Prague Playoffs 2018 - Prague Lions končí ve čtvrtfinále, Super GP pro Tops-Alexander, Super Cup pro Madrid in Motion

Od 13. do 16. prosince proběhne v O2 aréně historicky první Global Champions Prague PlayOffs 2018. Startovní listiny na čtvrtek a složení týmů najdete uvnitř.  / Ve čtvrtfinále nastoupí za Prague Lions Bruynseels, Kellnerová a Fredricson / Prague Lions do semifinále nepostoupil  / V první páteční soutěži zvítězila Sára Vingrálková, ve druhé Kamil Papoušek / Semifinále vyhráli Madrid in Motion (van der Vleuten, Aznar, Houtzager) / David Will si spravil náladu / Anna Kellnerová pátá / V Super Grand Prix zvítězila Edwina Tops-Alexander / Sára Vingrálková 3. v CSI2* GP / V Super Cupu zvítězil Madrid in Motion

Oficiální webové stránky | Seznam jezdců - CSI2*, CSI5* | Výsledkové listiny

Přímý přenos a záznam odvysílá televizní stanice Eurosport. Program najdete v samostatném článku.

Přímé přenosy bude vysílat také ČT Sport. Program vysílání najdete zde.

 

 

Aktualizace 17. 12.: Premiéra největší světové akce v parkurovém skákání Global Champions Prague PlayOffs 2018 proměnila v uplynulých dnech českou metropoli v centrum světového parkuru. Galashow ovládli Australanka Edwina Topsová-Alexanderová, která jako jediná žena ve startovním poli triumfovala v hlavní individuální soutěži Longines Global Champions Tour Super Grand Prix, a jezdci Madrid in Motion jako šampioni týmové soutěže Global Champions League Super Cup.

„Koncept akce skvěle funguje. Včera i dnes to bylo drama až do poslední chvíle. Byl jsem spokojený naprosto se vším, zvládli jsme uspořádat skvělou show. Tento úspěch patří každému, kdo se na Global Champions Prague PlayOffs podílel,“ řekl Jan Tops, zakladatel seriálu Global Champions. Více v tiskové zprávě.

 

 

Neděle

Startovní listiny - CSI2* 135 cm, CSI2* 145 cm, GC Prague Super Cup - finále

 

Výsledky:

135 cm - V ranní soutěži do 135 cm zvítězila Charlotte Bettendorf s klisnou Salta de Cartigny, která byla ve patnáctičlenném rozeskakování o více než sekundu rychlejší než druhý Gerfried Puck s valachem For Fun VT. Třetí příčku obsadil Kamil Papoušek s valachem Great Feeling, čtvrtý pak dokončil Filip Doležal a Exclusive Demeter. Z českých jezdců se do rozeskakování probojovala ještě Sára Vingrálková s Oscar des Fontaines (11. místo), Sára Finsterle a Elektra (12. místo), Sofie Najmanová a Lexus 79 (13. místo) a Kateřina Tomanová s Chacco Gold (14. místo). Kompletní výsledky zde.

145 cm - Také druhou nedělní soutěž do 145 cm CSI* GP vyhrála Charlotte Bettendorf. Tentokrát zvítězila se svojí druhou klisnou Hope Street. Druhé místo získal s odstupem více než sekundy a půl německý jezdec Philip Houston s klisnou Stone Cold Sober. Třetí se umístila česká reprezentantka Sára Vingrálková a Kas-Sini DC, která se jako jediná s našich jezdců probojovala do rozeskakování! Kompletní výsledky zde.

