První školení stylových rozhodčí v Ansbachu

Uplynulý víkend strávili zájemci o školení stylových rozhodčí v německém Ansbachu. Zajímají vás reakce přímých účastníků? Přečtěte si je v tomto článku!

Kateřina Pospíšilová:
Právě jsme dorazili domů. Mé dojmy jsou opravdu pozitivní. Přednášky byly odborné, přínosné a upozorňovaly na nové věci a trendy, což hodnotím jako velice přínosné, přednášející i všichni ostatní k nám byli velice milí a vstřícní, Michaela překládala bez problémů a byla také velice profesionální a milá.
Upřímně, když to srovnám s kurzem rozhodčích tady v Čechách, tak to bylo o 100% lepší.
Bylo vidět, že přednášející jsou opravdoví odborníci a aktivně se dále vyvíjejí. Jsem velice ráda, že jsem se mohla zúčastnit, pro mě konkrétně bylo školení přínosné a nemám žádný negativní pocit.

Petra Svobodová:
Právě jsme dorazili. Chcete-li, budu upřímná. Seminář, který jsme navštívili, byl velmi kvalitní. Jsem velice ráda, že jsem tam jela a mohla si vyposlechnout spoustu nových věcí. Sice mi seminář nedal úplně to, co jsem očekávala, ale přesto jsem si odvezla mnoho nových zkušeností. Čekala jsem, že se dovíme o hodnocení stylových soutěží konkrétněji, tzn. Kolik bodů za co apod. Co je hrubá chyba, co lehčí apod. Na druhou stranu jsem mohla nahlédnout do systému soutěží na styl v Německu, jak to dělají oni, na co dbají (sed, harmonie, rytmus, celkový dojem atd.), jak je důležitý dobře postavený parkur, jaký mají vzdělávací systém, jaké změny ve stylových soutěžích jim jdou do pravidel apod. Z celkového pohledu bych řekla, že seminář by byl spíše vhodný pro stavitele parkurů, kteří se chtějí zabývat stavěním stylových soutěží. Tím vyvstává otázka, jak je celé školení našich stylových rozhodčích domyšleno? Je v plánu například proškolit speciální stavitele na stavění stylových soutěží? Proč se neudělal nějaký lepší výběr na zájemce o stylového rozhodčího? Nezlobte se na mne, ale pokud měl např. Jan Chýle zájem jet do Ansbachu, ale přihlásil se pozdě, který by určitě toto školení myslím velmi ocenil, tak tam jede někdo (tím se nechci nikoho dotknout), kdo se teprve na rozhodčího školí? Když se nad tím člověk zamyslí, tak mi to přijde trochu zcestné. Nicméně pro mě, jako pro člověka, který se rád vzdělává v jakémkoliv směru a který je držitelem licence rozhodčího i stavitele, měl seminář velký význam a jsem skutečně velmi ráda, že jsem se mohla zúčastnit. Musím ocenit paní Michaelu Schimak, která byla po celou dobu velmi příjemná a překládala pomalu „do roztrhání těla“. Velmi mě obohatilo i nahlédnutí na skokové soustředění v Ansbachu, ale spíše z pohledu jezdce a cvičitele. Na celém semináři bylo vidět, že je dělaný pro německé funkcionáře a že mi můžeme být „jen“přítomni. Protože samozřejmě o stylovém ježdění jako ho mají propracované v Německu, nemáme ani páru. Také bych ráda podotkla, že po spoustě školení absolvovaných pod hlavičkou ČJF, to bylo jedno z mála pro mě skutečně přínosných školení (i když musím poznamenat, že školení stewardů v prosinci bylo také dobré). Jsem velice ráda, že se tohoto nelehkého úkolu někdo ujal a že toto školení proběhlo. Nakonec bych chtěla poznamenat, že německá strana se k nám chovala velmi pěkně, nabídla spolupráci a po celou dobu nás brali jako rovnocenné partnery. :-)
Děkuji. A ještě jednou velký dík Michaele.

Sylva Boušková:
Mně se to moc líbilo, každopádně pro stavitele to bylo velmi přínosné, pro začínající stylové rozhodčí to bylo až moc odborné, nám chybí zcela základy jak a co posuzovat u stylových soutěží. Výběr účastníků byl u poloviny úplně mimo a nevím, proč tam jeli, když je to vůbec nezajímalo a jejich vzdělání i zkušenost byly mizivé. Co se týče dnešní praktické ukázky tréninku s Ch. Bodickerem, tak ta byla úžasná. Pro mě je to člověk vhodný ke školení trenérů a rozhodčí. Vše dopodrobna vysvětlil, poukazoval na maličkosti, učil trenéry, na co a kdy se mají soustředit a všem se max. věnoval. To bylo fakt dobré.
Schimak jako překladatelka – pohotová, přesná… DOBRÁ.

