Poslední předfinálová zastávka SP ČP pro A. Opatrného

Jedenáctý ročník extraligového seriálu v parkurovém skákání – Skokový pohár České pojišťovny – čeká poslední předfinálová zastávka. Ve dnech 14. – 16. září se nejlepší skokoví jezdci a koně sejdou na kolbišti TJ Slovan ve Frenštátu pod Radhoštěm a pokusí se získat body, které by jim zajistily účast ve finále pro nejlepší čtyři jezdce se střídáním koní.

Aktualizace 17. 9. 9 HOD: Vložena tisková zpráva.

Opatrný dosáhl polovičního cíle v cestě do finále

Velká cena Frenštátu pod Radhoštěm se překvapivě stala tvrdým oříškem pro velkou část z 23 účastníků, a tak po dlouhé době postupovala do finálové části i jedna z dvojic, která měla na svém kontě 8 trestných bodů. S čistým štítem prošli základním parkurem pouze dva jezdci a shodou okolností se jednalo o ty, jež opravdu hodně potřebovali zabodovat pro případnou účast ve velkém finále v Hořovicích. Martin Matějka i Aleš Opatrný nezaváhali ani ve finále a o vítězství druhého jmenovaného rozhodl pouze rychlejší čas.

Úvodní část soutěže mnohé dvojice dokončily s dvojciferným počtem trestných bodů. Mezi ně patřil i Jiří Skřivan s klisnou Kallisto, který donedávna vedl extraligový žebříček. „Byl to pro mě dnes velmi nevydařený parkur. Nejprve přišlo lehké shození bariéry na prvním skoku v trojkombinaci, a pak už jsem neměl vůbec dobrý pocit z našeho předvedení. Nakonec jsme chybovali ještě na desáté a jedenácté překážce,“ smutně konstatoval Jiří Skřivan. Jemu by však ani přes tento neúspěch nemělo nic stát v cestě do finále, podobně jako aktuálně vedoucí jezdkyni Haně Pokorné. Ta si tak mohla dovolit desáté kvalifikační kolo vynechat a již se se svojí stájovou jedničkou plně koncentrovat na
poslední závod v Hořovicích.

„Základní parkur nevypadal vůbec náročně. Při prohlídce se mi to dokonce zdálo postavené až příliš snadně, ale nakonec se ukázalo, že stavitel s technickým delegátem odhadli obtížnost velmi dobře. Už v sobotní soutěži na stupni ST** (140 cm) bylo hodně chyb, a to se jednalo o technicky snadnější parkur, než dnes. Na některých koních, kteří zde skákali již od pátku, se podle mě začala projevovat částečně únava. Navíc povrch již stihl po čtvrtečních deštích vyschnout a byl malinko tvrdší, než předešlé dny,“ zhodnotil Aleš Opatrný. Ačkoliv chyby přicházely na většině z 12 překážek, nejvíce bariéry padaly ze skoků s čísly 10 a 11. „Před desítkou koně trochu koukali na tribuny s diváky, někteří byli po předešlé překážce trochu rozpadlí, a pokud si je jezdci nedostali plně pod kontrolu, tak následný oxer již nedokázali doskočit. Kolmý skok číslo 11 měl dost mělké háky a stačil jen lehký dotek, aby břevno spadlo,“ zdůvodnil Opatrný.

Do finále se Aleš Opatrný probojoval i s nepohárovým Casalem I. Ten si nesl bodové zatížení 4 trestných bodů, díky čemuž si v jeho sedle parkur mohl vyzkoušet tzv. nanečisto. S Nobelem startoval díky nejlepšímu výkonu až jako poslední a této dvojnásobné výhody dokázal využít na 100 %. „Viděl jsem, že Martin předvedl sice i napodruhé bezchybný výkon, ale měl dost pomalý čas – z finálových jízd to byla třetí nejpomalejší. To mi dávalo určitý klid. Nobel je totiž sám o sobě rychlý, aniž bych musel závodit, a tak mi vlastně vše hrálo do karet. Štěstí jsem měl pouze na dvojce, kde mi po jedničce při nájezdu do dvojkombinace vyjel více z oblouku a na poslední chvíli jsem se musel rozhodnout přidat jeden cvalový skok. To bylo asi největší riziko, ale od čtvrté překážky se Nobel opět koncentroval a skákal až do cíle stejně výborně, jako v základním parkuru,“ shrnul spokojený vítěz.

