Na první kolo Zlaté podkovy do Pardubic

Ve dnech 13.–15. dubna 2012 hostí pardubické dostihové závodiště první letošní soutěže všestrannosti s názvem Zlatá podkova. Do všech disciplín je přihlášeno více než 160 soutěžících! Třídenní soutěže jsou přístupné veřejnosti a všichni jste zváni.

Aktualizace 16. 4. 9 HOD:

V neděli 15. dubna v pozdních odpoledních hodinách a za deště skončily závody všestrannosti. Po sobotní drezuře a parkurech na 160 účastníků absolvovalo také cross. Ve většině kategorií vítězní závodníci udrželi své bodové náskoky ze soboty a potvrdili své prvenství.

V kategorii Soutěže nadějí, kde startovalo 16 koní, zvítězila Eliška Opravilová s koněm LASING reprezentující Equester Czech Team. Na druhou příčku se ze sobotního průběžného pořadí (3. místo) posunul Miloslav Příhoda s koněm CONWAY FORTE ze Sportovní stáje Tenerife. Bronzoví skončili Petr Krejsa s koněm ROMANCE 4 z Jezdeckého klubu Farma pod Lípou.

Své průběžné vedení po sobotních soutěžích a v konkurenci 16 závodníků udržela také Šárka Votavová, která s kobylkou BAILEY zvítězila v kategorii Bronzové podkovy - v Ceně společnosti CHEMIKO a.s. Obě jsou ze stáje J + J Votava. Na druhém místě se umístila Barbora Kamírová s koněm LIPTON SINAJ ze stáje JK Borová a na třetím místě Adéla Faltusová s koněm SYBIR z Jezdeckého klubu Zámecký vrch.

Kategorie Zlaté podkovy byla obsazena 14 účastníky. Prvenství získala Radka Dvořáková s koněm DAMON 2 reprezentujícím Jezdecký klub Cavalier Rynárec. Radka nejen že udržela náskok z průběžného pořadí z předchozího dne, ale přidala k tomu ještě v celkových výsledcích bronz s koněm OSTER. Stříbro v této kategorii získla Barbora Pospíšilová s koněm BIBA CLASSY z Jezdeckého spolku Kolesa o.s.

Pro úplnost doplňujeme ještě výsledky pátečních soutěží v kategoriích ZK Pony, Z a ZL.

V Ceně společnosti MANMAT, v kategorii ZK Pony, zvítězila Šárka Votavová na koni LIPTIN KITE, druhá se umístila Barbora Kamírová na koni PRINCESS AIDA a třetí příčku obsadila Anežka Lexová na koni SONY 2. V Ceně společnosti ZOOPRODUKT Týniště nad Orlicí, tedy v kategorii Z, zvítězila Veronika Plucarová na koni NORBEL, následovaná Miloslavem Příhodou na koni CONWAY FORTE. Bronzoví skončili Martina Chramostová s koněm DISKO ZEN. V kategorii ZL se na prvním místě umísili Pavel Vaněk na koni GRACE 7, na druhém místě Marcela Šedá na koni GÜNTHERS AS/FANN a na třetím místě skončili Eva Konstantinovová s koněm CIRDA.

Poděkování za bezvadný průběh závodů patří nejen stavitelům tratí a rozhodčím, ale všem, kteří se na přípravě závodů podíleli a to i v chladném a deštivém počasí!

Aktualizace 15. 4. 11 HOD: Po prvním dnu soutěže vedou ženy.

Po prvnímu dnu soutěží všestrannosti jsou na pardubickém dostihovém závodišti úspěšnější ženy. Do zítřejšího crossu nastupují s odhodláním náskok udržet a zvítězit. Výjimkou je pouze kategorie Stříbrné podkovy, kde prozatím vede muž.

V Soutěži Nadějí si nejlépe vedla Eliška Opravilová s koněm Lasing z Equister Czech Team. Podle průběžných výsledků se za ní umístili Gabriela Adamcová s koněm Citadela 5 z týmu TJ Podorlicko Letohrad a Miroslav Příhoda s koněm Conwey Forte ze Sportovní stáje Tenerife.

Po drezuře a parkurech drží průběžné první místo v kategorii Bronzové podkovy Šárka Votavová s kobylkou Bailey ze stáje J+J Votava. „Je to úžasný pocit. Bailey nemá takový chod, takže jsem nečekala, že budeme první. Největší problém jsme měly na parkuru. Bailey v Kolesách spadla do oxeru a od té doby má z překážky trochu strach. Je ale pozorná a snaží se neudělat chybu,“ komentovala umístění Šárka. „Před zítřkem jsem trochu nervózní, abych to nepokazila. Cross je totiž moje nejoblíbenější disciplína,“ dodala Šárka.

Na druhém místě je po prvním dnu soutěží Bronzové podkovy Barbora Kamírová s koněm Lipton Sinaj ze stáje JK Borová a třetí příčku prozatím drží Adéla Faltusová se koněm Sybir z JK Zámecký vrch.

V nejvíce obsazené kategorii Stříbrné podkovy (44 účastníků) obsadil po prvním dnu soutěže první příčku Petr Krejsa s koněm Widar reprezentující Jezdecký klub Farma pod Lípou. Na druhém místě jsou prozatím Veronika Příhodová s koněm Imposant Rules ze JK PAM a na třetím Marcela Šedá s koněm Günthers AS/FANN z JK Ideas.

Nejnáročnější kategorii Zlatá podkova dominuje Radka Dvořáková. Ta totiž se svými „koňskými partnery“ obsadila první i druhou příčku. Po prvním dnu soutěže se na prvním místě drží s koněm Damon 2 a na druhém místě s koněm Oster. Oba reprezentují JK Cavalier Rynárec. Na průběžném třetím místě se umístila Barbora Pospíšilová s koněm Biba Classy z Jezdeckého spolku Kolesa o.s.

V neděli 15. dubna jsou na programu terénní zkoušky. Cross začíná v 9:00 hod. na dostihovém závodišti. Trať u Bronzové podkovy a Soutěže Nadějí je dlouhá 2 250 metrů a je na ní připraveno 16 skoků. Na startující v kategorii Stříbrné podkovy čeká 20 skoků na trati dlouhé 2 750 metrů a ve Zlaté podkově je na trati dlouhé 2900 metrů připraveno 26 skoků.

Původní článek:

Sportovní mítink je rozdělen do dvou částí.

V pátek 13. dubna se uskuteční jednodenní soutěže všestrannosti stupně Z, ZL, ZK – PONY. V 8:00 hod. začínají drezurní zkoušky PONY, Z, ZL následované parkurem. Ve 14:00 hod. pak začínají terénní zkoušky.

Druhou částí všestrannostního víkendu budou sobotní a nedělní soutěže.

V sobotu 14. dubna v 8:00 hod. začínají drezurní zkoušky pro soutěže Zlaté podkovy následované parkurem. V neděli 15. dubna, opět v 8:00 hod., budou zahájeny terénní zkoušky soutěží Zlaté podkovy.

Časy zahájení jednotlivých soutěží se mohou operativně měnit. Doporučujeme sledovat internetové stránky závodiště www.pardubice-racecourse.cz.

Jezdecká všestrannost patří k jedné z nejnáročnější jezdeckých disciplín. Je kombinací drezury, parkuru a terénní jízdy – crossu. Původně pod názvem military měla všestrannost testovat koně pro potřeby armády, sportovní disciplína se ze všestrannosti stala až později. První soutěže vznikly na začátku 20. století ve Francii, v roce 1912 pak byla military zařazena do olympijských her ve Stockholmu.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.