Profil koně - Contender

Holštýnský valach Contender získal zvučné jméno po svém slavném otci a je pro svou majitelku Kláru Damborskou tím nejlepším koněm na světě. Má za sebou řadu úspěchů na domácích i zahraničních kolbištích a letos mu byla při poděbradských závodech uspořádána slavnostní rozlučka se sportovní kariérou. Mnohem více se dozvíte v dnešním profilu.

Jméno: Contender
Pohlaví: valach
Datum narození: 5. 2. 1993
Plemeno: holštýnský teplokrevník
Chovatel: Hans Jürgen Köhncke, Německo
Otec: Contender
Matka: Dinant II po Lancer I
Majitel: Klára Damborská
Stáj: Equest o. s.
Jezdec: Klára Damborská (dříve Tomáš Navrátil, Aleš Opatrný, Jaroslav Jindra)
Trenér: Jaroslav Jindra
Disciplína: skoky

"Conťa" si nyní užívá zaslouženého důchodu. Foto Lukáš Klingora

Kdy si mě koupil současný majitel a od kdy je mým jezdcem:
Moje panička si mě koupila v červnu 2004 a závodili jsme spolu sedm závodních sezon. Poslední soutěž jsem skákal v loňském roce v září v Kolíně (šel jsem finále 140 cm bez chyby :)) a od té doby si užívám více než zaslouženého důchodu.

Jak mi doma říkají:
Conťa nebo Medvídek. :)


Moje největší sportovní úspěchy:
Všechny by se sem asi ani nevešly, tak jen pár úspěchů: Byl jsem moc dobrý už v 6ti letech, kdy jsem vyhrál své první ST v sedle s Tomášem. Pak jsem závodil s Alešem a s Jardou, a ti už mě brali na samé velké závody. Dokonce už v sedmi letech jsem skákal Pohár národů v Poděbradech (mimochodem v Poděbradech mi letos uspořádali rozlučku a to bylo bezva, dostal jsem spousty dobrot a všichni mi tleskali, tak jsem ještě jednou předvedl svou oblíbenou činnost a tou bylo vždy čestné kolo, kdy mi hráli super písničku o šampionech a já to mohl rozbalit před tribunou :)). S kluky jsem nasbíral spoustu razítek do pasu, mám tam samá CSI a CSIO, kde jsem skákal Velké ceny a soutěžil za Čechy v Pohárech národů. No a v jedenácti jsem začal závodit se svou paničkou Klárou a to mě vážně bavilo, protože jsem musel začít na parkuru sám přemýšlet a já byl vždycky hodně kreativní. Nejvíc jsem byl chválený po zisku stříbrné medaile na MČR nebo když jsem vyhrál Malou cenu Plzně. Taky když jsem byl třetí ve dvoukolové soutěži ST+T v Bratislavě na Karpatii nebo třetí v GP v Hradci Králové či na poháru v Kolíně, druhý v ST na poháru v Brně Belcredi a taky jsem vyhrál na MČR ve Frenštátě ST. Taky jsme s kolegou Lukášem dostali moře pamlsků za první a druhé místo v ST ve Veidec Cupu (tam vyhrál Lukáš, já byl druhý, ale byl to můj nejvíc nejlepší kamarád, takže jsem byl spokojený). A vůbec nejvíc se mi líbila zlatá šerpa, kterou jsem dostal v srpnu při své rozlučce, protože k ní byly i tři koše jablíček a mrkví.

Kdy jsem svou jezdkyni opravdu „vypekl“:
Tak takové věci nikdy nedělám, spíš jsem jí v parkuru každou chvíli tahal z průšvihu. Dřív mi kluci vždycky přesně řekli, kdy mám odskočit, ale moje panička má asi něco s očima, a tak jsem prostě občas musel řešit odskok sám. Ale to nebyl problém, ona moc neváží, a tak jsem si vždycky poradil, aniž by mi příliš vadila na zádech (jednou pan Jandourek st. řekl, že panička na mě vypadá spíš jako můj batůžek a to myslím docela trefil). :)

Contender s majitelkou Klárou Damborskou se mimo jiné účastnil také mezinárodních skokových závodů v Praze.

Co si o mě má jezdkyně myslí:
Že jsem ten nejlepší kůň na světě, a říká mi to často. :)

Kdo všechno si na mě občas sedne:
V době aktivní kariéry mě většinou jezdila panička, a ta mě nikomu moc nechtěla půjčovat, ale občas si mě vzal trenér Jarda Jindra (to abych si prý vzpomněl, jak mám správně skákat). Když jsem měl volno, půjčila mě svým kamarádům Monice a Pavlovi na procházku. Od loňského září, kdy jsem šel do „důchodu“, se role obrátily a Monika s Pavlem mě občas půjčí paničce. :)

Tři slova, která mě charakterizují:
Nechci být neskromný, ale panička říká, že jsem ve třech slovech „jedinečný Pan Kůň“ a že takových po světě moc neběhá. :)

Contender na skokových závodech v Poděbradech.

Jedna moje dobrá a jedna špatná vlastnost:
Tak to zase musím citovat paničku, mám prý jen samé skvělé vlastnosti, prý jsem mimořádný charakter. To souhlasí, vždycky jsem moc rád skákal a závodil. A taky jsem se vždy strašně rád kamarádil s lidmi i s koňmi. Strašně se mi totiž líbí, jak mě všichni rozmazlují, takže se se mnou skamarádí úplně všichni a já je za to na oplátku oblizuji a lezu jim do kapes. Samozřejmě jsem občas musel ukázat, jakou mám sílu a že jsem hvězda, tak jsem si vymýšlel, že vidím bubáky naprosto všude. Pro efekt jsem občas udělal nějakou tu otočku, úskok do strany nebo zběsilý úprk. Ale to jsem dělal jen do té doby, než zazvonil zvonec a odstartoval parkur. To už mě nezajímalo nic než skoky a co se mi ukázalo, to jsem skočil. :)

Oblíbený pamlsek:
Tak to vím naprosto přesně, jsou to pamlsky všeho druhu, mrkev, jablíčka a obzvláště miluji mash, který mám vždy až na uších, jak vylizuji žlab.

Oblíbená činnost:
Nejraději žebrám o dobrůtky se zdviženou přední nohou (pochopitelně střídám pravou a levou) a oblizuji návštěvníky svého boxu, to má vždycky úspěch. Rozhodně nesmím zapomenout na válení se v písku a pasení se.

Co opravdu nemám rád:
Nesnáším nůžky nebo stříhací strojek v blízkosti uší, to jsem schopný převálcovat každého.

Jak vypadá můj den, když mám volno:
V době závodění to bylo válení se a pasení ve výběhu nebo procházka, ale teď mám volno vlastně pořád. Chodím na procházky a do výběhu a moc si to užívám. :)

Letos byla Contenderovi uspořádána v Poděbradech slavnostní rozlučka se sportovní kariérou.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.