Finále GC Prague Super Cup

První nedělní finálové kolo Super Cupu pro šest nejlepších týmů přineslo počáteční zděšení. Po pádu Jose Verloye z Igora na úplně poslední překážce, když celý předchozí kurz absolvoval bez jediné chyby, byl vyloučen tým Montreal Diamonds, a nebyla jim nic platná čistá jízda Danielle Goldstein a Lizziemary. Vyloučen byl i následující tým, když nejlepší kůň celé letošní Global Champions Tour – Explosion W Bena Mahera, dvakrát odmítl poslušnost na zdi Longines. Zbylé čtyři týmy se naštěstí mohly zaradovat ze tří jezdců v cíli, takže po prvním kole máme dva týmy s 8 trestnými body (Valkenswaard United a Madrid in Motion), jeden se 12 body a jeden se 16 trestnými body. Poslední skok, kolmák se zasunutým bazénem stojící na oblouku podél vjezdu, hodně úřadoval, spadl například Christianu Ahlmannovi i Eduardovi Alvarezovi Aznarovi. Publikum nejvíce nadchly čisté výkony Marcuse Ehninga s Comme il Fautem a Maikela van der Vleutena na Verdim.

Druhé kolo odstartovali jezdci Scandinavian Vikings bezchybnými výkony pouze každý s časovou penalizací jednoho trestného bodu a dokončili tak finále s celkovými 27 trestnými body. Druhý tým Paris Panthers si připsal za dvě chyby a dvě časové penalizace 10 trestných bodů a s celkovými 26 trestnými body se o bod udržel před Vikingy. Po vůbec první chybě Comme Il Faut s Marcusem Ehningem, druhém bezchybném výkonu Bertrama Allena s Harley vd Bisschop a pěti trestných bodech Alberta Zorziho dokončili Valkenswaard United se 17 trestnými body. Posledním týmem, který mohl rozhodnout v druhém kole, byl Madrid in Motion. Marc Houtzager nechyboval a připsal si jen jeden trestný bod za čas. Také druhý jezdec Maikel van der Vleuten připsal k celkovému účtu týmu pouze jeden bod za čas. A když i Eduardo Alvarez Aznar nechyboval a zapsal další trestný bod za čas, zvítězil tým Madrid in Motion ve finále GC Prague Super Cupu s celkovými jedenácti trestnými body. Kompletní výsledky zde.

 

Během čtyř uplynulých dní navštívilo závody Prague PlayOffs přes 31 tisíc diváků.

 

Program

07.30 - Otevření O2 arény

09:00 - Soutěž |11| do 135 cm

11:45 - Soutěž |12| do 145 cm - Grand Prix kategorie CSI2*

14:30 - Soutěž |13| do 160 cm - GCL SUPER CUP – Global Champions League – dvoukolové FINÁLE vrchol týmové soutěže s účastí 6 nejlepších družstev

17:40  ► Show program ◄

 

 

 

 

Sobota

Startovní listiny: CSI2* 135 cm, CSI2* 145 cm, CSI5* 150 cm - GCL Individual Class

CSI5* 150 cm - V sobotní pětihvězdové stopadesátce jsme se dočkali skvělého úspěchu českých barev. Ve velmi rychlém rozeskakování, které svou rychlou nulou zahájil nakonec čtvrtý Marlon Modolo Zanotelli se Sirene de la Motte, obsadila Anna Kellnerová v sedle Silverstona G skvělou pátou příčku po svižném a hlavně čistém výkonu v rozeskakování. Vítězství vybojoval po velmi líbivém výkonu na rychlonohém Forest Gumpovi (Forsyth) německý jezdec David Will. „Koně mi svěřila Nikole Pohl, jejíž rodina mě velmi podporuje poté, co jsem se osamostatnil a začal budovat svou vlastní stáj. Po obrovském čtvrtečním zklamání, kdy Forest Gump odmítl skočit českou vlajku, jsem byl včera třetí a dnes jsme vyhráli, takže se to tady pro mě docela obrátilo.“ Jak se k vám dostal tenhle kůň? "Patří rodině Pohl, Nicole Pohl, která sama jezdí, tenhle týden je na závodech ve Frankfurtu. Je to asi rok, co jsem se osamostatnil a tahle rodina při mně stála od  začátku, od první hodiny, hodně mě podporovali, dostal jsem od nich jezdit tři koně a to je pro nás sportovce životně důležité, proto jsem extrémně vděčný, že za mnou stojí takoví lidé." Jak těžké je nyní stát na vlastních nohou? "Je to samozřejmě další zátěž navíc, většinou o tom my jezdci docela neradi mluvíme, protože jde docela jednoduše hlavně o peníze, když tenhle týden nic nevydělám, bude mě to bolet víc, než dřív, když jsem byl zaměstnaný, to mi to mohlo být relativně jedno. Takže je to takový stres navíc, ale na druhou stranu mě to prostě daleko více těší a baví, mohu si vše sám plánovat, vytvářet svá vlastní rozhodnutí a potom žít s tím, jestli byla dobrá nebo špatná, proto si rozhodně nestěžuji." Jste ve stejné stáji s Andreasem Kreuzerem, s nímž spolupracujete? "Ne, jsme v různých stájí, ale hodně spolupracujeme, jednoho z nejlepších koní, které jsem letos skoro sezonu měl k dispozici, Deluxe Iltona, jezdil předtím Andreas, prostě velmi úzce spolupracujeme a jde nám to velmi dobře." Kolik koní máte do nejvyšších soutěží? "No to se zatím hodně mění, zatím jsem s mou stáji pořád ve stadiu vývoje, teď přes zimu, v lednu-únoru, si vyhradím čas na ty mladší a méně zkušené koně, a potom s nimi pojedu do Španělska, do Olivy, protože jestli chci být příští sezonu opravdu konkurenceschopný, musím teď ten následující čas dobře využít."  

