Pořadatelé Skokového poháru plánují novinky pro rok 2013

Ještě neuběhl ani měsíc od finále Skokového poháru České pojišťovny 2012 a již jeho pořadatelé pilně pracují na přípravách následujícího ročníku. Česká parkurová extraliga se uskuteční v roce 2013 již podvanácté a i tentokrát se účastníci i diváci dočkají řady inovací a zlepšení.

Zástupci Asociace Český skokový pohár, generálního partnera a agentury Via Solaris, jež je reklamním a marketingovým partnerem Skokového poháru České pojišťovny se v předešlých dnech domluvili na konkrétních změnách, které by měly vést k výraznému zkvalitnění servisu a dalšímu zvyšování atraktivity seriálu. V první řadě však byly potvrzeny konečné termíny jednotlivých závodů.

Pořadí Velkých cen v podstatě zůstalo až na jednu výjimku beze změn. Začne se tedy 18. – 21. dubna v Martinicích, pokračovat budou v květnu Velké ceny Brna (4. – 5. 5.), Ostravy (17. – 19. 5.) a Kolína (23. – 26. 5.), v červnu se uskuteční Velká cena Litomyšle (6. – 9. 6.) a Opavy (21. – 23. 6.) a po měsíční pauze naváže Velká cena Frenštátu pod Radhoštěm. Ta se oproti letošnímu zářijovému termínu posouvá na 26. – 28. července. Hned týden poté (2. – 4. 8.) je naplánováno osmé kolo ve Strakonicích, 15. – 18. srpna bude probíhat Velká cena Ptýrova a 30. 8. – 1. 9. se můžeme těšit na pokračování v Plzni. Vrcholem celého seriálu se stane již tradičně Velká cena Hořovic a navazující velké finále pro nejlepší čtveřici jezdců z kvalifikačního žebříčku. Termín těchto závodů byl stanoven na 18. – 22. září 2013.

Členové organizačního týmu průběžně vyhodnocují podněty od přímých účastníků i partnerů a již se rýsují konkrétní závěry. „Určitě bychom chtěli nadále pracovat na zvyšování komfortu pro jezdce, koně, návštěvníky i partnery, aby se na našich závodech cítili co nejlépe. Naším cílem mimo jiné je, aby si technické a sociální zázemí drželo vysoký standart při všech jedenácti kolech,“ uvedla ředitelka společnosti Via Solaris Pavla Kudláčková.

Ze závodního hlediska se stane jistě atraktivní záležitostí častější přítomnost zahraničního stavitele parkurů či komisaře pro stylové soutěže v rámci juniorského seriálu. „Tento model velice dobře fungoval při finálových závodech v Hořovicích, kde přítomnost zahraničních funkcionářů byla příjemným osvěžením. Poměrně často jsme během roku slýchali od některých jezdců, že úroveň soutěží se liší od těch na mezinárodních podnicích. Od příštího roku bychom tak chtěli tomuto předejít, a proto by se mělo stát pravidlem, že kurzy budou připravovat ‚course designeři‘ z Rakouska, Německa či jiných jezdecky vyspělých zemí. Pro domácí stavitele by to pak měla být vhodná příležitost pro sbírání zkušeností, které by uplatňovali při ostatních národních závodech,“ prozradil prezident Asociace Český skokový pohár Jiří Skřivan. „Podobná situace by měla nastat v případě Kolowrat Junior Cupu, jehož pravidelnou součástí jsou soutěže na styl. Hodnocení od uznávaného rozhodčího ze zahraničí bude určitě velmi zajímavé.“

Snahou organizátorů je také zvýšit dotace soutěží – a to nejen těch extraligových, ale i vybraných rámcových. „Výraznější podpory by se měl dočkat již zmíněný juniorský seriál pro jezdce do 18 let. Doufáme též v navýšení dotací Velkých cen, přičemž bychom chtěli určitou formou motivovat jezdce, kteří budou od začátku deklarovat snahu bojovat o účast ve velkém finále. Vše je ovšem zatím ve stádiu plánování a o definitivních inovacích se bude ještě dále jednat. Nápadů, co bychom mohli zlepšit, je celá řada. Např. budeme chtít víkendový program vymezit výhradně pro jezdce startující v jednotlivých seriálových túrách a rámcový program otevřený všem ostatním odsouvat více do všedních dnů. Slibujeme si od toho volnější startovní pole v době, kdy do areálů proudí nejvíce diváků a pro ty musíme připravit maximálně atraktivní podívanou,“ dodal Jiří Skřivan.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.