Paravoltižní jezdci znají majitele mistrovských titulů, potěšil nárůst soutěžících i sportovní úrovně

Mistrovství republiky v paravoltiži uzavřelo sérii domácích šampionátů, které pořádá Česká jezdecká federace. Areál TJ Orion v pražském Braníku viděl obdivuhodné výkony, které předváděli nejen držitelé titulů.

Paravoltiž je gymnastika a akrobacie na neosedlaném koni vedeném lonžérem na kruhu, je však přizpůsobena klientům se zdravotním postižením. Počet mistrovských kategorií se oproti loňsku letos o jednu rozšířil, nově se závodilo v soutěži skupin se smíšeným handicapem.

„Celkově jsme zaznamenali nárůst účastníků, závodilo 39 dětí, z čehož máme velkou radost,“ říká Jana Sklenaříková z voltižní komise České jezdecké federace. „Těší nás i to, že už paravoltiž není jen záležitostí Prahy nebo Brna, ale objevují se oddíly i v dalších destinacích po republice,“ dodává Sklenaříková.

Zatímco voltiž se potýká s úbytkem závodníků, paravoltiži se daří získávat nové zájemce. „Přece jen těch sportovně-volnočasových aktivit pro handicapované děti není tolik. V té komunitě si to mezi sebou řeknou a rodiče jsou ochotní vozit děti do oddílu klidně třeba čtyřicet kilometrů,“ vysvětluje Sklenaříková.

Na republikovém mistrovství jí udělalo radost také to, že účastníci jasně ukázaly i sportovní pokroky. „Bylo vidět, jak se závodníci oproti jaru zlepšili, jak díky tréninku a účasti v soutěžích získali zkušenost, jistotu a stabilitu,“ chválí Sklenaříková, jež působí jako trenérka v jezdeckém klubu Epona Brno. „Někteří cvičenci předváděli ve své kategorii dokonce takové výkony, že by klidně mohli startovat i v kategorii s nižším handicapem.“

Zatímco ve voltiži se Češi pravidelně účastní závodů v zahraničí a například letos v létě obsadili junioři skvělé páté místo na mistrovství světa v Rakousku, paravoltižní cvičenci to mají složitější. „Víme, že se závodí třeba ve Velké Británii nebo v Itálii, ale zatím se to nedaří na mezinárodní úrovni propojit. Určitě bychom to uvítali, i pro děti by to byla další motivace,“ říká Sklenaříková.

A kdo tedy letos bral domácí tituly? Soutěž skupin se smíšeným handicapem vyhráli zástupci JK Počin z Dolních Počernic, dvojice pak Veronika Písaříková a Štěpán Švarc z domácího Orionu. Závod žen s mentálním handicapem ovládla Hana Šimečková z TJJ Lucky Drásov, mezi muži si další triumf připsal Štěpán Švarc. I jeho partnerka z úspěšné dvojice Veronika Písaříková vybojovala druhé zlato, nejlepší byla v kategorii „tělesný handicap 1“ (TH1). V kategorii TH2 s větším stupněm tělesného handicapu patřilo první místo Sebastianu Lodinovi z JK Trojan Praha, soutěž jezdců se zdravotním oslabením vyhrála Johana Brodská z JK Počin a její oddílová kolegyně Tereza Chmelařová slavila titul v kategorii jezdců s lehkým handicapem.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.