Prague Lions vyhráli GCL v Saint Tropez. Dařilo se i Anně Kellnerové

Skvělý den prožili v sobotu 21. května jezdci Prague Lions. V pátém kole, které se uskutečnilo na Azurovém pobřeží u Saint Tropez, se jim podařilo zvítězit. Premiéra v Grand Prix skončila pro Annu Kellnerovou dvacátým místem. Soutěž ovládla Švédka Baryard-Johnsson.

Jen dva týmy postupovaly do sobotní části Global Champions League v Saint Tropez bez trestných bodů – Prague Lions a Stockholm Hearts. Za Pražské lvy odstartoval jako první Niels Bruynseels a na třináctiletém valachovi Delux van T & L i tentokrát zopakoval bezchybnou jízdu. Jeho kolega Pieter Devos v sedle patnáctileté klisny Mom´s Toupie de la Roque jednou smolně chyboval. Měl ale rychlý čas, který byl velmi důležitý. V součtu zapisovali 134,78 sekundy.

Pak už stačilo jen čekat, jak na tento výsledek odpoví zástupci Stockholm Hearts. I tento celek neudělal v sestavě oproti čtvrtečnímu kolu GCL změnu. Malin Baryard-Johnsson na čtrnáctileté klisně H&M Indianě dovezla do cíle nulu a vše měl ve svých rukách Peder Fredricson s šestnáctiletým valachem Catch Me Not S. Jenže ten už čisté bodové konto neudržel a čtyři trestné body znamenaly, že o vítězi rozhodne součet časů. Ten měli švédští jezdci horší o pouhých 25 setin sekundy a skončili druzí za Prague Lions. 

Chyba Pietera byla škoda, na druhou stranu jsem byla velmi ráda, jak to oba kluci zajeli. Většinou se nám stávalo, že nám to druhé kolo téměř pokaždé nevyšlo, jak jsme chtěli. Takže mít po dvou kolech jednu chybu byl opravdu skvělý výsledek. Už jsme v tu chvíli věděli, že budeme na bedně, což bylo skvělé a upřímně jsme nečekali, že by Stockholm Hearts udělali chybu, a ještě navíc byli pomalejší. Oni mají za sebou opravdu moc čistých jízda většinou bývají hodně rychlí,“ řekla po závodě Anna Kellnerová.

Na bronzové pozici dojeli členové Shangai Swans – Jeanne Sadran startující na hřebci Vannanovi a Christian Ahlmann v sedle jedenáctiletého Solid Gold Z. Zatímco Ahlmann zajel v obou případech precizně, Sadran zaznamenala vždy jedno shození, čímž zatížila tým celkem osmi trestnými body. Na dalších příčkách se seřadili Paris Panthers, Valkenswaard United, New York Empire, Hamburg Giants, Berlin Eaqgles, Rome Gladiators a do TOP 10 se vešli ještě Istanbul Sultans. 

Pražští lvi se díky vítězství v Saint Tropez posunuli na čtvrtou příčku tabulky družstev s 84 body. Před nimi jsou třetí Stockholm Hearts. Ti mají o dvanáct bodů více. Soutěž vedou Berlin Eagles se 112 body před druhými Hamburg Giants.

V rámci kvalifikace do Grand Prix startovala i třetí členka Prague Lions Anna Kellnerová. S Catch Me If You Can Old zajela čistě, a kromě dotované deváté příčky vybojovala postup do hlavní soutěže celého mítinku. Má tak možnost letos poprvé zabodovat i v Longiens Global Champions Tour.

Baryard-Johnsson vyhrála GP v Saint Tropez, Kellnerová v premiéře dvacátá. Devos je opět lídrem LGCT.

Švédská parkurová hvězda Malin Baryard-Johnsson vyhrála v Saint Tropez páté kolo Longines Global Champions Tour a v listopadu tak opět bude účastnicí Super Grand Prix v Praze. Staronovým lídrem žebříčku se stal Belgičan Pieter Devos. Mezi 34 účastníky hlavní soutěže s překážkami do 160 centimetrů byly i dvě české reprezentantky. Premiéru v této sérii prožila Sára Vingrálková na valachovi Quisandro, která dokončila s 13 trestnými body jednatřicátá. Rozeskakování těsně uniklo po jedné chybě Anně Kellnerové v sedle klisny Catch Me If You Can Old. Kellnerová se umístila dvacátá, hned za Scottem Brashem, Maikelem van der Vleutenem, Pederem Fredricsonem, Julienem Epaillardem či Benem Maherem. Také oni se svými koňmi obdrželi v základní části čtyři trestné body. 

