Olympijský výbor "monitoruje" situaci kolem viru Zika

Mezinárodní olympijský výbor (IOC) před olympijskými hrami „monitoruje“ situaci kolem výskytu viru Zika v Brazílii. Od prvního případu nákazy v Brazílii v květnu 2015 se již tímto virem nakazilo okolo 1,5 milionu lidí. Více uvnitř.

Virus není pro nikoho nebezpečný, až na těhotné ženy. Okolo 80% lidí nejeví žádné symptomy a zbytek pouze od dvou do sedmi dní. Symptomy jsou podobné jako u infekce dengue, tedy horečka, bolest svalů a kloubů a únava od tří do 12 dní po kousnutí. Panuje rostoucí obava, že Zika virus se může přenést z matky na plod. V roce 2014 se v Brazílii narodilo 147 mikrocefalických dětí (s vývojovými poruchami mozku), v roce 2015 to je již 4000 případů. Virus se šíří Jižní Amerikou, ale tento týden byl potvrzen i první případ v Evropě, kdy se těhotná žena ze Španělska zřejmě nakazila v Kolumbii.

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila celosvětový stav nouze.

Olympijské hry přesto začnou v srpnu v Brazílii. „Komunikujeme s WHO i s organizátory Rio 2016 o tomto problému,“ stojí v prohlášení zdravotní komise Mezinárodního olympijského výboru.

„Organizátoři pravidelně komunikují s brazilským ministerstvem zdravotnictví, které je zodpovědné za zdraví v Brazílii a také při olympijských hrách v Rio de Janeiru.“

Prohlášení dále potvrzuje existenci plánu na minimalizaci vlivu viru během her a nabízí rady lidem, kteří se chystají akci navštívit. Tyto rady zahrnují používání ochranných prostředků proti kousnutí a také preventivní opatření pro těhotné ženy.

Více informací naleznete na stránkách FEI.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.