Do žebříčku si přičetl velmi důležitých 15 bodů a se 42 body je nyní sedmý za Martinem Matějkou s 53 body. O bod více má Jiří Luža, jenž ve Frenštátu chyběl a finálovou pozici si mírně upevnil Jan Studnička. Ten ve Velké ceně Frenštátu inkasoval v obou kurzech jednou. Původně měl startovat v předposlední kvalifikaci i další z potenciálních finalistů Jiří Hruška. Ten měl ovšem zcela jiné starosti, neboť v dopoledních hodinách odjel se svojí manželkou do porodnice. Jeho bodové konto tak zůstává nezměněno a 57 body se bude muset ještě v Hořovicích hodně snažit, aby ho z elitní čtveřice nikdo z konkurentů nevyřadil.

Asi největším překvapením Velké ceny Frenštátu byla Veronika Jelínková s koněm Forever. Po jednom zaváhání postoupila vůbec poprvé v životě do finálové části Velké ceny v rámci Skokového poháru České pojišťovny a v ní předvedla precizní jízdu bez jediného shození, navíc s velmi slušným časem. Nejen, že tak obsadila skvělé třetí místo, ale obdržela i 10 bodů zajišťujících 26. pohárovou pozici a předstihla tím řadu jezdců zvučných jmen.

Velká cena Frenštátu zajistila svým průběhem atraktivní podívanou i pro poslední kvalifikační závod v Hořovicích. Ten proběhne v sobotu 29. září – tj. den před velkým finále pro nejlepší čtveřici jezdců se střídáním koní. Televizní záznam frenštátské soutěže uvede Česká televize na programu ČT4 premiérově v pátek 21. září od 15.50 hodin, následně ještě ve třech reprízách a na internetovém vysílání.

Zbývá již jen dodat, že o kvalifikační body bojovali ve Frenštátu i jezdci mladší 18 let startující v rámci Kolowrat Junior Cupu. Dnes se nejvíce dařilo Jiřímu Tmějovi, jenž vybojoval s koňmi Žane Mag Centrum a Corsika Mag Centrum první a druhou příčku. Výsledky všech soutěží najdete na www.skokovypohar.cz.

19:15 HOD: Vítězem ČP VP Frenštátu se stal A. Opatrný (Nobel) před M. Matějkou (Kar Kar MM). Se 4 tr. body ze základního kola skončili jako 3. a 4. V. Jelínková (Forever) a I. Šulek (Wavo Profit).

16 HOD: I. Šulek s koněm Wavo Aramis se stal vítězem nedělního L**,  S. Hošák a Deborah zvítězili v S** a v Kolowrat Junior Cupu se dařilo nejvíce J. Tmějovi - s koňmi Žane Mag a Corsika Mag získal první i druhé místo.

Aktualizace 16. 9. 8 HOD: Vložena tisková informace.

Čeští jezdci v generálce na Velkou cenu Frenštátu poraženi

Napínavou podívanou nabídla divákům sobotní generálka před Velkou cenou Frenštátu pod Radhoštěm, která se jela jako 4. ročník Memoriálu Zdeňka Fialky. Z českých jezdců dopadl nejlépe Jiří Skřivan s klisnou Kallisto. Ačkoliv dokončil základní kolo i rozeskakování čistě, na vítězství mu to však nestačilo.

Bezchybně zajel i slovenský jezdec Igor Šulek v sedle Wavo Profit. Plně využil výhody, že startoval jako poslední ze šesti účastníků rozeskakování a předvedl výkon o téměř sekundu a půl rychlejší, než Skřivan s Kallisto. „Rozhodující částí parkuru byl nájezd na závěrečný skok, kde šel výrazně ušetřit čas podjetím, či objetím překážky s číslem jedna. Věděl jsem, že oba dva jezdci, kteří překážku podjeli, tak chybovali. I proto jsem raději neriskoval a také ji objel, jen jsem si hlídal čas, abych byl rychlejší naž Jiří Skřivan,“ prozradil Igor Šulek. Ten skončil se svými dalšími dvěma koňskými svěřenci na 10. a 19. místě.

