Olympijské hry 2016 Rio de Janeiro: Moderní pětiboj

V termínu 5.-21. srpna 2016 budou v brazilském měste Rio de Janeiro probíhat olympijské hry s jezdeckými disciplínami skoky, drezura a všestrannost. Podaří se českým jezdcům splnit kvalifikaci a zúčastnit se největší sportovní akce na světě? 23. 6. 18:55 HOD: FEI zveřejnila kompletní seznam kvalifikovaných jezdců. 22. 8. 15:00 HOD: Jak se dařilo českým moderním pětibojařům?

VŠECHNY ZAJÍMAVOSTI A PODROBNOU REPORTÁŽ NAJDETE V ZÁŘIJOVÉM JEZDECTVÍ!

 

22. 8. 15:00 HOD: Moderního pětiboje se v Riu účastnili tři čeští sportovci. Olympijský vítěz z Londýna David Svoboda bohužel zlato neobhájil a skončil na devátém místě. Po šermu byl sice na sedmém místě, ale v dalších disciplínách ztrácel. Dvě chyby a překročený časový limit na parkuru ho srazily až na 13. místo. V závěrečném běhu se střelbou výsledek vylepšil a proklouzl do první desítky.

Ještě hůř dopadl olympijský debutant Jan Kuf. Během parkuru se mu jeho klisnu Rima TW nepodařilo zkrotit. Kuf z ní dvakrát spadnul a to znamenalo nulu v bodovém zápisu. Po běhu se střelbou zakončil olympijskou premiéru na posledním 36. místě.

Mezi ženami bojovala Barbora Kodedová. Češka po desátém místě ve čtvrtečním základním kole klesala pořadím. Při parkuru se šestadvacetiletá reprezentantka potýkala s klisnou Legende. Ta jí dvakrát odmítla poslušnost a Kodedová nesplnila ani časový limit. Nasbírala 51 trestných bodů a v hodnocení disciplíny byla osmadvacátá. V celkovém pořadí klesla na 26. místo a na této pozici zůstala i po závěrečné kombinované disciplíně.

6. 8. 9:10 HOD: Čtyři země si za své vlajkonoše zvolili jezdce:
Katar - Sheikh Ali al-Thani Hamad
Maroko - Abdelkebir Ouaddar
Nizozemsko - Jeroen Dubbeldam
Taipei - Isheau Wong

5. 8. 18:20 HOD: Zahajovací ceremoniál můžete sledovat od páteční půlnoci na ČT Sport, záznam pak v sobotu v 7:45 hodin také na ČT Sport.

15. 7. 19:00 HOD: Švédsko vyšle na olympijské hry družstvo ve stejném složení, které závodilo v soutěži Poháru národů ve Falsterbo: Malin Baryard-Johnsson a H&M Cue Channa 42, Henrik von Eckermann s Yajamila, Rolf-Göran Bengtsson s Unita Ask a Peder Fredricson s H&M All. Jako náhradnice pojede Charlotte Mordasini s Romane du Theil.

Skokový tým Kanady bude ve složení: Yann Candele a First Choice 15, Tiffany Foster a Tripple X III, Eric Lamaze a Fine Lady 5, Am Millar a Heros. Náhradníkem bude Kara Chad s koněm Bellinda.

Šéf francouzské ekipy Philippe Guerdat oznámil tým pro olympijské hry ve složení: Simon Delestre a Hermes Ryan, Pénélope Leprévost a Flora de Mariposa, Kevin Staut a Reveur de Hurtebise HDC, Roger-Yves Bost a Sydney Une Prince. Jako náhradník pojede Philippe Rozier s Rahotep de Toscane.

10. 7. 18:45 HOD: Britská jezdecká federace oznámila složení skokového týmu ve složení Nick Skelton, Michael a John Whitaker a Ben Maher. Náhradnicí bude Jessica Mendoza.

5. 7. 16:45 HOD: Měsíc do zahájení světové akce roku! Program a zajímavosti najdete v červencovém Jezdectví!

BBC dnes oznámila, že devět měsíců po těžkém zranění byl jezdec všestrannosti William Fox-Pitt nominován do družstva Velké Británie! Tento 47letý jezdec se tak zúčastní svých 5. her nedlouho poté, co po zranění na světovém šampionátu mladých koní upadl do komatu. Náhradnicí týmu je Pippa Funnell.

23. 6. 18:55 HOD: FEI na svém webu zveřenila kompletní seznam kvalifikovaných jezdců na olympijské hry. Země, které získali kvalifikační místa budou nyní vybírat jezdce do týmů a jednotlivců. Tento seznam pak bude poslán Olympijskému výboru do 18. července.

