Promočený CAI-A Altenfelden

Altenfelden je malé rakouské městečko položené do malebného prostředí Pošumaví nedaleko českých hranic. Toto místo se každoročně počátkem druhé poloviny června stává místem setkání vozatajů z celé Evropy i světa, jelikož letos soutěž dvojspřeží přilákala jednoho jezdce zastupujícího Uruguay. I v letošním roce se do Altenfeldenu podařilo místním pořadatelům v čele s rodinou Leibetsederů přilákat značně početnou skupinu jezdců všech zápřahových kategorií.

Nejpočetněji byla zastoupena dvojspřeží (47) a jednospřeží (27). Čtyřspřeží přijelo 11, dále pak 8 párů pony a 5 pony jednospřeží. Především jezdci dvojspřeží přijeli na tyto závody sbírat kvalifikační body pro letošní MS a potvrdit si tak výkonnost před nadcházejícím šampionátem. Ale i ostatní soutěžící mohli sbírat cenné body do seriálu Golden Wheel Cup a to jak jednospřeží, dvojspřeží, tak i čtyřspřeží. Je již tradicí, že se těchto závodů účastní každý rok poměrně početná skupina českých závodníků a i v letošním roce přijeli hájit národní barvy J. Nesvačil sen., P. Vozáb a L. Kůrka ve čtyřspřeží, J. Exnar, P. Jadrníček a J. Koníř v jednospřeží, L. Jirgala a E. Zuvač, který si zde odbyl svůj zahraniční debut, ve dvojspřeží.

Pro velký počet startujících byly rozděleny drezury do dvou dnů. Ta šťastnější polovina soutěžících odjela svou úlohu ve čtvrtek, šťastnější proto, jelikož čtvrteční den byl v pravdě nádherně letní. Bohužel nepříznivá meteorologická předpověď pro další dny se vyplnila do puntíku a po zbytek závodů čekal všechny zúčastněné pouze déšť a chlad a s přibývajícími srážkami bylo zhola nemožné suchou nohou překonat jen pár metrů. Počasí však výkony v drezuře nijak výrazně neovlivnilo, a tak se vedení v jednospřeží naprosto přesvědčivým výkonem ujal vždy precizní polský reprezentant B. Kwiatek (45,57), našim jezdcům se dařilo o poznání méně a dokončili: J. Exnar 20.(65,15), P. Jadrníček 21. (70,53) a J. Koníř 22. (70,91), nejinak tomu bylo i ve dvojspřeží, kde E. Zuvač obsadil 41. příčku (75,41) a L. Jirgala 42. (75,65), vítěznou drezuru předvedl R. Burggraf (GER) (49,15). Čeští příznivci vozatajského sportu si mohli náladu zlepšit alespoň po drezurách čtyřek a to především po zdařilém předvedení J. Nesvačila, který obsadil 3. příčku (59,14), P. Vozáb dokončil 7. (65,02) a L. Kůrka 11. (80,26).

O poznání složitější, především díky těžkému, rozbahněnému terénu, byl sobotní maraton. Několik jezdců do maratonu vůbec nenastoupilo a bylo i dost těch, kteří nebyli do úseku E po veterinární kontrole puštěni. Během terénní jízdy byli diváci svědky poměrně značného množství karambolů, díky kluzkému podloží stačilo jen malé zaváhání nebo přehnání tempa a problém byl na světě. S nelehkým maratonem si v jednospřeží nejlépe poradil i z našich kolbišť známý J. Herner (SWE), naši J. Koníř 14., J. Exnar 17., P. Jadrníček 19. Ve dvojspřeží si první příčku za výborný výkon v terénu zasloužil polský matador J. Kozlowski, L. Jirgala 15. a E. Zuvač 26. Ve čtyřspřežích se blýsknul J. Zeitler (GER), který dokázal porazit i maratonového specialistu a dvojnásobného mistra světa T. Erikssona a zaslouženě v maratonu zvítězil. Z našich se nejlépe dařilo J. Nesvačilovi 4. příčka, P. Vozáb 7. a L. Kůrka 10.

Ani nedělní parkur nebyl díky náročnému terénu nikterak jednoduchý a především přísný časový limit dělal mnoha jezdcům problémy, ne tak ale B. Kwiatkovi, který na parkuru udělá chybu opravdu výjimečně. Sledovat jeho perfektní vedení je vždy zážitkem a rovněž tak tomu bylo i v Altenfeldenu. Po součtu trestných bodů ze všech tří zkoušek se B. Kwiatek (POL) stal celkovým vítězem soutěže jednospřeží. Naši dokončili: J. Exnar 16., P. Jadrníček 18. a J. Koníř 19. Ve dvojspřeží si celkové vítězství nenechal vzít R. Burggraf (GER), naši jezdci se dokázali probojovat – L. Jirgala na 20. místo a E. Zuvač na 31. Královskou disciplínu čtyřspřeží ovládl T. Eriksson (SWE). Výborným výsledkem se blýskl J. Nesvačil, když obsadil stříbrnou pozici. P. Vozáb získal 7. místo a L. Kůrka 10.

Závěrem si dovolím malé shrnutí. Stálá výkonnost podložená opakovaně dobrými umístěními se nyní daří pouze několika málo jezdcům. Pokud se kdekoli na závodech objeví „známka“ Nesvačil, jedná se vždy o záruku dobrého sportu. V současné době jsou rozhodně oba Jirkové Nesvačilové vlajkovou lodí českého vozatajského sportu.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.