Nevděčnou třetí příčku obsadil Ludvík Jandourek s Casiem Karsit, jenž bude v neděli jedním z jezdců bojujících o uchování alespoň teoretické šance na finálovou účast ve velkém hořovickém finále. Vloni ve Velké ceně Frenštátu s tímto koněm zvítězil a nakročeno na prvenství měl i dnes. Právě on byl jedním z těch jezdců, jež se rozhodli zariskovat a zkrátit si dráhu před závěrečnou překážkou. „Trasu jsem měl napočítanou podle mě správně a nebýt toho, že Casio v obratu mírně podklouzl, čímž vypadl z rytmu, odskok by nám vyšel. I když se snažil, co to šlo, aby neudělal chybu, bohužel zadní břevno shodil,“ smutně konstatoval Ludvík Jandourek. Pokud by k tomuto zaváhání nedošlo, vítězství by patřilo jemu, neboť měl čas 38,78 sec., zatímco Igor Šulek s Wavo Profit 44,54 sec.

Dalším velkým favoritům se v sobotní soutěži stupně ST** (140 cm) příliš nedařilo. Aleš Opatrný dokončil s Casalem po zisku 5 trestných bodů na 17. místě a s Nobelem, s nímž chce v neděli bodovat do Skokového poháru České pojišťovny, se umístil s 15 trestnými body až na předposledním 29. místě. O mnoho lépe na tom nebyl Jiří Hruška. Ten s Mr. Voxem inkasoval 10 trestných bodů a zařadil se na třiadvacáté místo. Další z potenciálních finalistů – Jan Studnička s Datasys Duelem -  se po jedné chybě musel spokojit se 14. příčkou.

Černým koněm Velké ceny Frenštátu by se mohl stát další z jezdců, jenž má velmi blízko finálové účasti, a tím je Martin Matějka s Kar Karem MM. V sobotu se rozeskákal pouze v Ceně Radegasta na stupni S**, kdy se mohl radovat po bezchybném základním i finálovém kole z třetího místa. Před ním skončil pouze Jiří Hruška s Esprim 2 a o 14 setin sekundy rychlejší Jan Zwinger s Madeirou 3.

Čtyřicátému druhému ročníku Ceny Radegasta předcházela stylová soutěž rámcového seriálu pro jezdce do 18 let Kolowrat Junior Cup s výškou překážek 120 centimetrů. Na třech koních v ní startovala Lucie Anovčínová s hned s prvním z nich, s Casisem-HS, nenašla přemožitele. „Bylo to docela náročné, přesedat z jednoho koně na druhého, ale dalo se to zvládnout i díky šikovné ošetřovatelce mých koní, která mi hodně pomohla,“ uvedla Lucie Anovčínová. „Před těmito závody jsem byla na průběžném 4. místě Kolowrat Junior Cupu, tak pevně věřím, že nám již účast ve finále nemůže uniknout,“ dodala.

Tečku za sobotním programem udělalo kvalifikační finále Equiservis Amateur Tour. Téměř všichni startující, jimž se podařilo soutěž dokončit, postoupili s čistým štítem do rozeskakování. V něm již nezaváhaly pouze dvě dvojice. První z nich byla Dana Beranová s Cicerem 2 a posléze ještě Dana Pinkaková s La Corou 1. Ta podobně jako v případě Igora Šulka dokázala využít pozice posledního startujícího a zhruba s 1,5sekundovým náskokem zvítězila.

Kompletní výsledky najdete na www.skokovypohar.cz. Nedělní program začíná v 10.00 hodin, začátek Velké ceny je naplánován na 15. hodinu.

21:10 HOD: Vložen odkaz na fotogalerii.

Aktualizace 15. 9. 19:40 HOD: Sobotní L** i S** vyhrál J. Zwinger s koňmi Landrop RVP a Madeira 3, Kolowrat Junior Cup L. Anovčínová v sedle Casis HS a vítězství v ST** putovalo na Slovensko prostřednictvím I. Šulka a koně Wavo Profit. Finále Amateur Tour patřilo D. Pinkavové v sedle koně La Cora 1.

17:30 HOD: Dnešní L** zajel čistě a nejrychleji M. Řezníček v sedle Lavinie, v Kolowrat Junior Cupu se dařilo nejlépe dvojici J. Petrus a Happy Boy, v S** zvítězil A. Opatrný v sedle koně Rubicell Son.

14 HOD: Boj o poslední postupová místa i v Kolowrat Junior Cupu

Zatímco ve Skokovém poháru České pojišťovny se jména potenciálních finalistů rýsují poměrně jasně a okruh těch, kteří si před posledními dvěma kvalifikacemi uchovávají alespoň teoretické šance je dosti úzký, v rámcovém seriálu pro jezdce do 18 let nazvaném Kolowrat Junior Cup se může stále ledasco změnit.

