Návrh nového systému kategorizace v jezdeckém sportu

Již několik oblastí se vyjádřilo k novému návrhu kategorizace jezdců a sportovně technických podmínek národních závodů, který byl projednán na zasedání skokové komise 21. června. Pojďte se seznámit s návrhem Ing. Jana Šímy a Bc. Lucie Šímové - vychází ze zjednodušeného a upraveného německého systému.

Aktualizace 2. 6. 8  HOD: Aktualizace 2. 6. 8  HOD: V červnovém Jezdectví najdete další návrhy kategorizace jezdců, návrh Ing. Šímy se zdá Ing. Šalkovi pro českou jezdeckou veřejnost příliš složitý, a proto navrhuje zjednodušit ho.

Nevešel se však návrh Ing. Radovana Šalka ohledně kategorizace soutěží, a to takto:

Kategorizace závodů:
CSN-A, menší tolerance v parkurech, výška 120 – 150 cm
CSN-B, větší tolerance v parkurech, omezeno výškou do 130 cm
CSN-YH (nebo MK – mladé koně) pro 4, 5 a 6leté koně soutěže 80, 90, 100, 110, 115, 120, 125 cm. Soutěže otevřené pro všechny kategorie jezdců. V této soutěži nejde o výhru, ale o přípravu mladých koní pro sportovní kariéru.
Necítím se oprávněn navrhovat systém disciplín drezura nebo všestrannost, ale asi by to bylo podobné, tedy CCN-A-B, CDN, CAN.
Odstoupit od označování obtížnosti parkuru písmeny a hvězdami a nahradit výhradně výškou v centimetrech nebo metrech. Tedy parkur 100, 120, 135 cm nebo 1,20 m, 1,25 m, 1,30 m. Číselné označení je srozumitelné a jednoduché. Na mezinárodních závodech to tak funguje.

Aktualizace 3. 5. 18 HOD: Téměř rok po prvním zveřejněním návrhu kategorizace jezdců zatím nevyšel od České jezdecké federace žádný jiný návrh. Na webu skokové komise je zveřejněn poslední zápis z jejího jednání vloni v listopadu a poslední novinka je z letošního 21. 3. Opravdu se v nejpočetnější jezdecké disciplíně nic neděje? Přečtěte si tedy ještě jednou alespoň názory v naší diskusi.

NÁVRH

Tento materiál vznikl v důsledku potřeby nastartovat systém dalšího vzdělávání jezdců tak, aby nekončil složením ZZVJ. Jedná se o zjednodušený a upravený systém, který funguje v Německu. Svým způsobem může ovlivnit i vzdělávací proces ostatních funkcionářů ve skokovém sportu (stavitelé parkurů, rozhodčí) tak, aby stupně odbornosti a tím i kompetence korespondovali s výkonnostními třídami jezdců.
Rovněž pořadatelé budou nuceni zamyslet se nad tvorbou propozic. Start jezdců s vyšší výkonnostní třídou v nižších soutěžích by měl být ošetřen tak, aby šance jezdců s nižší výkonnostní třídou byly pokud možno vyrovnané (omezené věkem či  dosaženou výkonností koní nebo bez nároku na umístnění).
Materiál rovněž obsahuje návrh nových národních sportovně technických podmínek  pro skokové soutěže.
Návrh byl projednán při jednání skokové komise dne 21. 6. 2011 a je rozeslán k projednání příslušným funkcionářům a na vedení oblastí.

Kategorizace jezdců – výkonnostní třídy (varianta 4 výkonnostních tříd)

ZZ,ZM,Z

ZL,L*,L**

S*,S**,ST*

ST**,T*,T**,T***

IV. výkonnostní třída

III. výkonnostní třída

II. výkonnostní třída

I. výkonnostní třída

Jezdci s dosaženou výkonnostní třídou mohou startovat v soutěžích pouze do výše, která  jim je stanovena. Start jezdců s vyšší výkonnostní třídou v soutěžích pro nižší výkon. třídy musí být omezen rozpisem soutěží.


Nejnižší výkonnostní třída = jezdci po ZZVJ
Postup do vyšší výkon.třídy na základě : dosažených výsledků + teoretických znalostí
Teoretické znalosti= test + ústní zkouška (anatomie a fyziologie koně, trénink,pravidla, etiketa atd.)- rozsah úměrný výkonnostní třídě.

Postupový klíč:
1. Kategorie děti, mladší a starší junioři musí absolvovat k postupu ze IV. do III.výkonnostní třídy alespoň 10 soutěží na styl dvojice s minimálním hodnocením 6 (z toho musí byt minimálně tři na stupni obtížnosti „Z“). Kategorie mladých jezdců a seniorů postupuje ze IV.do III.výkonnostní třídy po absolvování 10 soutěží (min.5 na úrovni „Z“) s maximálním počtem 8 tr.bodů v každé soutěži.
2. Všechny kategorie jezdců postupují ze III.do II.výkonnostní třídy po  absolvování 10 soutěží (min.5 na úrovni „L**“) s maximálním počtem 8 tr.bodů v každé soutěži.
3. Všechny kategorie jezdců postupují ze II.do I.výkonnostní třídy po  absolvování 10 soutěží (min.5 na úrovni „ST*“) s maximálním počtem 8 tr.bodů v každé soutěži.

Stylová soutěž: Stupeň obtížnosti v rámci rozsahu obtížností pro danou kategorii.Musí obsahovat konkrétní prvky.Jde o obdobu soutěží na styl se standardními požadavky dle FNV: Například  absolvování klusových kavalet; absolvování in-out dvojskoku z křížků (50-70cm) z klusu, poté opět přechod do klusu; přechod ze cvalu do klusu, do kroku, cval vpravo a totéž ještě jednou  poté cval vlevo; kruh na předepsaném místě či absolvování distancí s pevně stanoveným počtem cvalových skoků.


Sestup do nižší třídy - po dvou letech, nedosahuje-li jezdec předepsané výkonnosti. Výše postupuje automaticky již pouze na základě znovu dosažených odpovídajících výsledků (bez teoretické zkoušky).
Rozlišení výkonnostní třídy: Na licenci formou známky.
Odznaky kopírují výkonnostní třídy:  I.= zlatý;   II. = stříbrný;  III. = bronzový

Omezení soutěží  rozpisem závodů znamená:
A) Vypisovat soutěže pro jednotlivé kategorie jezdců
B) Umožnit start jezdců vyšší kategorie v soutěžích pro kategorie nižší za určitých podmínek (věk koní, popř.jejich dosažená výkonnost nebo bez nároků na umístění tedy i na ceny)

Přihlášky :
Za správnost přihlášky , aby byla v souladu s propozicemi závodů, odpovídá vysílající složka  (ten, kdo koně přihlašuje).

Sankce: Určí disciplinární komise

Kategorizace zpětně - na základě výsledků v předchozí sezóně:
I. kategorie= jezdci,kteří  absolvovali v minulém roce T
II. kategorie=jezdci,kteří absolvovali v minulém roce S
III. kategorie=jezdci,kteří absolvovali v minulém roce ZL
IV. kategorie= jezdci po ZZVJ- ZM

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.