Pohár města Kroměříže pro Silvu Kalábovou s Erikem 1 TH

Kroměříž, město ležící na řece Moravě s bohatou historií. Od roku 1997 se zde pravidelně scházejí příznivci parkurového ježdění.  V jednom z  romantických zákoutí Podzámecké zahrady, která kdysi byla zelinářská, v době baroka byla uhlazena do francouzského stylu a nakonec proběhla  proměněna do současné podoby anglického parku, se v sobotu 14.6.2008 setkali příznivci koní.  Již při XI. ročníku jezdeckých závodů “ O pohár města Kroměříže“.  

Prostorná travnatá aréna umožnila staviteli parkuru P. Hirkovi ml. postavit  zajímavé trasy parkurů od stupně Z až do S. První soutěž dvoufázové skákání 100/110 cm pro juniory vyhrála P. Smékalová s Diadémem ( Miroslav Smékal). Tato dvojce také zvítězila v soutěži ZL mezi 38 startujícími.  Vítězství v dvoufázovém skákání 100/110 cm – přátelská se stalo kořistí MVDr. J. Valy s Valmont 1 startujícím za Spolfinn,s.r.o.   Celkem 27 startů viděli diváci ve stupňované obtížnosti do 120 cm se žolíkem. Na koně a jezdce čekalo 8 překážek k bezchybnému překonání v nejrychlejším čase. Tou nejrychlejší dvojicí byla K. Kopová s Twilight Fantasy, když nasbírala 44 dobrých bodů v čase 46,45 s.

Nejtěžší soutěží dne byl parkur stupně S.  O nádhernou vínovou pokrývku pro koně,   pohár města Kroměříže a finanční odměnu se utkalo 11 dvojic. Parkur poskytoval dostatek prostoru ke cválání a pestré typy překonávaných překážek. Jen čtyři dvojce překonaly základní parkur o 11 překážkách a 14 skocích ( jeden dvojskok kolmák – oxer, jeden trojskok oxer – kolmák-oxer)  do limitu 220 s čistě a postoupili do rozeskakování. Při rozeskakování, postaveném z kolmého skoku tzv. krmelců, červené zdi, modročerveného triplbaru, modrobílého kolmáku, červeného oxeru s plůtkem a nakonec dvojskoku na jeden cvalový, tvořeného  bílofialovým kolmákem a žlutobílým oxerem, byli diváci svědky pouze jediného čistého výkonu, a to Mgr. Silvie Kalábové s Erikem 1 TH startující za ZH Tlumačov. Na druhém místě díky rychlejšímu času a 4 tr. b. se umístil J. Malý  s Hvěždou 4 ( Stáj Montana) a třetí příčku obsadil J. Složil s Gretou 8 ( JASO Oldřichov), který měl na svém kontě v rozeskakování také 4tr.b.

SŠHS Kroměříž, která byla pořadatelem jezdeckých závodů, připravila velmi dobré podmínky jak pro závodníky, tak i pro diváky. Kvalitně a rychle pracoval rozhodčí team ve složení J. Bínek, ing. P. Hirka, P. Hirka ml., C. Pořízka  pod vedením hlavního rozhodčího J. Trojance . Vyzvedla bych komentář závodů připravený Mgr. Stanislavou Zemanovou, který obsahoval nejen informace o koních  pro nejednoho chovatele, ale i perličky o jezdcích a jezdecké praktické postřehy o překonávání parkuru předváděnými dvojicemi.

text: Jana Fatěnová

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.