135 cm - V první sobotní soutěži zvítězil japonský jezdec Mike Kawai s klisnou Kahlua. Druhé místo obsadila Charlotte Bettendorf s klisnou Salta de Cartigny, třetí pak skončila Melanie Gelin a Attoucha Hero Z. Čtvrté místo získal český reprezentant Ondřej Zvára a Cardiff Dwerse Hagen, pátý byl Jan Štětina a Benito. Mezi umístěné se ještě na osmém místě probojoval Kamil Papoušek s valachem Great Feeling. Kompletní výsledky zde.

145 cm - Také ve druhé soutěži vyhrál Mike Kawai, tentkrát s valachem Ragtime Rouge. Bylo pouze šest bezchybných výkonů, bohužel žádný český - včerejší vítěz Kamil Papoušek s Lokim měl zastavení. Nejlepším umístěným byl Marek Klus s Carisonem jedenáctý, dvanáctý Sergej Motygin s Dylanem, s chybičkou dokončila ještě Sára Vingrálková s Kas-Sinim. Kompletní výsledky zde.   

Longines Super Grand Prix - Šestnáct kvalifikovaných jezdců z celé sezony Global Champions Tour se zúčastnilo jednoho z vrcholů Prague PlayOffs - Longines GC Super Grand Prix. V prvním kole pouze dva jezdci překonali bezchybně nástrahy parkuru italského stavitele Uliana Vezzaniho. Ale zatímco světová jednička Harrie Smolders v druhém kole zaznamenal pád, Edwina Tops-Alexander s jednou chybou v druhém kole se svojí klisnou California zvítězila o půl sekudny před druhým Ludgerem Beerbaumem s valachem Casselem. Třetí se umístil nizozemský jezdec Frank Schuttert s hřebcem Chianti's Champion. Kompletní výsledky najdete zde.

Téměř noční vyvrcholení Super Grand Prix bylo velmi emocionální, a hlavně napínavé až do úplně poslední překážky poslední jezdkyně druhého kola. O napětí se postarala předposlední startující dvojice, světová jednička Harry Smolders na Ziniusovi, kteří měli po jedné z pouhých dvou nul v prvním kole chybu hned v úvodu druhého kola. Po zvýšení tempa kvůli zkrácení času shodil Zinius další překážku a na následujícím skoku odmítl poslušnost, takže se z něj Harry Smolders o tomto víkendu již podruhé poroučel na zem. To znamenalo hozenou rukavici pro jedinou zbývající jezdkyni Edwinu Tops-Alexander, které stačila nula k vítězství v nejvýše dotované soutěži letošního roku (1 250 000 EUR). Ani její skvělá California se však nevyhnula chybě, a tak jí nezbývalo než překonat čas doposud vedoucího Ludgera Beerbauma s Casellem. I to se jí těsně podařilo, a tak se dvojnásobná vítězka celé série GCT nyní stala také historicky první vítězkou Super Grand Prix při PlayOffs.

