Mohou být olympijské hry zrušeny kvůli koronaviru?

Kvůli epidemii koronaviru se začíná čím dál víc spekulovat o osudu největší sportovní události letošního roku, olympijských her v Tokiu, které by měly začít 24. července. Počet nakažených lidí překročil již 80 tisíc, 2700 případů skončilo smrtí. Řada velkých akcí v Japonsku již byla pozastavena nebo úplně zrušena. Premiér Shinzo Abe také požádal všechny školy v zemi, aby se na měsíc uzavřely.

Tři nové případy hlásí Chiba severně od Tokia, kde budou během olympiády probíhat soutěže Taekwonda nebo také čtyři paralympijské disciplíny.

Koronavirus už ovlivňuje přípravy olympijských her, když bylo o dva měsíce odloženo školení 80 tisíc dobrovolníků.

Nejdéle sloužící člen olympijského výboru Dick Pound vysvětluje, že je zde pouze dva až tři měsíce na konečné rozhodnutí, zda hry uspořádat: „Mnoho věcí se už musí začít během příštích tří měsíců. Musíte najmout ochranku, zajistit stravování, olympijskou vesničku, hotely, zajistit prostor pro média… Nelze přesunout třeba na říjen tak velkou akci jakou je olympiáda.“ Pound také vyloučil posun na rok 2021.

V moderní historii byly olympijské hry zrušené pouze kvůli válce. Připomeňme také hry v Rio de Janeiru, které se uskutečnily i přes epidemii viru Zika ve městě.

Na pomoc olympijským hrám přispěchal rovněž Shaun Bailey, kandidát Konzervativní strany na starostu Londýna. Ten navrhnul, aby se hry konaly v Londýně, kde již úspěšně proběhly v roce 2012.

Olympijský výbor se opět sejde v termínu 3. – 5. března v Lausanne, kde bude vzniklou situaci dále projednávat.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.