a přibližně jedna třetina kategorie dvojspřeží. Další páry a čtyřky startovaly v pátek.
Vítězem v drezurní zkoušce jedniček se stal domácí jezdec Franz-Josef Lehmkuhl (44,80 tr. b.) před Dánem Peterem Kouxem (46,46) a Belgičanem Johanem Verswalmem (46,98).
V párech zvítězil Stephan Koch z Německa výkonem 40,83 tr. bodů před Steffenen Abichtem (44,42), který MS pony v párech již 2x vyhrál) a Annou Grayston z Velké Británie (45,57).
V soutěžích čtyřspřeží byl nejlepší Tobias Bücker (42,75) z Německa, který byl za hvězdu již na prvním MS. Druhé místo v drezuře obsadil  Tinne Bax (44,67) z Belgie a třetí příčku si vybojoval Němec Steffen Brauchle (50,30), úspěšný svěřenec trenéra Michaela Freunda.
Pro všechny rozhodčí nebyla práce v hodnocení drezury vůbec jednoduchá, protože jezdci vyrazili na MS nejen s „pravými“ poníky jako např. welshi, shetlandy apod., ale také s haflingy, fjordy, hakneyi, švédskými chladnokrevnými pony a mnoha dalšími. A každí malí koně měli své chody, typické pro to které plemeno.

Historie MS pony
Mezi drezuru a maraton si vložíme trošku informací o vzniku soutěží spřežení pro pony na celosvětové úrovni. Tato kategorie malých koní se sportovně začala vyvíjet v průběhu 80. a 90. let, i když někteří jezdci spřežení závodili s pony již o mnoho let dříve. K nim patříval i princ Philip.
Jako světový šampionát měly soutěže spřežení poníků premiéru v rakouském Karlstettenu v roce 2003. Již tehdy se soutěžilo ve všech kategoriích, tzn. od jednospřeží po čtyřspřeží. V jedničkách zvítězil Tobias Bücker, v párech Steffen Abicht a ve čtyřkách Dirk Gerkens, všichni startovali za Německo.
O dva roky později se uskutečnilo další MS, tentokrát ve Velké Británii v Catton Hallu a v jednospřežní zvítězila Suzy Stafford z USA, další vítězové byli stejní jako v Karlstettenu.
V roce 2007 se uskutečnilo 3. MS pro spřežení pony a to v dánském Dorthealystu. V jednospřeží zvítězil domácí jezdec Peter Koux (nyní po drezuře 2.), ve dvojspřeží vyhrála Miranda Cadwellová z USA a vítězem čtyřspřeží se stal Jan de Boer z Nizozemí.
Zajímavé bylo hodnocení družstev – hodnotily se tzv. kombinovaně po dvou zástupcích z každé kategorie – čili dva nejlepší z jedniček, párů a čtyřek. Na všech třech MS zvítězili zástupci Německa.

Maraton a parkur
Za velké divácké účasti se konal maraton. V jednospřeží si nejlépe vedl Nizozemec Arjo van Keken, pro kterého měl tento výsledek rozhodující vliv na konečné 5. místo. V párech se nejvíce dařilo Němci Dieteru Baackmannovi, a třebaže maraton vyhrál, v konečném pořadí se umístil až na 25. místě, neboť se mu bohužel nevyvedl ani parkur. Ve čtyřkách v maratonu kraloval další Holanďan  a to Aarj  van de Kamp jun., pro kterého mělo vítězství značný efekt, neboť byl v celkovém hodnocení 7.
Překážková jízda neboli parkur spřežení se v neděli u jednospřeží stal záležitostí velké favoritky a konečné vítězky Melanie Becker z Nizozemí. V párech na sebe vynikajícím výkonem strhl pozornost maďarský závodník Kristof Osztertag, který v parkuru zvítězil a celkově obsadil 6. místo. Ve čtyřkách se bezchybných výkonem probojoval k vítězství Martin Thiemann a v kompletní soutěži získal 9. místo.

Kompletní výsledky
Ač by bylo ještě mnoho věcí, o kterých by bylo potřeba napsat, sdělíme si to nejpodstatnější a to, jak čtyřdenní závodění na MS poníků dopadlo.
V jednospřeží celkově zvítězila, Melanie Becker z Nizozemí (po drezuře 9., v maratonu 3. a v parkuru 1.). Stříbrnou medaili si odvezl Němec Franz-Josef Lehmkuhl (1. v drezuře, 16. v maratonu a 9. v parkuru) a bronz připadl Suzy Stafford z USA (4., 11., 11.), která si tak ke své zlaté medaili z Catton Hallu v roce 2005 může přidat další vzácný kov.
V párech si všechny medaile odvezli němečtí závodníci a to v pořadí Daniel Scheiders (4., 2., 3.), dále Stephan Koch (1., 22. 10.) a Steffen Abicht (2., 17., 9.), který si ke dvěma zlatým  právě přidal bronz.
V královské kategorii čtyřspřeží pony zvítězil Tobias Bücker ( 1., 12., 9.) z Německa před „objevem“ loňského mistrovství světa čtyřspřeží v Beekbergenu Steffanem Brauchlem (3., 6., 8.), rovněž z Německa a Tinne Baxem  z Belgie (2., 15., 5.).
Pro zajímavost si můžeme uvést výsledek jednoho z mála závodníků z východní Evropy. Soutěží pony se za tuto část světa zúčastnili pouze maďarští jezdci, z nichž by nám měl být nejvíce povědomý syn známého a úspěšného jezdce Josefa Dobrovitze. Josef jun. obsadil ve čtyřkách v celkovém hodnocení výborné 6. místo.
Rovněž při tomto MS byla hodnocena družstva. 9 států bylo schopno vyslat tolik závodníků, aby mohli být hodnoceni vždy dva nejlepší v jedničkách, párech a čtyřkách, tedy celkem 6 spřežení. Již počtvrté zvítězili jezdci z Německa. Za nimi následovali také velmi úspěšní Holanďané, pilně sledovaní Belgičany. Tam jsou tedy momentálně nejúspěšnější jezdci spřežení pony.
Kdo bude nejúspěšnější v párech velkých koní, se dozvíme již ke konci tohoto týdne. Greven skončil, Kesckemét začíná.


Kompletní výsledky najdete na www.wm-greven.de.


Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.