„Byl to dost emocionální večer pro tak starého chlapíka jako jsem já,“ zaznělo z úst chvilku trochu zklamaného, ale nakonec spokojeného 55letého čtyřnásobného olympijského vítěze Ludgera Beerbauma. „Měl jsem štěstí, že jsem se z třetího místa při londýnské GP kvalifikoval, protože ti dva přede mnou už kvalifikovaní byli. Pak jsem měl štěstí v prvním kole, kde jsme dvakrát klepli, ale spadla jen jedna bariéra. A ve druhém se Casello také jednou dotkl, takže mně prostě dneska provázelo sportovní štěstí.“

Jako Alenka v říši divů se cítil pětadvacetiletý Nizozemec Frank Schuttert, který startoval v jediné GCT Velké ceně, a to ve Valkenswaardu, tuto Velkou cenu s Chianti’s Championem vyhrál, dostal se do Super GP a zde po součtu 4 trestných bodů z obou kol obsadil skvělou třetí příčku jen vlivem pomalejšího času druhého kola. „Nikdy jsem nic takového nezažil, ty ceremonie, jako Walk of Champions a další, jen si to užívám. Po chybě v prvním kole jsem se ve druhém jen soustředil na čistou jízdu a chtěl jsem pouze dodržet stanovený čas – a ono to nakonec stačilo na třetí místo.“

„Je to tady unikátní. Každá soutěž v této hale byla pro jezdce velmi náročná. Já jsem neviděla jízdu Ludgera, viděla jsem jen Franka a Ludgerův výsledek byl rychlejší, jenže jsem neviděla kudy jel. Chtěla jsem se soustředit na čistou jízdu, ale přišla chyba, tak jsem se musela vzpamatovat a dojet bez další chyby a co nejrychleji do cíle. Ani jsem nevěděla, jestli jsem rychlejší, to mi prozradila až reakce diváků“, popsala své pocity vítězka.

 

 

Program

1. ČÁST

07.30 - Otevření O2 arény

09:00 - Soutěž |7| do 135 cm

11:00 - Soutěž |8| do 145 cm

12:15  ► Rodinná show ◄

 

2. ČÁST

14.30 - Otevření O2 arény

15:00 - Soutěž |9| do 150 cm

Autogramiáda Anna Kellnerová a Aleš Opatrný (po skončení soutěže CSI5* na 1. patře O2 areny, sektor 110 - 111)

17:50 ► Show program ◄

18:00 - Pignon

20:30 - Soutěž |10| do 160 cm - 1. kolo

22:25 - Soutěž |10| do 160 cm - 2. kolo

LGCT SUPER GRAND PRIX - dvoukolová soutěž pro 16 nejlepších jezdců světové série Longines Global Champions Tour 2018

 

 

 

 

Pátek

Startovní listiny: CSI2* 130 cmCSI2* 140/145 cmCSI5* 150 cmCSI5* 160 cm semifinále Super Cupu

