Na mezinárodních závodech může mít pony až 151 cm?

Dne 1.1.2007 platí kromě dalších následující změna FEI pravidel pony (keré platí na všech mezinárodních závodech).

Art. 3111.3
Všichni pony soutěžící na ME pony budou měřeni na místě před soutěží. Náhodné měření na různých dalších CIP se rovněž může konat.

Art. 3111.4
FEI definice pro pony je v souadu s článkem 3103.1. Nicméně, aby se zohlednila skutečnost, že pony jsou na závodech měřeni v soutěžním prostředí, pony změření na závodech nesmí přesáhnout 150 cm bez podkov nebo 151 cm s podkovami, aby byli připuštěni k soutěži.

Art. 3103.1 (platný stále, beze změn)
Pony je malý kůň, jehož výška v kohoutku měřená na rovném povrchu nepřesahuje 148 cm bez podkov nebo 149 cm s podkovami. (Viz Annex C-I a II – tyto přílohy přesně popisují proceduru měření – pozn. překladatele)


Nejedná se tedy o zvýšení KVH pro pony. Těmito úpravami je pouze definováno měření pony přímo na mezinárodních závodech.

Úprava zohledňuje, že na závodech může být stres, neklidný kůň se hrbí či stojí napjatý, nemusí být vždy zcela korektní podklad apod. Proto je tedy možné, aby byl do soutěže připuštěn pony, jemuž se naměří o zmiňovaný kousek více, než je pro pony povoleno pravidly (a než naměřil akreditovaný veterinář či komisař při oficiálním měření pro vydání pony licence či pasu).

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.