Musím říct, že z toho parkuru mám opravdu velkou radost. Catch Me skákala opravdu úžasně a tím, že jsme na to opravdu šlápli, byť ne nějak přehnaně, tak jsem měla radost, že z toho bylo deváté místo. Určitě nám to pomůže, co se týče bodů do žebříčku FEI Longines Ranking,” zhodnotila po kvalifikaci svůj výkon Anna Kellnerová a současně přiznala, že pozitivní vliv na výkon mohl mít klidnější režim ve čtvrtek a v pátek. S klisnou startovala pouze v nižších soutěžích kategorie CSI5*. „Myslím, že jí to vyhovovalo. Samozřejmě zvažuji tento postup i do budoucna, ale na druhou stranu občas jsou závody, kdy musíme nastoupit i v tom prvním kole, jelikož jindy i někdo z kolegů potřebuje koně pošetřit. Je potřeba to nějak vybalancovat, abychom se prostřídali a udělali pro naše koně to nejlepší.

Do rozeskakování se probojovalo po čistých jízdách dvanáct dvojic a osm z nich nulu na bodovém kontě udrželo. Vítězkou se stala Švédka Malin Baryard-Johnsson na klisně H&M Indiana. S rozdílem méně jak jedné sekundy jí na slavnostní dekorování doprovodili Nizozemec Harrie Smolders s valachem Monaco, Američan Spencer Smith v sedle valacha Theodore Manciais a Belgičan Abdel Saïd, který startoval na valachovi Bandit Savoie. 

Boj o titul šampiona LGCT 2022 se zintenzivnil poté, co Pieter Devos díky dvěma čistým jízdám obsadil šesté místo a po zisku 31 bodů jich má aktuálně na svém kontě sto deset. Druhý je s devítibodovou ztrátou Gilles Thomas a na třetí příčku klesl dosavadní lídr Ludger Beerbaum. Ten má devadesát devět bodů, stejně jako Christian Kukuk, který bodoval jako jediný ve všech pěti letošních Velkých cenách. 

Malin Baryard-Johnsson se vyhoupla s osmdesáti osmi body na sedmé místo za šestého Michaela Duffyho a pátou Katrin Eckermann. „Jsem tak hrdá a šťastná. H&M Indiana je prostě úžasná. Každá výhra je emotivní, ale to, že dnes skončili všichni za mnou, mě dělá ještě šťastnější. Pokud je to vůbec možné. Musela jsem riskovat, protože ti přede mnou byli opravdu rychlí. Ale měla jsem s sebou svého opravdu dobrého trenéra Marlona Zanotelliho. Ten byl se mnou také vloni v Římě, kde jsem vyhrála Grand Prix LGCT poprvé. Opravdu mě tlačil dopředu. A dokázali jsme to,“ konstatovala Malin Baryard-Johnsson s nadšením. Zároveň získala opět zlatou vstupenku do Super Grand Prix v Praze. „Chtěla bych ještě pár Velkých cen vyhrát, ale jsem opravdu šťastná, že už se letos do Super Grand Prix kvalifikovaly tři ženy z pěti přidělených pozic. Je to skvělé číslo,“ pronesla s úsměvem.

Namísto oslav všichni jezdci ihned po skončení závodů odjíždějí do svých domovských stájí, neboť již příští týden pokračuje parkurové série Global Champions v německém Hamburku. „Mohu už nyní prozradit, že tam budeme startovat ve stejném složení. Kluci si jen vymění koně, já tam pojezdu s Catch Me. Ta si pak po tomto mítinku odpočine, aby byla čerstvá na červnové CSIO v pražské Chuchle Areně,“ dodala Anna Kellnerová. V Praze by měla startovat v Poháru národů, který před rokem s Alešem Opatrným, Kamilem Papouškem a Ondřejem Zvárou vyhrála. Letos závody v pražské Chuchli proběhnou od 16. do 19. června, a kromě FEI Nations Cupu se během těchto závodů pojede i Grand Prix započítávaná do Světového poháru.

Sérii Global Champions čeká před listopadovou galashow světového parkuru Prague Playoffs deset zastávek. Tou nejbližší bude již v příštím týdnu Hamburk. Následovat budou Cannes, Stockholm, Paříž, Monako, Londýn, Valkenswaard, Řím, New York a finále základní části v Rijádu. Podrobnosti o dalším programu jsou na adresách www.gcglobalchampions.com a www.pragueplayoffs.com.



 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.