Olympia London Horse Show 2016: GP pro Daniela Deussera

Od 13. do 19. prosince probíhá v londýnské aréně Olympia tradiční předvánoční akce Olympia London Horse Show. Na programu jsou i závody Světového poháru v drezuře, skocích a spřežení s nejlepšími jezdci a vozataji světa. Aktualizace 20. 12. 13:20 HOD: Kdo zvítězil v pondělním Grand Prix? Více uvnitř.

Oficiální webové stránky | Seznam startujících | Startky a výsledky | Přímý přenos

 

Skoky

Ve čtvrtek odstartovaly skokové soutěže. První pětihvězdovou soutěž Santa Stakes na výšce překážek 155 cm vyhrál německý jezdec Daniel Deusser. Celkem dvanáct jezdců z 31 startujících postoupilo do rozeskakování. Tam dalších sedm zajelo čistý parkur. Nejrychlejším se stal Daniel Deusser s Hildago VG. O dvě desetiny sekundy druhý dokončil domácí jezdec Ben Maher s Don Vito.

Jezdcům stáje Stephex Stables se dařilo i nadále, když Lorenzo de Luca zvítězil v soutěži do 150 cm Christmas Pudding Stakes. Té se účastnilo 37 jezdců a soutěž se jela na čas. Lorenzo de Luca zvítězil s 9letým hřebcem Halifax van het Kluizebos v čase 55,46 sekundy před druhým Philipp Weishaptem s Catokia a třetím Mourice Tebbelem s Camilla PJ.

Čtvrteční večer patřil skoku mohuntosti - The Cayenne Puissance. Dvě dvojice se v něm dostali až do pátého kola na výšce 215 cm. Výhru si tak rozdělili Holly Smith s Quality Old Joker a Christopher Megahey se Seapatrick Cruise Cavalier.

 

Pátek odstartovala soutěž do 145 cm na čas Snowflake Stakes. V ní se utkalo 32 dvojic. Nejrychlejší dvojicí byl Darragh Kenny s klisnou Fixdesign Funke van't Heike. Druhá se umístila Malin Baryard-Johnsson s H&M Second Chance, třetí pak domácí Robert Bevis s Courtney Z.

Hlavní soutěží dne byla večer soutěž do 160 cm Christmas Cracker. Z 28 jezdců se pouze pěti podařilo kurz parkuru překonat bezchybně. V rozeskakování o více než sekundu a půl zvítězil Steve Guerdat s valachem Corbinian. "Měl jsem štěstí, že jsem byl v soutěži poslední. Jako poslední jsem nastupoval do rozeskakování a tak jsem věděl, jak mám jet," řekl Guerdat v cíli.

Sobotní den odstartovala soutěž do 145 cm s žolíkem. Startovní pole 23 jezdců ovládla domácí Laura Renwick s klisnou Con Chilli. Druhý dokončil William Funnel s Billy Angelo, třetí se pak umístil Anthony Condon s Fiona v/h Lemmenshof.

Christmas Tree Stakes byla vrcholem sobotního večera. Soutěže do 155 cm se účastnilo 28 dvojic a do rozeskakování se dostalo devět z nich. To ovládli stejně jako ve čtvrtek jezdci Stephex Stables, když zvítězil Lorenzo De Luca s Halifax van het Kluizebos před Danielem Deusserem s hřebcem Hidalgo VG.

Nedělním vrcholem byla soutěž Světového poháru ve skocích. Osmého kola Světového poháru se účastnilo 35 dvojic. Třináct z nich se čistou jízdou kvalifikovalo do rozeskakování. Čistou jízdu v ní zopakovalo pět jezdců a k velké radosti domácích první dvě místa patřila jezdcům Velké Británie. Časem 38,73 sekundy zvítězil Scott Brash s klisnou Hello M'Lady. Druhý se umístil Ben Maher s Divou II, třetí pak Nicola Philippaerts s H&M Harley vd Bisschop.

Závody v Londýně zakončila pondělní soutěž do 160 cm Grand Prix. Zúčastnilo se jí 31 jezdců světové špičky, ale pouze šesti z nich se podařilo zajet základní kolo bezchybně. V rozeskakování potvrdil svoji vynikající formu Daniel Deusser, který s klisnou Equita van T Zorgvliet porazil druhou Edwinu Tops-Alexander o téměř tři sekundy. Třetí místo získal nedělní vítěz Světového poháru Scott Brash s hřebcem Hello Guv'nor.

 

Spřežení

Páté kolo Světového poháru spřežení bylo na programu na sobotní večer. V něm zvítězil jako jediný bezchybný australský vozataj Boyd Exell. Ten však jel v Londýně na divokou kartu a tak body nesbíral. Plný počet bodů připadl druhému nizozemskému vozataji Koos de Rondemu. Třetí se umístil Jozsef Dobrovitz z Maďarska. Průběžné pořadí Světového poháru najdete zde.

 

 

Drezura

V úterý začalo drezurní loučení s legendárním koněm Valegrem, kterému přihlíželo na 7500 diváků. Trochu ve stínu tohoto loučení proběhla první soutěž Světového poháru. V úloze Grand Prix zvítězil domácí Carl Hester s Nip Tuckem se skóre 77,540% před druhým Hans Peter Minderhoudem s Glock's Flirt (76,300%) a třetím Edwardem Galem s Glock's Voice (74,300%).

Středeční soutěž Světového poháru v drezuře Grand Prix Freestyle vyhrála opět dvojice Carl Hester a Nip Tuck, tentokrát se skóre 84,669%. Zopakovali tak své vítězství nejen z úterý, ale také zde zvítězili minulý rok. Díky rozlučkové exhibici s Valegrem bylo již podruhé vyprodáno. Toto vítězství zajistilo účast Hesterovi ve finále Světového poháru. "Tohle byla ta nejlepší atmosféra, co jsem kdy v Olympii zažil," řekl po závodech Hester. Ani na druhém a třetím místě nedošlo oproti úterý ke změně. Druhý dokončil Hans Peter Minderhoud s Glock's Flir (81.88%), třetí pak Edward Gal a Glock's Voice (80,467%). Průběžné pořadí Světového poháru v drezuře najdete zde.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.