Důkazem toho, že i ze zdánlivě nepříznivé pozice se dá během jedněch závodů propracovat mezi potenciální finalisty, je Karolína Šimáčková. Před Velkou cenou Plzně byla s 5,5 body na 43. místě. V Plzni jí stačilo vyhrát ve dvou soutěžích a rázem se ocitla s 30,5 body na celkovém 19. místě, které jí v obtížnější kategorii „B“ (junioři 15 – 18 let) zajišťuje prozatímní poslední finálovou pozici. Ve finále se totiž junioři rozdělí na dvě skupiny dle věku. V obou bude startovat jen patnáct nejlepších. Bude-li na posledním postupovém místě několik jezdců se stejným počtem získaných bodů, mají právo startovat ve finále všichni uvedení. Mezi staršími jezdci je sice konkurence podstatně větší, než mezi mladšími 15 let. Vzhledem k tomu, že ve Frenštátu i v Hořovicích jsou naplánovány vždy tři soutěže zařazené do Kolowrat Junior Cupu, nic není ztraceno ani pro ty, kteří doposud nebodovali. Za šest možných vítězství lze totiž nasbírat 70 bodů a ty by v tuto chvíli stačily na druhou příčku společného juniorského žebříčku.

Důvodů, proč se pokusit zabojovat je skutečně mnoho. Jen finanční výhry jsou pro juniory více, než atraktivní. Do každé z finálových kategorií totiž sponzoři seriálu – rodina Kolowrat-Krakovská a generální partner Skokového poháru – vložili 30.000,- Kč a navíc si připravili atraktivní věcné dary nejen pro vítěze a další umístěné, ale úplně pro všechny zúčastněné. „Pro každého jezdce účastnícího se finále Kolowrat Junior Cupu máme malé překvapení v podobě dárkové tašky s kšiltovkou ozdobenou logem seriálu a s drobným dárkem. Dekorovaní jezdci se mohou těšit mj. na podsedlovou dečku Kolowrat Junior Cupu. Pro vítězné koně máme připravenou velkou deku a čabraku,“ prozradila JUDr. Dominika Kolowrat-Krakovská.

To však ještě není vše. „Vedle pamětní medaile, která bude na rozdíl od těch, jež předáváme v jednotlivých kvalifikacích, pozlacená, jsme přichystali pro vítěze luxusní cenu v podobě náramkových hodinek. Druhý umístěný dostane stříbrnou a třetí bronzovou pamětní medaili Jindřicha Kolowrat-Krakovského. Všechny medaile jsou součástí limitované edice, tudíž mají sběratelskou hodnotu,“ uvedla doktorka Kolowrat-Krakovská. „Jsme opravdu šťastni, že o Kolowrat Junior Cup je mezi mladými jezdci velký zájem. V případě stylových soutěží dokonce nejednou muselo dojít k rozdělení soutěže na dvě části, což na sebe vázalo nutnost navýšení cen do soutěží. Bereme to ovšem velmi pozitivně, jelikož v kvalitním jezdeckém stylu je třeba jezdce podporovat od raného věku. Jedině tak z nich vyrostou opravdu úspěšní sportovci, na jejichž výkony bude radost se dívat. – Věřím, že tato vstřícnost mé rodiny bude velkou motivací pro všechny soutěžící a v neposlední řadě povzbuzením pro všechny partnery Skokového poháru České pojišťovny,“ dodala.

„Jsme moc rádi, že se nám podařilo v letošním roce zachovat kontinuitu Junior Cupu a záštitu nad ním převzal nový, velmi významný partner, kterým je rodina Kolowrat-Krakovská. Ta podporuje řadu benefičních a nadačních projektů a její vstup do Skokového poháru České pojišťovny je pro nás ctí. Velmi si vážíme též navýšení věcných cen nad rámec finanční dotace jednotlivých kvalifikačních i finálových soutěží,“ sdělila Pavla Kudláčková – ředitelka společnosti Via Solaris, jež je reklamním a marketingovým partnerem Skokového poháru České pojišťovny. „Letošní ročník byl pro juniorský seriál, který běží již pátým rokem, opravdu zlomový. Vyhodnocován je totiž poprvé ze samostatných soutěží určených výhradně této věkové skupině jezdců. Vytvořili jsme jim speciální podmínky pro jejich výkonnostní růst, kdy mohou startovat po boku těch nejlepších, však na kolbišti se porovnávají pouze mezi sebou. Důležitým aspektem jsou i finanční výhry, jelikož tento sport je velmi nákladný a i v tomto směru je třeba mladé talenty podporovat,“ shrnula Pavla Kudláčková. Bližší informace o Kolowrat Junior Cupu najdete na stránkách www.skokovypohar.cz.

