Profil jezdce – Dita Krčmářová

V prvním díle rubriky Profil jezdce vám představujeme drezurní jezdkyni Ditu Krčmářovou, která reprezentuje JK Epona Praha.

Dita Krčmářová
Jméno a příjmení: Dita Krčmářová
Datum narození: 6. 8. 1987
Místo bydliště (město): Praha
Jezdecký klub: JK EPONA Praha
Disciplína: drezura
Trenér: Fabrizio Sigismondi

Můj první kontakt s koňmi:
Asi ve 3 letech jsem se povozila na poníkovi u strýce na venkově. Z tohoto výletu mám dodnes schovanou fotografii, jinak bych si to nejspíš nepamatovala.

V kolika jsem začala jezdit závodně:
V roce 2003 jsem si udělala jezdeckou licenci a začala závodit, to mi bylo 15 let. V roce 2004 jsem se zúčastnila MČR v Mostě, kde na mě zbyla bramborová medaile. Mimo to bych se měla přiznat, že jsem v roce 2002 na první pokus ZZVJ nesložila. :o)

Proč se věnuji právě této disciplíně:
Určitě toto rozhodnutí částečně zapříčinila má první trenérka pí. Vikartová, která se na drezuru specializovala. Původně jsem chtěla jezdit všestrannost, pak jsem ale byla svědkem několika vážných úrazů při crossu a rozhodla jsem se, že nebudu zbytečně riskovat zdraví svých koní. Drezura se tedy stala mou disciplínou, kterou jsem si zamilovala pro její nutnost absolutního souladu jezdce a koně. Ne nadarmo je nazývána „královskou disciplínou“ jezdectví.

Kolik času týdně s koňmi strávím:
Možná by bylo jednodušší spočítat, kolik času s koňmi v kontaktu nejsem. Vzhledem k tomu, že pracuji jako vedoucí jezdeckého areálu Šabatka v Komořanech, trávím s koňmi celý den. Pokud sama nejezdím, tak trénuji své svěřenkyně, se kterými pak o víkendech jezdím na závody po celé republice.

Koho a proč uznávám z jezdeckého sportu:
Jako juniorce se mi ze světových jezdců líbila Isabell Werth, měla jsem po ní i pojmenované sedlo. Zaujalo mě, že i když její sed nebyl na první pohled perfektní, její koně se v úloze jen vznášeli. :o)
Obdiv patří i mému několikaletému trenérovi, panu Z. Benešovi, který je mnohonásobným mistrem republiky a své jezdecké umění nadále předává svým svěřencům. Velké uznání si zaslouží též můj současný trenér F. Sigismondi, který je aktivní jezdec a stále získává úspěchy doma i v zahraničí.
Samozřejmě obdivuji německou jezdkyni Heike Kemmer, v jejímž tréninku byl můj doposud nejúspěšnější kůň Ferragamo.

Dita Krčmářová

Dita Krčmářová a Ferragamo.

Můj „životní“ kůň:
To je těžké jednoznačně říci. I když asi nejvíce miluji mého prvního koně Gigola, kterého mi koupili rodiče. K největšímu úspěchu mě dovedl Ferragamo, kterému jsem neskutečně vděčná za stříbrnou medaili z MČR 2008 a úspěšné starty na mezinárodních závodech. Momentálně mě nejvíce trápí a zároveň učí můj hannoverský valach Romeo.

Nezapomenutelný zážitek s koňmi (veselý/smutný/oba dva):
Nikdy nezapomenu na mého juniorského koně, albína Noela. Získala jsem s ním 4. místo na MČR 2004. V témže roce jsme zvítězili na FEI testu v Radimovicích. Proto se můj nejsmutnější zážitek odehrál o rok později, Noela jsme museli nechat po těžké nemoci utratit. Ještě dnes mám slzy v očích, když si vzpomenu na září 2005, když jsem ho viděla umírat.
Hned se však pousměji, když si vzpomenu, jak mi Noel při veterinární přejímce šlápl na nohu a já jsem se přede všemi rozplácla na zemi a navíc si roztrhla kalhoty – ale tehdy mi do smíchu příliš nebylo... :o)

Jezdecké úspěchy, kterých si cením:
Popravdě mi radost dělá každá solidně zajetá úloha s mladým koněm, protože jsou to zvířata s minimem zkušeností a spoléhají jen na vás, jestli je přesnými a klidnými povely provedete úlohou. Z tréninků na zkušených koních se stále mám co učit a úspěšný závěr je důkazem, že jsem toho příliš nezkazila.

Na koních mám nejradši:
Jejich duši, jejich různorodou povahu, jejich temperament i oddanost.

Co si o mně nejspíš myslí můj kůň: :o)
Tak to kdybych věděla, byla by práce s ním o mnoho jednodušší!

Můj nejhorší pád z koně:
Těžko říct, jestli to byly ty pády, díky kterým mám několik zlomenin, nebo ty, kdy jsem se nejvíc bála a skončilo to „happy endem“. Naštěstí poslední dobou už tolik nepadám…

Kromě ježdění na koních mě baví:
Mám ráda sport, proto mě baví i škola, kterou dálkově studuji - VŠTVS Palestra. To znamená kolo, brusle, plavaní, lyže… V neposlední řadě je to fena border kolie, jejímž výcvikem se momentálně hodně bavím.

Můj sen, kterého bych chtěla dosáhnout:
Člověk by si neměl klást malé cíle, proto mým snem je reprezentovat Českou republiku na OH. Díky tomu, že drezuru lze provozovat do vysokého věku, doufám, že se mi tento velký sen vyplní.

Dita Krčmářová

Tři slova, která mě charakterizují:
Přátelská, přísná a především pracovitá. :o)

Moje zlozvyky a nešvary: :o)
Mám ve zvyku si dělat věci po svém, což se většině lidí nelíbí. Také si myslím, že mám někdy příliš vysoké nároky.

Moje oblíbené – jídlo, pití, hudba, film, televizní pořad, značka oblečení, auto:
Většinou jím to, co máme ve stáji, tedy mrkev, jablka a tvrdé pečivo… a nestěžuji si, koně to také považují za pochoutku. :o)
O hudbu a televizi se příliš nezajímám, nezbývá mi mnoho času, ale dřív jsem hrávala na klavír, kytaru a saxofon.
Oblečení si podle značky nevybírám, ale auta podle koní pod kapotou ano.

Životní motto:
Člověk má brát život takový, jaký je, děkovat za každou zkušenost a chytit každou příležitost za pačesy, protože co tě nezabije, tak tě posílí!

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.