Seznam kvalifikovaných jezdců: Skoky, drezura, všestrannost

 

9. 3. 15:55 HOD: V neděli 6. března se uzavřel skokový olympijský žebříček. Kompletní žebříček najdete zde.

Kvalifikovalo se posledních 15 jednotlivců. Čtyři jezdci se kvalifikovali ze skupiny A, B, C a F. Ze skupiny A se kvalifikoval Bertram Allen, B: Luciana Diniz, C: Omer Karaevli, F: Abdelkebir Ouaddar.

Dvě místa získala Belgie (Gregory Wathelet, Jerome Guery), jedno místo Itálie (Emanuele Gaudiano), jedno místo Egypt (Karim Elzoghby), po dvou místech má Venezuela a Kolumbie, Peru a Uruguay jedno místo a také Taipei získalo jedno místo ve skupině G.

Celkem 15 týmů se již kvalifikovalo na olympiádu: Brazílie, Nizozemsko, Francie, USA, Německo, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie, Španělsko, Kanada, Argentina, Katar, Ukrajina, Japonsko a Austrálie.

5. 2. 19:00 HOD: Olympijský výbor "monitoruje" situaci kolem viru Zika.

28. 1. 12:00 HOD: Švédský Chef d'Equipe Sylve Söderstrand oznámil složení národního družstva pro rok 2016. V A-týmu jsou Malin Baryard Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Angelie von Essen, Peder Fredricson, Douglas Lindelöw, Charlotte Mordasini, Helena Persson. B-tým bude ve složení Jonna Ekberg, Nicole Persson, Evelina Tovak, Alexander Zetterman

26. 1. 20 HOD:  Německo povolalo do olympijského kádru 10 jezdců:

A-kádr: Christian Ahlmann (Marl) a Codex One, Taloubet Z a Epleaser van’t Heike, Ludger Beerbaum (Riesenbeck) a Chiara und Casello, Daniel Deußer (Mechelen/BEL) a Cornet d’Amour a First Class van Eeckelghem, Hans-Dieter Dreher (Eimeldingen) a Embassy II a Cool and Easy, Marcus Ehning (Borken) a Cornado NRW a Comme il faut, Marco Kutscher (Bad Essen) a Van Gogh a Chaccorina, Janne Friederike Meyer (Schenefeld) a Goja, Meredith Michaels-Beerbaum (Thedinghausen) a Fibonacci und Comanche, Mario Stevens (Molbergen) a Brooklyn und Patrick Stühlmeyer (Osnabrück) a Lacan.

Do dalšího B-kádru a perpektivního kádru patří:  Felix Haßmann, Denis Nielsen, André Thieme, Philipp Weishaupt a David Will; Alexander Hinz, Andreas Kreuzer, Niklas Krieg, Christian Kukuk, Kaya Lüthi, Marcel Marschall. Maurice Tebbel a Jana Wargers.          

18. 1. 11:00 HOD: Do zahájení olympijský her zbývá 200 dní

 

 

16. 1. 19:10 HOD: Rekordní počet olympijských účastí Ian Millara

10. 12. 17:25 HOD: Také drezurní komise německého jezdeckého olympijského výboru stanovila složení olympijského ("A") kádru. jsou v něm: Anabel Balkenhol - Dablino FRH; Jessica von Bredow-Werndl - Unee BB, Zaire; Kristina Bröring-Sprehe - Desperados FRH; Fabienne Lütkemeier - D’Agostino; Sönke Rothenberger - Cosmo; Hubertus Schmidt - Imperio; Dorothee Schneider -Showtime, UllrichEquine’s St. Emilion; Isabell Werth - Don Johnson FRH, Emilio.

3. 12. 16:10 HOD: Majitelé a jezdci mají čas do 15. ledna 2016, kdy skončí možnost přestupu koní, pojistit si svého koně před olympijskými hrami v Rio de Janeiru. Prosinec před olympiádou je tak vždy velice rušný. Obvykle byl tento termín 31. prosince, ale v roce 2013 generální shromáždění FEI odsouhlasilo 15. leden z odůvodněním, že přes vánoční svátky jsou kanceláře organizací zavřené.

26. 11. 12:50 HOD: Komise pro všestrannost Německého olympijského výboru pro jezdectví na svém pravidelném podzimním zasedání jmenovala kádr pro nadcházející rok. Osm dvojic má naději na cestu do Ria: Sandra Auffarth - Ispo, Opgun Louvo; Andreas Dibowski - Butt's Avedon; Bettina Hoy - Designer; Michael Jung - fischerRocana, La Biosthetique Sam FBW, fischerTakinou; Ingrid Klimke - FRH Escada JS, Horseware Hale Bob; Andreas Ostholt - So is et; Dirk Schrade - Hop and Skip; Peter Thomsen - Horseware's Barny.