SUPER CUP SEMIFINÁLE 

Jedinou nulou k vítězství

Dvanáct tříčlenných týmů se včera utkalo o postup do nedělního finále Prague Super Cupu týmové soutěže Global Champions. Poprvé se představily čtyři nejlepší týmy celoročního žebříčku London Knihgts, Valkenswaard United, Miami Celtics a Rome Gladiators. Rozhodovala však denní forma všech koní, proto roli hraje každý výpadek, a tak do nedělního finále poslední dva zmíněné týmy těsně nepostoupily – skončily na sedmém a osmém místě shodně s výsledkem 12 tr. bodů. Zvítězil tým Madrid in Motion, v celoročním žebříčku desátý, s jedinou celkovou nulou na kontě. Reprezentovali ho nejen zkušení jezdci, ale hlavně si vzali velmi zkušené koně: Maikel van der Vleuten sedlal velezkušeného 16letého Verdiho TN (Quidam de Revel), Eduardo Alvarez Aznar svého nejlepšího, ekonomicky a snad téměř vždy čistě skákajícího 13letého Rockefellera de Pleville Bois Margot (l’Arc de Triomphe) a Marc Houtzager dalšího účastníka mistrovství světa Sterrehof’s Calimera (Quidam de Revel).  A tato taktika se zjevně vyplatila.  Se čtyřmi trestnými body postupují do nedělního finále Scandinavian Vikings (van Asten, Tovek, Ahlmann) a Paris Panthers (Mansur, Wathelet a Kenny), osm trestných bodů pak do dalších bojů posunulo Valkenswaard United, London Knights a Montreal Diamonds. U prvních zmíněných opět zvedal diváky ze sedadel svými ekvilibristickými výkony Comme Il Faut Marcuse Ehninga, letošní suverénní London Knight se ocitli na samé hranici postupu kvůli nečekaným dvěma chybám Legend of Love Oliviera Philipaertse a Montreal Diamond se zapotili, když prvá startující Danielle Goldstein s Lizziemary netrefila průjezd na poslední překážku a její otočný manévr nakonec vyústil v penalizaci 4 trestými body. Diváci ocenili velkým potleskem Michaela Whitakera, který po čistém překonání prvních čtyř překážek bleskurychle seskočil ze svého koně, když mu po doskoku začala téct z nosu krev. Pro tým Doha  Fursan Qatar to však znamenalo konec nadějí. 

Výsledky:

 130 cm - V první páteční soutěži zvítězila Sára Vingrálková a Oscar Des Fontaines. 5. V. Kuková a Chicago-Ra, 6. O. Zvára a Cardiff Dwerse Hagen, 7. K. Kučerová a Anabel van't Kathof, 9. M. Klus a Carebis. Kompletní výsledky zde

Jako první odstartovala Kateřina Tomanová s Centisimem a dojela s chybou. První čistý výkon předvedla jezdkyně kategorie děti Valentýna Kuková s Chicago Ra. Tu odsunula až 12. startující dvojice, juniorka Sára Vingrálková a Oscar des Fontaines a vedení udrželi až do konce.

Na prohlídce si Sára říkala co? "Oba parkury nebyly příliš složité, ale byly na výškové úrovni, pro Oscara to byl rozhodně pohodový parkur oproti tomu, v čem startoval celou sezonu, ten si to dnes užíval, Kas-Sini je kůň se super schopností, ale zatím nezažil takovou halu, jako tady, poprvé ji zažil na Cavaliadě, takže z toho byl trošku překvapený."

Co říkal trenér Sáře Vingrálkové před soutěží? "S Oscarem jsme měli plán jít první fázi normálně v pohodě, a potom závodit a jít co nejrychleji druhou fázi, ale samozřejmě čistě, a s Kas-Sinim jsme se rozhodli nezávodit, na pohodu obě fáze, aby byl v klidu a připraven na zítra a pozítří, kdy půjde LR na 145 cm.""

140/145 cm - Ve dvoufázové soutěži 140/145 cm zvítězil Kamil Papoušek a Loki před Ondřejem Zvárou a Chaccolanem. Třetí se umístil Marek Klus s hřebcem Carisonem. 9. J. Štětina a Benito, 11. N. Roučková a Clintgold, 14. S. Vingrálková a Kas-Sini DC, 15. O. Pospíšil a Einfach. Kompletní výsledky zde.

Kdo přijel vítězi fandit? „Všichni kamarádi, večer přijede manželka, děti chtěly do školy, jsou to takové poctivky, a hlavně americká majitelka Lokiho, která ho sice koupila už před rokem – ale vlastně ho nikdy neviděla naživo. Jenom jí posílám videa a vyúčtování, a tak jsem rád, že se předvedl v dobrém světle." Co druhý kůň, také čistý Great Feeling? "Toho jsem dnes nechtěl moc honit, je teprve šestiletý, to je velmi slibný kůň, na svůj věk – má druhou sezonu v nohách a už má vyhraných 140…" Komu tady fandíte vy? "Mám pár svých oblíbenců, jako je Peder Fredricson nebo Daniel Deusser…" 

