Prague Lions vedení v Římě neudrželi. V třináctém kole GCL dojeli pátí

Do sobotní části třináctého kola Global Champions League v Římě postupovali reprezentanti týmu Prague Lions z vedoucí pozice. Celkových 12 trestných bodů je však odsunulo až na pátou příčku konečného pořadí. Vyhráli Valkenswaard United.

Prague Lions do třináctého kola Global Champions League, které probíhalo stejně jako to dvanácté na římském antickém sportovišti Circus Maximus, vstoupili výborně a po čtvrteční úvodní části vedli. 

V sobotu však Jur Vrieling s desetiletým valachem Fiumicinem van de Kalevallei inkasoval osm trestných bodů za dvě chyby a jeho týmový kolega Sergio Alvarez Moya v sedle třináctiletého valacha Alama dokončil po jedné chybě se čtyřmi body. Celkových dvanáct v kombinaci s časem 144,28 sekundy znamenalo páté místo. 

O přední příčky se poprali zástupci týmů s jednou či dvěma čtvrtečními chybami. Vítězství ukořistili pro Valkenswaard United Peder Fredricson s patnáctiletým valachem H&M All In a Edwina Tops-Alexander na jedenáctiletém koni Fellow Castlefield. Fredricson sice v prvním kole jednou chyboval, ale to byla jediná penalizace. Žádnému jinému celku se soutěž s pouhými čtyřmi body dokončit nepodařilo. 

Druzí Scandinavian Vikings, za které odstartovalo trio jezdců Evelina Tovek, Henrik von Eckermann a Geir Gulliksen, jich inkasovali osm, a to pouze ve čtvrtek. Jednu chybu z každého dne si zapsali Denis Lynch a Shane Breen startující za New York Empire. O třetí příčce rozhodl součet jejich časů 144,47 sekundy. Smutní jistě byli Eric a Maikel van der Vleutenovi, neboť pro Madrid in Motion získali nevděčnou čtvrtou příčku, a to jen kvůli horšímu času v hodnotě 148,10. Medaile jim tak utekly jen o 63 setin sekundy. 

Třináctou Grand Prix Longines Global Champions Tour ovládl v sobotu 18. září Olivier Robert. Díky druhému vítězství a zisku 40 bodů se v žebříčku vyrovnal Benovi Maherovi. Oba totiž mají 228 bodů. Do Super GP v Praze se kvalifikoval Bryan Balsinger. 

Druhé vítězství v sezoně Longines Global Champions Tour si připsal v Římě na antickém sportovišti Circus Maximus Francouz Olivier Robert. V sedle dvanáctiletého hřebce Vangog du Mas Garnier překonal základní kolo i rozeskakování bez penalizace a čas 40,62 nikdo překonat nedokázal. 

„Několikrát jsem v rozeskakování zariskoval, ale dnes zkrátka byl můj den. Je to fantazie, nikdy před tím jsem s ním žádnou velkou Grand Prix nevyhrál,“ konstatoval spokojeně vítěz. Velmi blízko měla ke dvojitému triumfu v italské metropoli Švédka Malin Baryard-Johnsson na třináctileté klisně H&M Indiana. Za Robertem zaostávala jen sedm desetin sekundy a skončila druhá.

Jelikož oba zmínění jezdci již mají zlatou jízdenku do Super Grand Prix v Praze z předešlých kol, tu třináctou získal až třetí umístěný Bryan Balsinger ze Švýcarska, jenž startoval na čtrnáctileté klisně Twentytwo des Biches. 

Poslední dvě kola Global Champions League se pojedou ve slovenském Šamoríně. Tam tato prestižní parkurová série zavítá za necelý měsíc. Přesně za dva měsíce se pak odehraje v libeňské O2 areně GCL Super Cup, jenž letošní ročníku uzavře. Čtyři nejlepší týmy z žebříčku po patnácti kolech budou mýt zajištěn přímý postup do semifinále, zbývajících dvanáct bude muset nejprve projít čtvrtfinálovou soutěží. Do finále pak nastoupí elitní osmička. 

Výsledky: 

Global Champions League – Řím, 2. týden: 1. Valkenswaard United, 2. Scandinavian Vikings, 3. New York Empire, 4. Madrid In Motion, 5. Prague Lions, 6. St. Tropez Pirates, 7. Berlin Eagles, 8. Shanghai Swans, 9. Paris Panthers, 10. Cascais Charms, 11. Doha Falcons, 12. Hamburg Giants, 13. London Knights, 14. Miami Celtics, 15. Monaco Aces, 16. Cannes Stars 

Global Champions League (pořadí po závodě v Římě, 2. týden): 1. Valkenswaard United 277, 2. Shanghai Swans 256, 3. Paris Panthers 253, 4. London Knights 217, 5. Berlin Eagles 204, 6. Monaco Aces 202.5, 7. Prague Lions 197.5, 8. New York Empire 197, 9. St. Tropez Pirates 188.5, 10. Madrid In Motion 187, 11. Scandinavian Vikings 173, 12. Doha Falcons 169.5, 13. Miami Celtics 130, 14. Hamburg Giants 123, 15. Cannes Stars 114, 16. Cascais Charms 104. 

Longines Global Champions Super Grand Prix v rámci Prague Playoffs 2021, kvalifikovaní jezdci – Dauhá: Bruynseels (Bel.), Madrid: Robert (Fr.), St. Tropez: Peder Fredricson (Swe.), Valkenswaard: Maher (GB), Stockholm Brash (GB), Paris El Dahan (EGY), Monaco Kenny (IRL), Berlin Moya (ESP), London Whitaker (GB), Valkenswaard: Deusser  (GER), Hamburk: Smolders (NED), Roma Week 1: Baryard-Johnsson (SWE), Roma Week 2: Balsinger (CHE).

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.