Aktualizace 14. 9. 13 HOD: První soutěž st. ZL vyhrála D. Pinkavová a Lassy 2.

Původní článek:

V předběžném přehledu startujících ve Velké ceně Frenštátu pod Radhoštěm je 24 dvojic, mezi nimiž nechybí se svými koňskými svěřenci např. Jan Studnička či Jiří Hruška. Tito dva jezdci se s 57 body dělí o třetí příčku. Bodový náskok jim sice dává jistotu, že je v nadcházejícím moravském kole z jejich pozic nemůže nikdo z přítomných sesadit, ale za určitých okolností by se mohli cítit ohroženi v jedenácté Velké ceně Skokového poháru České pojišťovny 2012, jež proběhne v Hořovicích den před samotným finále. Každý z bodujících jezdců v ní totiž navíc obdrží prémii pěti bodů. Ve Frenštátu by tak oba potřebovali navýšit své skóre, což by jim dodalo více klidu před absolutním vrcholem seriálu.

Na první „nepostupové“ pozici je zatím Jiří Luža, který má aktuálně 54 bodů. Ve Frenštátu ovšem tento jezdec z plzeňské stáje Schneider bude chybět. Naopak bojovat přijede Martin Matějka. Ten při předešlém kole v Plzni obdržel důležitých 11 bodů, a tím si udržel reálnou šanci protlačit se mezi elitní čtyřku. Doposud totiž bodoval pouze čtyřikrát, což znamená, že na rozdíl od výše postavených jezdců, se mu budou započítávat všechny případné body z Frenštátu i z Hořovic. Do kvalifikace se totiž započítává nejlepších šest závodů.   

O téměř nemožné se budou pokoušet dva loňští finalisté – Ludvík Jandourek a Aleš Opatrný. Ani jednomu z nich sportovní štěstí příliš nepřálo a v první polovině sezony se jim buďto nedařilo podle představ, nebo si špatně zvolili koně pro bodování do žebříčku. V současné době tak mají jen 29, resp. 27 bodů a jejich vyhlídky na letošní finále nejsou příliš optimistické. „Teoreticky to možné stále je, prakticky bohužel již podstatně hůře. Musel bych nejen výrazně zabodovat, ale ještě by se nesmělo dařit mým soupeřům. Každopádně do Frenštátu jedu s Casiem Karsit, kterému se tam vždy líbilo a dařilo, tak se s ním určitě budu snažit předvést opět maximální výkon,“ podotkl Ludvík Jandourek, jenž právě s Casiem Karstit ve Velké ceně Frenštátu 2011 zvítězil. Snadnější situaci budou mít i díky tomu, že hned čtyři jezdci umístění před nimi budou při desátém kvalifikačním kole absentovat. I tak půjde zcela jistě o atraktivní a napínavou sportovní podívanou.

Pořadatelé tradičně pamatují i na bohatý doprovodný program, připraveny budou různé atrakce pro děti a někteří z návštěvníků si s sebou odvezou domů zajímavou cenu. Závodit by se mělo každý den od 9.00 hodin, přičemž v pátek jsou naplánovány soutěže s výškou překážek od 110 do 130 centimetrů. V sobotu se diváci mohou těšit mj. na stylovou soutěž v rámci Kolowrat Junior Cupu, dále 42. ročník Ceny Radegasta na stupni S** (130 cm), čtvrtý Memoriál Zdeňka Fialky s obtížností ST** (140 cm) a kvalifikační finále Equiservis Amateur Tour. Nedělní Velké ceně budou předcházet tři rámcové soutěže a programová vložka nazvaná „Kůň a motokára“, v níž jezdci nejprve překonají na koni 6 až 7 překážek do 110 centimetrů a poté absolvují vytyčenou dráhu na motokáře. Podrobnosti najdete na adrese www.skokovypohar.cz.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.