Nelson Pessoa v Polsku

Ve dnech 11. - 13. 03. 2006 se v Polsku, v Jezdeckém Klubu Aromer v Józefově pod Varšavou, konala první „klinika“ s Nelsonem Pessoa. Nelson Pessoa je brazilský závodník a momentálně trenér, bydlící již několik let v Evropě. Čtyřikrát byl účastníkem olympijských her (5.místo Tokio), desetkrát mistrovství světa (5.místo v Hágu, 4.místo v Buenos Aires). Za sebou má 97 startů v Poháru národů a 1. místo na mistrovství Evropy (1966 Lucerna).

"Kliniky" se zúčastnilo 12 jezdců, jejichž výběr ze závodníků národní gardy a jejího okolí provedl Polský Jezdecký Svaz.

Oficiální pozvánku zařídil také Svaz, prostřednictvím Jezdecké Agentury A. A.Bober, jako zástupce rodiny Pessoa v Polsku, Čechách a na Slovensku. Spolumajitel agentury, Artur Bober, je sám bývalým členem národní gardy WKKW, získal trojnásobné medailové ocenění z Mistrovství Polska, je dvojnásobným účastníkem mistrovství světa a v neposlední řadě též bývalým trenérem olympijské a národní gardy WKKW.

Po dobu tří následujících dnů se postupně konaly tréninky čtyř jezdců ve skupině:

První den byl věnován poznávaní jezdců a koní pomocí jízdárenské práce, která se koncentrovala na poslušnost koně, preciznost prováděných cviků a koncentraci závodníků.

Druhý den tréninku byl věnován práci na technice skoků - důkladné nájezdy na překážky a práce s koněm po doskoku. Hlavním tématem tréninku tohoto dne tak byly elementy jízdy a samotné techniky skoku.

Třetí den se týkal hlavně techniky provedení linií a řad vzhledem k různým tipům překážek. I nadále byl samozřejmě kladen důraz hlavně na poslušnost koně a preciznost provedených cviků.

Po dobu tří dnů práce se nejčastější úvahy účastníků týkaly koncentrace jezdců a také chyb, prováděných při nájezdu na překážku. Každý den začínal a končil debatou na téma tréninku, kdy závodníci a jejich kluboví trenéři měli možnost diskuse nad tím, co probíhalo na jízdárně.

Nelson Pessoa, stejně tak jako jeho syn, jsou známi jako jedni z nejelegantnějších a nejstylovějších jezdců vůbec. Tuto eleganci, profesionální přístup a velké uznáni pro koně se také snažil předat polským jezdcům během třídenní "kliniky".

Divákům bylo prodáno kolem 200 lístků a zájem o akci byl opravdu obrovský, o čemž svědčí následné diskuse na internetovém fóru a také články ve všech jezdeckých časopisech, vydávaných v Polsku.

Výsledkem březnového pobytu Nelsona Pessoa je domluvení dalšího termínu setkání, které se bude konat v červnu letošního roku ve dnech 21. - 24.6. v Warce u Varšavy. Kromě toho se čtyři závodníci zúčastní i týdenního tréninku v Harras de Ligny, a to těsně před startem polské reprezentace na mistrovství světa v Aachen.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.