Asi nejhorší cestu do Prahy měl třetí Marek Klus - jaká byla cesta po D1? „To se ptá každý, ale já jsem jel přes Hradec, protože jsem si zavolal na dálnice, a ti mi řekli, že D1 je zavřená až do rána.“ Jak jste se sem těšil? „Moc, už od února, když jsme se to dozvěděli…“ Máte tu nějaký vzor? "Můj největší vzor tu není, Rolf-Goran Bengtsson, ale druhý a třetí jsou - Alberto Zorzi a Aleš Opatrný." Jak se vám tu líbí? "Super publikum, jezdit mezi těmi extra jezdci, to je něco extra, všechno je tu dobré… Zatím… Až na tu cestu.“

Great Feelinga jsem dnes nechtěl moc honit, to je velmi slibný kůň, na svůj věk – má druhou sezonu v nohách a už má vyhraných 140…  Komu fandíš – mám pár svých oblíbenců, Peder Fredricson, Daniel Deusser… 

150 cm - První pětihvězdová páteční soutěž se stala kořistí anglického jezdce Scotta Brashe s valachem Hello Shelby. Na druhém místě skončil další Angličan Ben Maher s hřebcem Winning Good, třetí se pak umístil německý reprezentant David Will.

 

Program

10.30 - Otevření O2 arény

12:00 - Soutěž |3| do 130 cm

13:50 - Soutěž |4| do 145 cm

15:50 - Soutěž |5| do 150 cm

18:10  ► Show program ◄

21:00 - Soutěž |6| do 160 cm - GCL SUPER CUP – Global Champions League – SEMIFINÁLE s účastí nejlepších 12 týmů

 

 

 

 

Čtvrtek

Startovní listiny 145/150 cm,

GC Prague Super Cup 155/160 cm - čtvrtfinále týmů

 

Výsledky: 145/150 cm - Vítězem první soutěže se stal Belgičan Jérome Guery s hřebcem Garfield de Tiji des Templiers. Ten v soutěži na čas porazil druhého Itala Piergiorgioa Bucciho s valachem Cochello o dvě desetiny sekundy. Třetí dokončil Martin Fuchs s valachem Cristo.

Super Cup čtvrtfinále Hlavní soutěží zahajovacího dne bylo čtvrtfinále soutěže týmů GC Prague Cuper Cup. Pouze s jednou chybou se vedení ujal tým Paris Panthers. Pět trestných bodů má Doha Fursan Qatar, třetí je pak Shanghai Swans. Prague Lions skončili se 17 trestnými body na devátém místě a o jeden bod jim tak čtvrtfinále uteklo. Kompletní výsledky najdete zde.

Niels Bruynseels a Ganzia de Muze nastoupili z týmu Prague Lions jako první a až do poslední linie na dlouhé stěně (oxer x dvojskok ze dvou kolmých skoků Slovanská epopej) jel bezchybně, zde však na prvním kolmém skoku chyboval. 

Jako druhá nastoupila Anna Kellnerová se Silverstonem G - ta chybovala pouze na Karlově mostě, kolmém skoku.  

Třetí, nejsilnější jezdec týmu, měl bohužel problém před kolmým skokem s českou vlajkou, kterého se Hansson polekal a vybočil a skočil ho až na podruhé. Za to získal 4 trestné body a trestné body za čas (9 tr. b.).

Smutný tým Prague Lions v rozhovoru pro média vyjadřoval velké zklamání nad výsledkem. "Jsem velmi velmi smutný, tohle je druhé zastavení Hanssona za jeho kariéru, prostě koně nejsou stroje," nechal se slyšet zakřiknutý Peder. Čeští jezdci budou startovat podle Aleše Opatrného v sobotu v soutěži 5*, začíná v 15 hodin. 

 

Program

15.30 - Otevření O2 arény

16:30 - Úvodní program

17:00 - Soutěž |1| do 150 cm

19.20 - Slavnostní zahájení

21:00 - Soutěž |2| do 160 cm

GCL SUPER CUP – Global Champions League – ČTVRTFINÁLE

 

 

 

 

Dění před závody jsme sledovali v samostatném článku.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.