Prague Lions v Madridu bronz neudrželi a skončili osmí, zvítězili Berlin Eagles.

V sobotu odpoledne vyvrcholilo v Madridu čtvrté kolo týmové Global Champions League. Prague Lions po skvělých pátečních výkonech nastupovali do druhé části soutěže ze třetí pozice, tu však neudrželi. Zvítězili Berlin Eagles a stali se lídry série. Grand Prix nečekaně ovládla Sanne Thijssen z Nizozemska.

Tým Prague Lions v sobotu odstartoval při Global Champions League v Madridu v obměněné sestavě. Dle očekávání Španěla Sergia Alvereze Moyu s Alamem nahradil Belgičan Pieter Devos na klisně Claire Z. Tato dvojice totiž v pátek vyhrála individuální hodnocení soutěže, zatímco Moya jednou chyboval. 

Paradoxem je, že druhý den se situace zcela obrátila. Segio Alvarez Moya před domácím publikem předvedl na valachovi Alamovi nejlepší jízdu ze všech. Startoval však pouze v soutěži jednotlivců na parkuru vysokém 155 centimetrů v rámci kvalifikace do Grand Prix. 

Jednadvacetiletý Američan Brian Moggre s valachem MTM Vivre le Reve první den dokončil s nulou. Na úspěšný start do seriálu Global Champions League se mu však nepodařilo navázat a v druhém kolem dovezl do cíle osm trestných bodů. Ve své jízdě zaváhal hned na úvodním skoku a následně na kolmém s číslem pět. Čistě nejel ani Pieter Devos s Claire Z. Čtyřmi body byl penalizován po chybě na devítce. Celkový součet šestnácti trestných bodů v kombinaci s časem 148,90 sekundy zařadil Pražské lvy na průběžné šesté místo, ale ve startovní listině v té chvíli byly ještě dva celky.

Rome Gladiators zaznamenali také dvanáct trestných bodů, ale na rozdíl od reprezentantů Prahy si nenesli žádnou bodovou zátěž z pátečního prvního kola. Muselo je mrzet, že kurzem neprojeli alespoň o pár sekund rychleji. Čas 152,76 je totiž zařadil až na páté místo za čtvrté Cannes Stars, třetí London Knights a druhé Stockholm Hearts. 

Z triumfu se radovali Berlínští orli, za které startovali v pátek i v sobotu Christian Kukuk na dvanáctiletém valachovi Checkerovi a Philipp Weishaupt se stejně starým valachem Cobym. Kukuk se sice neubránil jednomu shození překážky, což však bylo jediné zaváhání týmu. Berlin Eagles tak s přehledem celou soutěž vyhráli. Před mítinkem v Madridu se dělili o vedoucí pozici s Hamburg Giants. Ti ale tentokrát obsadili šestou příčku a drží aktuálně v žebříčku družstev druhou příčku s 84 body se čtrnáctibitovou ztrátou. Na bronzovou příčku se posunuli zástupci Stockholm Hearts, kteří o jeden bod předstihli Madrid in Motion. 

Prague Lions v Madridu brali čtrnáct bodů za osmé místo a v součtu jich mají čtyřiapadesát. V průběžném pořadí klesli na desáté místo. Série Global Champions League je však teprve ve své čtvrtině a do šestnáctého kola v Rijádu se toho může ještě mnoho změnit. Všem týmům jde tradičně nejen o celkové prvenství, ale o umístění v nejlepší čtveřici. Ta totiž bude mít zajištěn přímý postup do semifinále GCL Super Cupu, jenž se pojede při listopadové galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs v libeňské O2 areně. 

Grand Prix v Madridu měla málem dva vítěze. Nakonec zvítězila Thijssen.

 Do rozeskakování Grand Prix s výškou překážek 160 centimetrů postoupilo deset dvojic, z nichž první tvořil domácí Eduardo Alvarez Aznar v sedle jedenáctiletého valacha Bentley de Sury. Bohužel chyboval hned na prvních dvou překážkách a do cíle tak dovezl osm trestných bodů. Ty jej nakonec zařadily až na desátou příčku.

