Profil koně - James Bond

Seznamte se. Jmenuje se Bond, James Bond. Ano, máme tady čtyřnohého agenta! Jeho tajnou zbraní je pohybové nadání a drezurní talent. Jak se sluší a patří - má vytříbený vkus, nepohrdne hroznovým vínem ani melounovou slupkou... Letos šestiletý Bond se sice občas bojí, což se úplně neshoduje s jeho jménem, ale zato zcela jistě dělá radost své jezdkyni Tereze Hábové...

Jméno: James Bond
Pohlaví: valach
Datum narození: 21. 3. 2004
Plemeno: oldenburský kůň
Chovatel: Andrea Schuermann, Německo
Otec: Jazz Time
Matka: Ciara (po Rohdiamant)
Majitel: Miroslav Hába
Stáj: Horse Academy
Jezdec: Tereza Hábová
Trenér: Dirk Meylemans
Disciplína: drezura

V kolika si mě koupil můj současný majitel:
Tuším, že mě odvezli z rodné hroudy ve čtyřech letech.

Jak mě doma oslovují:
Vypozoroval jsem, že se oslovení mění podle stupně mého psychického rozpoložení. Nejčastěji mi říkají Bonduelle, Bonďas nebo stroze Bond, ale oslovení Jelimán, Pako, Hysterka nebo dokonce Blázen mi opravdu hlava nebere.

Proč jsem byl vybrán právě pro tuto disciplínu:
Neměl jsem příliš na výběr, zřejmě to vyplývá z předpokladů daných mými rodiči – upekli to na mě dřív, než jsem spatřil světlo světa.

Mé největší sportovní úspěchy:
Esa mám zatím schovaná v rukávu, ale na závodech se mi daří, pořád mi cpou nějaké barevné mašle, které mi jsou pokaždé okamžitě odebrány, že si je nestihnu ani užít. Účastním se především soutěží pro vrstevníky, letos častěji v zahraničí, kde sbírám zkušenosti a cenná umístění. Byl jsem také v úzké nominaci koní na MS ve Verdenu, ale sám jsem usoudil, že tamní atmosféra by mi mohla pěkně zamotat hlavu, a tak budu raději odpočívat doma.

Kdy jsem svého jezdce opravdu „vypekl“:
Vypékám ji poměrně často, nejvíce se mi asi povedlo, když jsem se v Mnichově pokoušel vyskočit zavřenými dveřmi z auta – moje kreativita se však ani tentokrát nesetkala s pochopením, jelikož se mi situace mírně vymkla z ruky a málem jsem si zlámal vaz, ale nakonec jsem vyvázl „jen“ s dírou v hlavě a asi 15 stehy. Radost jí myslím neudělalo ani nechtěné pohlazení přední nohou po hlavě, když jsem se výjimečně něčeho lekl.

James Bond se stal druhým nejlepším pětiletým drezurním koněm 2009.


Co si o mně myslí můj jezdec:
Rozhodně jsem pro ni symbolem ohromného talentu a krásy, což je prý ale kompenzováno tím, že jsem údajně „mírně“ komplikovaná osobnost vyžadující speciální přístup za všech okolností. Neztrácí však se mnou trpělivost a naději a pečlivě pracuje na dalších stupních mého ochočení.

Kdo všechno si občas na mě sedne:
Má osobní Bondgirl, ale ta teda nejezdí jen občas…

ČTYŘI slova, která mě charakterizují:
Zwischen Genie und Wahnsinn. (něco mezi géniem a šílencem, pozn. red.)

Jedna moje dobrá a jedna špatná vlastnost:
Protože samochvála smrdí a naprosto objektivně řečeno špatné vlastnosti se mě netýkají, nebudu se k této otázce vyjadřovat.

James Bond s Terezou Hábovou při nedávných závodech v německém Rohru.


Oblíbený pamlsek:
Jakožto hrdý nositel svého jména mám samozřejmě vytříbený vkus, slupky od melounu nebo hroznové víno jsou delikatesní, ale nepohrdnu ani osvědčenou klasikou v podobě mrkví a jablek.

Oblíbená činnost:
Jelikož jsem již přišel o to nejcennější, co jsem kdy měl, odpočinek a radovánky ve společnosti sličných děvčat mi nečiní kupodivu takové potěšení jako dříve. Rád si ale protáhnu záda ve výběhu a spojím to s provokací a laškováním s kolegou Rodrigem.

Co opravdu nemám rád:
Pány doktory, kováře, shrňme to tak, že nevyhledávám společnost zástupců mužského pohlaví, občas testuju, jak rychle jsou schopní v krátkém časovém úseku opustit box. Jsem domácí typ, výlety autem mě také příliš neoslovují, často na mě čekají neútulné malé boxy, zaplétání před závody je také přežitek, který nerad akceptuji a cizí koně už vůbec nemusím. Jinak jsem ale velmi bezproblémový a nekonfliktní kůň.

Jak vypadá můj den, když mám volno:
Zajdeme s kolegou Pessoou do výběhu, já mám na starost testování pevnosti a odolnosti ohradníků, trochu si tam zadovádíme, následuje degustace zeleně a jdeme pěkně s čistou hlavou domů.

Ani ve výběhu nenechá "Bond" nikoho na pochybách, že je drezurní talent - vidíte ten cval do kopce?!

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.