Do kádru B, který je také členem světové špičky a má potenciál stát se olympijským kandidátem, dále patří: Niklas Bschorer a Tom Tom Go, Julia Krajewski a Samourai du Thot, Anna-Maria Rieke a Petite Dame stejně jako Claas-Herrmann Romeike s Cato. Kromě toho byli povoláni: Beeke Jankowski a Tiberius, Maja Kozian-Fleck a Saviola, Elmar Lesch a Lanzelot, Nadine Marzahl a Valentine, Pia Münker a Louis M, Kai Rüder a Colani Sunrise, Josephine Schnaufer a Sambucca, Anna Siemer a Butts Avondale, Josefa Sommer a Hamilton, Christoph Wahler a Green Mount Flight a Jana Weyers a Lardina. Co se týká trenérů, v roce 2016 mají reprezentaci na starost Hans Melzer a Chris Bartle, přitom Rüdiger Schwarz bude trénovat mladé.

 

2. 11. 11:00 HOD: Brazílie, hostitelská země olympijských her v roce 2016, a Evropská Unie dosáhly dohody ohledně jezdeckých závodů, které by se nemohly uskutečnit v Riu příští rok. Problém, který se týkal hygienických podmínek a karantény, byl vyřešen dohodou mezi brazilským ministerstvem zemědělství a Evropskou Unií. Znamená to tedy, že koně budou moci cestovat na olympijské hry do Brazílie bez problémů. Již v říjnu prezident FEI vydal stanovisko, že si je jist účastí koní na olympijských hrách. Více v článku zde.

13. 10. 10 HOD:  Včera byl zveřejněn čerstvý postupový žebříček - jak si stojí naši skokani?

Olympijský žebříček k 30. 9. 2015
Skupina C: 1. O. Karaevli 792,75b., 2. A. Opatrný 685, 3. J. Skrzyczynski 545, 4. D. Demirsoy 505, 5. O. Zvára 465.

Žebříček zde

 

12. 10. Oficiální vyjádření FEI k přepravě koní do Ria zde

 

9. 10. 11:15 HOD: Rio bez jezdců?
Jak zveřejnil na svém webu St. Georg, hrozí, že na OH v Riu nebudou startovat jezdci. Proč? Důvodem jsou nejasné podmínky pro vjezd, jak sdělila Sportovní informační služba. Prezident Brazilské jezdecké federace Luiz Roberto Giugni prohlásil: "Jestli tuto věc nevyřešíme do konce měsíce, riskujeme, že jezdecké soutěže se v naší zemi nebudou konat." Předtím se setkal s delegací FEI v Sao Paulu. Co přichází jako eventualita, Giugni nesdělil. Problém vidí na straně brazilského ministerstva zemědělství, které podle požadavků FEI nepřipravilo veterinární podmínky pro vjezd olympijských koní. Podobná situace nastala již v roce 1956, kdy se jezdecké soutěže konaly ne v Austrálii, ale ve Stockholmu.

26. 8. 15:20 HOD: V Hagenu se kvalifikovaly další týmy skupiny G - Austrálie a Japonsko. Kvalifikaci si splnila také Isheau Wong.

Kvalifikovaných družstev je již 15: Austrálie, Argentina, Brazílie, Kanada, Francie, Německo, Velká Británie, Japonsko, Nizozemí, Katar, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina a USA.

 

7. 8. 18:05 HOD: Testační závody všestrannosti v areálu Deodoro probíhají tento víkend. Podívejte se na první fotografie ke kolegům, kteří jsou na místě... Závodů se účastní pouze brazilští jezdci. Česká republika má také na místě zástupce.

 

5. 8. 12:40 HOD:

Soutěže jezdectví budou probíhat 12 dní v Olympic Equestrian Centre v Deodoro a odstartují den po zahájení olympijských her.

 

Prozatím se ve skocích kvalifikovalo deset družstev: Argentina, Brazílie, Kanada, Francie, Německo, Nizozemsko, Švédsko, Ukrajina, USA a Katar. Další příležitostí kvalifikovat se bude Mistrovství Evropy v Cáchách.

Drezura: Austrálie, Brazílie, Německo, Velká Británie, Nizozemí, USA

všestrannost: Austrálie, Brazílie, Kanada, Německo, Velká Británie, Irsko, Nizozemí, USA

oficiální stránky

Další informace zde

V Deodoro Zone budou probíhat jezdecké soutěže.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.