Jednadvacetiletý Američan Brian Moggre se s valachem MTM Vivre le Reve probojoval nejen do vrcholné soutěže jednotlivců, ale i do její závěrečné fáze. Ve zkráceném parkuru se mu dařilo velmi dobře, jenže přišla chyba na posledním skoku. Ta pro něj znamenala osmý řádek ve výsledkové listině. Devátý byl Fernando Martinez Sommer z Mexika, jenž na valachovi Cor Bakkerovi taktéž jednou chyboval. Čtyři body měl i Brazilec Yuri Mansur s koněm QB Alfons Santo Antonio. Čas lepší o čtrnáct setin než Moggre mu přinesl sedmé místo. 

Dalších šest rozeskakujících dvojic už žádnou penalizaci nezaznamenalo a o jejich pořadí rozhodoval čas. Velmi netradiční situace přitom nastala v případě Darragha Kennyho z Irska v sedle hřebce VDL Cartello a Brazilce Marlona Módolo Zanotelliho na valachovi VDL Edgar M. Tyto dvě dvojice totiž absolvovaly rozhodující část závodu ve zcela totožném čase 39,91.  

Poté, co Ioli Mytilineou z Řecka na koni L'artiste de Toxandra, stejně jako Britka Jodie Hall McAteer s valachem Salt'n Peppa i vítězka z Miami Beach Katrin Eckermann reprezentující Německo na klisně Cala Mandia dokončily v horším čase, to vypadalo, že Velká cena Madridu bude mít dva vítěze. Na startu však zbývala ještě jedna účastnice z Nizozemska – Sanne Thijssen a její holštýnský hřebec Con Quidam RB. 

Od začátku nasadila dvojice ostré tempo. Když se blížila k poslední překážce, dalo se předvídat, že v případě bezchybném překonání překážky zvítězí. Nakonec se jí to povedlo, byť časový rozdíl nebyl až tak velký – jen zhruba tři čtvrtě sekundy. I tak to je pro tuto teprve čtyřiadvacetiletou jezdkyni obrovský úspěch. 

Tento pocit se ani nedá vyjádřit slovy, opravdu jsem chtěla vyhrát Grand Prix při Longines Global Champions Tour. Teď jsem měla příležitost, chtěla jsem tuto šanci využít a využila jsem ji. Je to tady neuvěřitelná show, je tu tolik lidí, což je úžasné. Atmosféra je prostě špičková,“ uvedla těsně po soutěži. Sanne taktéž prozradila, že na šestnáctiletém Con Quidamovi častěji jezdí do lesa než na jízdárnu. „Doma s ním opravdu neskáču jen kvůli tréninku a kondici. Většinou chodíme do lesa.“ V lese je totiž prý nejšťastnější. 

Mladičká vítězka bude jedním z šestnácti jezdců, kteří se v sobotu 19. listopadu utkají mezi sebou v LGCT Super Grand Prix při galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs. „Je to neuvěřitelné, být s těmito špičkovými jezdci v jedné soutěži je prostě neuvěřitelné.“ Ze šestnácti jmen kvalifikovaných jezdců jsou známá aktuálně čtyři. Kromě zmíněné nizozemské jezdkyně jsou jimi Ir Denis Lynch a dva Němci – Katrin Eckermann a Ludger Beerbaum. Ten dokonce letos vyhrál už dvakrát, což v Mexiku zajistilo postup druhému umístěnému jezdci.

V průběžném pořadí seriálu Longines Global Champons Tour vede Ludger Beerbaum s 99 body, o bod méně má Katrin Eckermann, třetí je s 92 body Michael Duffy a dva body na něj ztrácí Belgičan Gilles Thomas. V TOP 10 jsou ještě Denis Lynch, Bart Bles, Pieter Devos, Christian Kukuk, Eduardo Alvarez Aznar a Darragh Kenny. 

Další kola světové parkurové série budou následovat v rychlém sledu. Už od 19. do 21. května se bude soutěžit o další body do žebříčků v Saint Tropez, na konci května se dění přesune do Hamburku. První červnový týden se kolotoč vrátí na Francouzskou riviéru, tentokrát do Cannes. 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.