Na mezinárodní všestrannost do Pardubic přijedou i olympionici a exmistryně světa

Několik jezdců s olympijskými zkušenostmi. Nebo třeba bývalá mistryně světa. Tak vypadá obsazení mezinárodní soutěže v jezdecké všestrannosti, která je už tradičním letním vrcholem na závodišti v Pardubicích. Tentokrát se koná od pátku 31. července do neděle 2. srpna.

„Jde o nejvýznamnější závod ve všestrannosti v České republice. Tomu odpovídá i obsazení, které bude opět velmi kvalitní,“ pronesl Jaroslav Grodl, sportovní manažer pořádajícího Dostihového spolku Pardubice.
Na přihláškách do mezinárodních soutěží CIC***, CCI** a CIC* se sešlo celkem 125 koní ze třinácti zemí. Největší zastoupení má pochopitelně Česko s 52 koňmi. Nejpočetnějšími zahraniční ekipu tvoří Poláci (19 koní), Němci (15) a Rakušané (14). „Jsou to hodně početné ekipy. Je vidět, že jezdci ze sousedních zemí se k nám za osm let, co zde pořádáme mezinárodní závody, naučili jezdit,“ poznamenal Jaroslav Grodl.
Na pardubickém závodišti se objeví i dvojice ze Slovenska, Nizozemí, Belgie, Dánska, Švédska, Finska, Francie, Velké Británie a Itálie. „Belgičani, Finové, Dánové a Francouzi budou u nás v seniorské kategorii startovat poprvé,“ uvedl Jaroslav Grodl.
Největší pozornost bude pochopitelně soustředěna na nejtěžší soutěž CIC*** . V seznamu přihlášených figuruje 27 dvojic, jejichž kvalita slibuje velmi zajímavý souboj o vítězství. Mezi favority se bude nepochybně řadit Němka Janet Wiesner s koněm Horstfeldes Libero, s nímž vloni v Pardubicích skončila třetí v soutěži CICO***. Společně dokázali před čtyřmi lety ve francouzském Lion d´Angers vyhrát mistrovství světa pro sedmileté koně. „Je to tradiční účastnice pardubického závodu, jezdí sem od začátku,“ uvedl Jaroslav Grodl.
Na své loňské čtvrté místo z pardubické soutěže CICO*** se bude snažit navázat rakouský olympionik Harald Siegl s Nebelwerferem. Šestá tehdy skončila Italka Luisa Palli s Axií II, která vybojovala ještě jedenáctou příčku s koněm Lalia della Nave. S oběma bude startovat i letos.
„Velkou hvězdou ve startovním poli bude i německý jezdec Bodo Battenberg,“ upozornil Jaroslav Grodl na jméno účastníka olympijských her v Atlantě v roce 1996, majitele stříbra z evropského šampionátu v soutěži družstev z roku 1999 a dvojnásobného německého šampiona.
V soutěži CIC*** se představí dva čeští jezdci – Miloslav Příhoda s Oswaldem a Petr Veselovský s Monarchou. „Oba mohou spíše překvapit, i když Veselovský je zkušeným jezdcem, už startoval ve třech hvězdách. Příhoda s Oswaldem ale půjde takovou soutěž poprvé,“ řekl Jaroslav Grodl.
V soutěži CCI** by se mělo objevit 29 dvojic. Více než třetinu z nich tvoří Poláci. „Patří ke špičce, určitě se budou řadit k favoritům,“ uvedl Jaroslav Grodl.
Ve druhé nejtěžší soutěži budou mít Češi početnější zastoupení. Přihlásilo se do ní sedm dvojic. „K favoritům by měl patřit Miloslav Příhoda s Gombou. Letos už dokázali vyhrát jednohvězdičkové soutěže v Humpolci a ve slovenských Motěšicích, což signalizuje jejich dobrou formu,“ řekl Jaroslav Grodl.
Nejpočetněji bude obsazena soutěž CIC*. Na startu by se mělo objevit 62 dvojic, mezi nimiž mají jasnou převahu čeští koně a jezdci. Bude mezi nimi i Jaroslav Hatla, který startoval na olympijských hrách v Aténách v roce 2004 a vloni v Pekingu. Tentokrát půjde do soutěže se Second Supremem, s nímž v polovině dubna v Pardubicích vyhrál kvalifikaci Stříbrné podkovy. „Favoritem této soutěže by ale měl být Bodo Battenberg,“ řekl Jaroslav Grodl.
Součástí mezinárodního závodu bude i mistrovství České republiky juniorů. Premiérově budou rozděleni do dvou kategorií – 15 až 16 let a 17 až 18 let. „Soutěž má hodně početné obsazení. Je vidět, že o všestrannost je mezi mladými zájem, což je potěšitelné,“ pochvaloval si Jaroslav Grodl.
Na účastníky pardubického závodu čeká na závodišti několik novinek. „Připravili jsme zhruba patnáct nových překážek. Zajímavé bude zejména rozšíření vodního jezírka, kde jsme umístili překážky z masivního dřeva ve tvaru želvy. Jsou hodně náročné i esteticky líbivé,“ uvedl Jaroslav Grodl.
Diváci mají na mezinárodní závody v jezdecké všestrannosti v Pardubicích vstup zdarma. Soutěž bude po všechny tři dny natáčet i Česká televize, která z ní uvede hodinový sestřih v následujícím týdnu na stanici ČT4.
„Při závodu bude obnovena sbírka na pomoc Jiřímu Ciprovi, který už více než rok leží v nemocnici po vážném zranění při mezinárodní soutěži v polské Strzegomi,“ uvedl Jaroslav Grodl.

Hatla

Nejpočetněji bude obsazena soutěž CIC*. Na startu by se mělo objevit 62 dvojic, mezi nimiž mají jasnou převahu čeští koně a jezdci. Bude mezi nimi i Jaroslav Hatla, který startoval na olympijských hrách v Aténách v roce 2004 a vloni v Pekingu.



Časový program soutěže

Čtvrtek 30. 7. 2009
16:00 - prohlídka tratí
18:00 - ukončení prezentace
18:00 - 1. kondiční zkouška - pouze pro CCI**
20:00 - slavnostní zahájení a technická porada na tribuně D, 1.patro

Pátek 31. 7. 2009
8:00 - 1. start drezurní zkoušky CIC* + MČR-J-starší (zadní písek)
8:00 - 1. start drezurní zkoušky CCI** + MČR-J-mladší (přední písek)
8:00 - 1. start drezurní zkoušky CIC*** (tráva)

Sobota 1. 8. 2009
9:00 - 1. start cross-country v pořadí: MČR-J-ml., MČR - J -st., CIC*
14:00 - 1. start cross-country v pořadí: CIC***, CCI**

Neděle 1. 8. 2009
8:00 - 2. kondiční zkouška pro všechny účastníky
10:00 - 1. start parkuru v pořadí: MČR-J-ml, MČR-J-st., CIC*, následuje vyhodnocení
14:00 - 1. start parkuru v pořadí CCI**,vyhodnocení, CIC***, vyhodnocení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.