Novou sezonu na závodišti v Pardubicích zahájí soutěže ve všestrannosti

Na Dostihovém závodišti v Pardubicích začíná hlavní část nové sportovní sezony. Její úvod obstarají dvě soutěže v jezdecké všestrannosti. Prvním závodem bude 7. ročník Ceny hejtmana Pardubického kraje, která se koná 10. a 11. dubna. Hned o následujícím víkendu 17. a 18. dubna se koná kvalifikace Zlaté podkovy a mezinárodní soutěž CIC1*.

Pardubice

Jaroslav Hatla a Eileen 2

 

„V minulém roce se na pardubickém závodišti uskutečnila téměř polovina všech startů v závodech všestrannosti v České republice. Věříme, že letošní účast by mohla být ještě vyšší, protože jsme připravili jednu novinku. Při všech soutěžích vypisujeme i kategorii Hobby. Chceme tím dát příležitost oddílům z okolí, aby se zapojily do všestrannosti,“ uvedl Jaroslav Grodl, sportovní manažer Dostihového spolku Pardubice.
Zahajovacím závodem bude Cena hejtmana Pardubického kraje, která úvodním kláním ve všestrannosti v Česku. Ve svém programu nabídne čtyři soutěže – stupně ZL, Z a Hobby Z. Čtvrtou bude stupeň ZK-Pony o Cenu Alfa Zooprodukt, který je kvalifikací Zlaté podkovy.
Ve startovní listině by se měla objevit většina jezdců z domácí špičky. Scházet by neměl ani účastník posledních dvou olympijských her Jaroslav Hatla, který před rokem při Ceně hejtmana Pardubického kraje vyhrál soutěž stupně ZL s klisnou Eileen 1. Letos se představí ve stejné soutěži, tentokrát v ní bude startovat s Master Benem.
V přihláškách figuruje 84 dvojic. Nejvíce obsazenou soutěží je stupeň ZL, v jehož startovní listině je 39 účastníků. „Je možné, že se ještě někdo dohlásí. Předpokládám, že by mělo startovat kolem devadesáti koní. Tentokrát budou scházet jezdci ze zahraničí, i když původně projevila zájem o účast třeba rakouská olympionička Margit Appeltová,“ uvedl Jaroslav Grodl.
Program soutěže začne v sobotu 10. dubna v 8.00 hodin. První den na jezdce a koně čeká drezurní zkouška na pískovém kolbišti. Do půl hodiny po jejím absolvování se dvojice přesune na sousední trávu na parkur. V neděli 11. dubna se od 9.00 hodin poběží kros na dostihové dráze. „I na letošek jsme znovu připravili několik nových skoků,“ poznamenal Jaroslav Grodl.
Diváci mají po oba dny vstup zdarma. Při nedělním krosu mohou soutěž sledovat i ve vyhrazených prostorech v těsné blízkosti překážek.
Všestrannost na pardubickém závodišti pak bude pokračovat hned o dalším víkendu 17. a 18. dubna, kdy se ve zdejším areálu uskuteční kvalifikace Zlaté podkovy a závod CIC1*.  Po oba dny bude program začínat v 8.00 hodin. „Tato soutěž už bude mít mezinárodní obsazení, zúčastní se jí jezdci a koně z pěti zemí. Kromě našich by měli startovat i Poláci, Slováci, Maďaři a Rumuni,“ uvedl Jaroslav Grodl.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.