Profil jezdce - Tereza Hábová

Terezu Hábovou znáte z drezurních obdélníků, na nichž soutěžila především s talentovanou klisnou Libra 8. Kromě vítězství ve FEI Dressage Challenge si v roce 2006 přivezli domů stříbrnou medaili z MČR v drezuře (kategorie mladí jezdci). Nyní má tato jezdkyně v ohni hned dvě želízka - nadějného Rodriga a Jamese Bonda, s nimiž se zatím účastní nižšch závodů - ovšem pěkná umístění vypovídají o jejich kvalitě. A proč si sportovně založená Tereza vybrala právě ježdění? Na koních ji baví třeba "nekonečná a neoblomná snaha zvláště mladých exemplářů neustále testovat své okolí = mě"...:o) Pojďte se seznámit s další českou úspěšnou jezkdyní - v dnešním profilu!

Jméno a příjmení: Tereza Hábová
Datum narození: 10. 8. 1988
Místo bydliště (město): Jíloviště u Prahy
Jezdecký klub: Horse Academy
Disciplína: Drezura
Trenér: Dirk Meylemans

Můj první kontakt s koňmi:
Když nebudu počítat chudáky poníky na poutích, tak asi v 9 letech, kdy jsem se začala učit jezdit v tehdejší stáji Quent na Jílovišti.

V kolika jsem začala jezdit závodně:
Po absolvování ZZVJ ve 12 letech, začátky byly kupodivu v parkurovém duchu. :o)

Proč se věnuji právě této disciplíně:
Drezura se mi líbila odjakživa a postupem času mě bavila čím dál tím víc. Po tom, co jsem v mých patnácti letech dostala tehdy pětiletou klisnu Libru, už nebylo cesty zpět…

Kolik času týdně s koňmi strávím:
Rozhodně denně v takové míře, aby se to dalo skloubit se studiem na vysoké škole, takže poměrně dost. :o)

Koho a proč uznávám z jezdeckého sportu:
Uznávám každého, kdo si své koně umí kvalitně připravit sám a jeho úspěchy nejsou vázány jen na jednoho koně. Z jezdeckých osobností je pro mě číslo jedna Isabell Werth, která dosáhla úžasných výsledků s mnoha ve většině případů složitými koňmi. Celkově se mi líbí její styl, jen škoda její nedávné dopingové aféry…

Můj „životní“ kůň:
Zatím největších úspěchů jsme dosáhly společně s klisnou Librou, které se bohužel nevyhnuly zdravotní problémy, ale věřím, že ty životní úspěchy teprve přijdou, a to v sedle mých letos pětiletých valachů - Rodriga a Jamese Bonda, což jsou oba žhaví kandidáti na post budoucího skutečně „životního“ koně... :o)

Nezapomenutelný zážitek s koňmi (veselý/smutný/oba dva):
Nejsmutnějším zážitkem spojeným s koňmi pro mě bylo určitě utracení mého prvního koně Kajetána, což bych už nechtěla zažít. Veselé naštěstí převažují a já jen doufám, že to tak zůstane i nadále.

Jezdecké úspěchy, kterých si cením:
Cením si samozřejmě umístění z MČR mladých jezdců a mezinárodních závodů v sedle Libry, stejně jako vítězství ve FEI World Dressage Challenge na úrovni S v celé skupině zemí, kam ČR spadala. V poslední době mi dělají radost úspěchy dvou mladších svěřenců, vážím si jejich hodnocení jak na závodech u nás, tak vítězství a umístění v Rakousku.

Na koních mám nejradši:
Nerada bych opakovala, co už jednou zaznělo, ale určitě jejich osobitost. Také nekonečnou a neoblomnou snahu zvláště mladých exemplářů neustále testovat své okolí = mě. :o)

Co si o mně nejspíš myslí můj kůň: :o)
Pokud zrovna nejsem ověšená kýbli s krmením, tak těžko říct – lepší nevědět... :o)

Stane se talentovaný Rodrigo "životním" koněm Terezy Hábové?


Můj nejhorší pád z koně:
Moje pády byly naštěstí vždycky ve znamení pouze odřenin, naraženin a vyraženého dechu, s úsměvem vzpomínám na povedený pád s Librou, kdy se při klusání na naprosto rovné louce z ničeho nic zřítila k zemi a nerušeně se pásla z pozice ležmo…

Kromě ježdění na koních mě baví:
Rozhodně mezi mé záliby nepatří zábava v podobě čtení, navštěvování divadel atd., ale nejrůznější sporty, jako třeba tenis, lyžování, volejbal, plavání… Ještě na tu školu bych málem zapomněla, jak jinak! :o)

Můj sen, kterého bych chtěla dosáhnout:
Mým hlavním cílem, rozhodně ne snem, je připravit si kvalitně oba koně do Grand Prix; a co bude dál, to se uvidí, nejdřív musíme splnit základní předpoklady pro dosažení navazujících cílů. :o)

Tři slova, která mě charakterizují:
Nevim, nevim, nevim…

Moje zlozvyky a nešvary: :o)
Když to hodně zkrátím, tak by mi prospělo zbavit se věčné nespokojenosti, neuškodilo by ani víc trpělivosti a rozhodnosti…

Moje oblíbené – jídlo, pití, hudba, film, televizní pořad, značka oblečení, auto:
V jídle samozřejmě maminčina česká kuchyně (svíčková a spol.), v pití vede pivo, ve filmech např. Pulp Fiction, Sedm, Hele vole kde mam káru, Hangover, Forrest Gump, Samotáři… Z hudby RHCP, Coldplay, Kaiser Chiefs, Tatabojs, Monkey Business, Moby, U2, Franz Ferdinand, Snowpatrol – víceméně skoro cokoliv mezi dechovkou a death metalem...:o)

Životní motto:
Umění není chyby nedělat, ale neopakovat je.

S Librou získala cenná umístění - např. vítězství ve FEI World Dressage Challenge.

 

Black Horse Show 2009 – soutěž o vstupenky – Vstupenky č. 073 + 074 – kód č. 09093025521608

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.