Positivní nález na Mistrovství Evropy ve vytrvalostním ježdění

Vytrvalost je velmi náročný sport, během něhož je velmi pozorně sledován zdravotní stav koně. Zkoušky na zakázané látky jsou na mezinárodní úrovni samozřejmou praxí. Na posledním ME byl další pozitivní nález. Opět z tábora šejků.

Vzorek moči, odebraný koni Orkara na FEI Open Mistrovství Evropy (o ME viz on-line reportáž Mistrovství Evropy ve vytrvalostním ježdění 2005 - on-line ), které se konalo v Compiègne ve Francii 26. srpna 2005, odhalil přítomnost látky guanabenz a jejiho metabolitu hyydroxy-guanabenz, které jsou dle pravidel FEI zakázané. Potvrzující vyšetření, které si vyžádala zodpovědná osoba (\"Person Responsible\", viz pravidla FEI), šejk Majid Mohd Al Maktoum, přítomnost obou látek potvrdila.

Zodpovědná osoba byla vyzvána, aby do 9. ledna 2006 vysvětlila přítomnost látek v organismu koně a podala jakékoli další závažné důkazy, které by tuto skutečnost vysvětlily.

Dvojice šejk Majid bin Mohd Al Maktoum s koněm Orkara se na FEI ME ve vytrvalostním ježdění umístnila v soutěži jednotlivců-Open (otevřené pro mimoevropské státy) na třetím místě, a byla aktivním členem vítězného týmu Spojených Arabských Emirátů v kategorii týmů-Open.

Guanabenz je dlouho působící sedativum a analgetikum. V humánní medicíně se tato látka používá ke snížení tlaku a srdečního pulsu. Na seznamu FEI látek je zařazena do skupiny \"1\" (t. zn. vysoká pravděpodobnost ovlivnění výkonu).

Vzorek A zkoumaly Laboratoire des Courses Hippiques (LCH), s výsledkem známým 26. září 2005. Vzorek B přezkoušely Racing Laboratory Hong-Kongského Jockey Clubu (HKJC), které výsledek předložily 20. listopadu 2005.

Seznam zakázaných látek je veřejně přístupný na webové stránce FEI - www.horsesport.org - v sekci Veterina-zdravotní kontrola. Kompletní právní postup v případě pozitivního nálezu je zveřejněn v sekci Právní úkony tamtéž.

Příbuzné články:

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.