První český pony start na světě

Ve dnech 25. – 29. září se koná v maďarském Kisbér – Ászár Mistrovství světa pony (MS pony) v kategoriích jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží.   

Českou republiku poprvé v historii na tomto šampionátu v soutěži dvojspřeží pony reprezentuje Michal Kořínek, který jinak startuje za JK Sobotka a je členem MK Hafling Driving Teamu. Konkurenci mu dělá dalších 38 startujících. Ke startu v jednospřeží se chystá 38 jezdců a ve čtyřspřeží 24 jezdců.

 

Michal Kořínek bude se svým dvojspřežím poprvé v historii českého vozatajství reprezentovat Českou republiku na MS pony. Co mi sdělil ke svému startu i mnoho dalšího si můžete přečíst v následujícím rozhovoru.

 

1) Jak si se vůbec dostal ke spřežení?

Narodil jsem se na Vysočině. Spolu s rodiči jsme se jezdili dívat na finále Zlaté podkovy do Humpolce. Tento sport se mi tam velice zalíbil. S otcem jsme zapřahali všechny poníky. Hlavně ty, ze kterých jsme s bráchou už vyrostli. Snili jsme o tom, jak by bylo pěkné se jednou finále zúčastnit. To bylo cca před 20 lety. (smích)

 

2) Jak si se dostal k haflingům? 

Můj otec si vždy přál páru černých kladrubáků nebo páru haflingů. Zvítězili haflingové shodou osudu. Když jsem přecházel ze sedla na ,,kozlík" kočáru,  byl na prodej jeden hafling, jménem Nuget 2. Z něho se později stal můj životní kůň a první hafling v naší rodině. Teď jich máme s otcem prozatím pět. J

 

Na foto Michal spolu s Oskarem při vozatajských začátcích v jednospřeží.

 

3) Tvé začátky, pokud si dobře vzpomínám, byly spjaté s jednospřežím. Kde nastal zlom, že v současnosti jezdíš  s dvojspřežím pony? 

Myslím si, že každý začínající vozataj by měl začínat s jednospřežím, až později přejít na páru a vrcholem by mělo být královské čtyřspřeží.

Jednospřeží je zpočátku jednodušší na ovládání, čas, peníze a lidi. Samozřejmě ve vyšší úrovni to je velmi náročně hlavně pro koně. Proto, když bylo Oskarovi 12 let, cítil jsem, že je na vrcholu svých možností a sil. Tenhle sport ho baví, abych mu prodloužil sportovní kariéru,  pořídil jsem mu parťačku Britny. Ne nadarmo se říká, že ve dvou se to lépe táhne. Táhlo to skvěle, až k titulu mistra České republiky ve dvojspřeží pony hned v prvním roce závodění s párou. (viz foto dole)

 

Oba mistrovské tituly ve dvojspřeží pony vybojoval Michal v Pardubicích v letech 2014 a 2017.

 

4) Můžeš nám něco sdělit ke svým haflingům, s kterými budeš ČR reprezentovat v Kisbéru? 

Nuget 2, nikdo mu neřekne jinak než Oskar

Valach, 17 let

Moje srdcová záležitost, která mě doprovází již 10 let. Od začátku mého vozatajského závodění. Vždy, mě dokázal pomoc z maléru, když jsem potřeboval. Je to můj největší parťák a nejdůležitější kůň v týmu. Nejraději bych ho vzal do všech soutěží na MS pony, ale z důvodu velké fyzické náročnosti maratonu a jeho věku, půjde pouze drezůru a parkur.

 

 

Britny 1

Klisna, 12 let

Jediná slečna v našem ,,blonďatém stádě". Své výjimečnosti si je vědomá a dává ji najevo. Její předností je krása a elegance při drezuře. Pokud se dobře vyspí. J Britny půjde všechny tři soutěže (drezuru, maraton i parkur).

 

Stern Prinz

Valach, 7 let

Puberťák s velkou inteligencí pro všemožné lotroviny a velkou chutí utíkat vpřed. Občas postrádá tlačítko OFF. Princ poběží pouze maraton, ale je to velký příslib do budoucna do kategorie jednospřeží pony.

 

Při hobby závodech startuje Michal Kořínek i se čtyřspřežím.

 

5) Jaké kvalifikační podmínky jsi musel splnit pro kvalifikaci? 

Pro kvalifikaci bylo potřeba dokončit dvoje kompletní závody kategorie CAI a zajet dvě drezurní úlohy pod 65 trestných bodů na mezinárodních závodech CAI. Nám se to povedlo v polských Ptakowicích a Ksiaz.

 

6) Byl jsi jediný český závodník, který se pokoušel kvalifikovat na MS pony? 

O kvalifikaci na MS se pokoušel i Aleš Fiala, kterému to vždy o pár bodů uteklo v drezuře. Strašně mě to mrzí, že se mu kvalifikace nepodařila. Doufal jsem, že v tom nebudu sám. Velmi mě těší, že to Aleš bere sportovně a přijede nám do Maďarska fandit. Svými neotřelými ostravskými vtípky mi pomůže udržet nervozitu před maratonem na nule.

 

V maratonu používá Michal vybavení od firmy Manmat, která obléká nejen jeho, ale i jeho koně.

 

7) S jakým cílem odjíždíš na MS pony?

Náš hlavní cíl je dojet. Dobře reprezentovat ČR, protože je to poprvé v historii, kdy se česká vlajka objeví na MS pony spřežení. 

 

8) Mrzí tě, že si nemohl skrz účast na mistrovství světa pony startovat na MČR ve spřežení v Těšánkách?

Jen z části. Mrzí mě to z důvodu, že jsem v Těšánkách zatím nikdy   nestartoval, ale republikového titulu jsem již dosáhl dvakrát. Jak mi již několikrát řekl pan ing. Jiří Kunát: ,,Je na čase překročit vlastní stín a jít si za svými sny." 

Na MČR v Těšánkách bude startovat druhé spřežení z našeho týmu pod vedením mého táty - šéfa týmu ing. Milana Kořínka. Dostal jasné instrukce: dojet, přivést zlato a nezmrzačit mi přísedícího do maratonu. 

 

Velkou oporu v závodění má Michal ve svých rodičích, kteří se sami aktivně účastní závodů spřežení. (viz foto)

 

Na závěr našeho rozhovoru by Michal rád poděkoval:

Přítelkyni Lucii Kořínkové za pomoc s přípravou koní, s balením a s admistrativou.

Tátovi za všemožnou podporu.

Mámě za její skvělý catering na závodech.

Bratrovi Tomášovi za to, že mi dlouhá léta kryje záda a to nejen v maratonu jako přísedící. 

Martině Filipiové za její každodenní pečlivou péči o naše haflingy.

Podkovářství Tomáš Kverek za jeho precizní práci podkováře. Díky níž mohou naši haflingové držet krok se světovou špičkou.

Firmě Manmat, která obléká nás a naše koně.

Celému realizačnímu týmu MK Hafling Driving Team.

 

Na foto MK Hafling Driving Team (vlevo Michal Kořínek, vpravo jeho otec ing. Milan Kořínek), který vás bude na svém facebookovém profilu o veškerém dění z MS pony informovat. 

 

Odkaz na Facebook: https://www.facebook.com/mkhafling/

 

Výsledky z MS pony v Kisbéru můžete sledovat na:

https://www.hoefnet.nl/en/kalender-uitslagen-startlijsten/wk-ponymennen-aszar-kisber/

 

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.