Eva Šimáčková
Školení bylo dobré. Michaela se velice snažila. Překlad byl dobrý. V rámci možností, protože když zrovna překládala česky, tak zase nemohla slyšet vše. Ale protože i většina trochu rozuměla, tak myslím, že jsme většinu pochytili. Bylo to školení pro německé rozhodčí. Bylo tam celkem (i s námi) 92 rozhodčích. Řešili tam nové parkury a nová pravidla pro soutěže stylu. Včera přednášel pan Werner Deeg. Jezdectví se neustále vyvíjí, a tak se vyvíjí i stylové soutěže. Bylo to zajímavé. Hlavní zaměření bylo na stavbu parkurů. Vše směřují k tomu, aby se všichni jezdci a koně rozvíjeli a zlepšovali. A v tom je nejdůležitější, jak bude parkur postaven. Rozhodčí má úzce spolupracovat se stavitelem. Od letoška mají vydané nové parkury na styl. Vzorové. Na haly 20 x 40 m nebo 20 x 60. Od 80 až do 130 cm. Dá se to stavět i na venkovních jízdárnách, to tam vše vysvětlovali. Největší důraz pochopitelně kladou na tempo. Dnes odpoledne jsme byli v hale, kde trénoval pan Bödicker. Při tréninku říkal, kdy je to dobře a kdy špatně. Všichni na nás byli velice milí. Vedoucí školení paní Jaqueline Schmieder, nám nabízela spolupráci. A že klidně domluví učitele, kteří přijedou do Čech školit. Chtělo by to přeložit ty jejich pravidla o hodnocení stylu, včetně těch vzorových parkurů, abychom to všichni měli.
Myslím, že všichni, co tam byli, odjížděli spokojení. Já určitě.

Jaroslav Staněk:
Školení bylo, alespoň pro mě, velmi přínosné. Dozvěděl jsem se řadu věcí, které pro mě byly nové. Je vidět, že to, co je u nás Popelkou, je v Německu dávno dobře rozpracovaný systém, který přináší své ovoce. I praktická ukázka byla velmi přínosná a jen potvrdila, že ke koním kus toho německého drilu a rutiny patří a že nese výsledky. Prostě platí, že jezdectví je především o zdokonalování jednoduchého. Naše účast proběhla v rámci pravidelného školení funkcionářů, které příslušný spolkový svaz pořádá. Účast byla velmi hojná (odhaduji na 150 lidí). Mezi účastníky jsem se setkal s řadou funkcionářů, které znám z významných mezinárodních závodů.
Pomoc pí. Schimak byla přínosná a ona byla velmi obětavá a vytrvalá při tlumočení trvajícím hodiny.
Akci považuji za mimořádně zdařilou a pro účastníky jistě přínosnou. Domnívám se, že by bylo vhodné o ní oficiálně informovat v některém našem odborném periodiku.
Děkuji za umožnění účasti. Každá takováto akce člověka obohatí.

Barbora Kmochová:
Školení se mi líbilo, pro mě osobně bylo velmi obohacující. Hlavně profesionalita německých školitelů a vůbec celková organizace byla dobrá. I když se to týkalo hlavně změn v německých stylových parkurech a pravidlech, tak jsem nasbírala cenné zkušenosti. Nevím, jak dalece bylo poučné pro kolegy, kteří se v této problematice pohybují rozhodně déle než já. Rozhodně si myslím, že by se takovýchto akcí měli zúčastňovat hlavně začínající rozhodčí, stavitelé a cvičitelé. Takového školení nebo podobných bych se ráda zúčastnila znovu.

Andrea Vejtmělková:
Ansbach hodnotím také vcelku pozitivně. Samozřejmě, že všechna problematika, která zde zazněla, nebyla k našemu tématu. Zase bylo zajímavé sledovat, jaké a jak řeší problémy v jezdecky vyspělejší zemi.

Jan Kubrický:
Z mého hlediska hodnotím školení pozitivně, až na spojení Čechů a Němců dohromady, rušilo výklad, takže občas nebylo rozumět, když překladatelka musela mluvit potichu. Ale jinak to mělo úroveň, i Němci byli vstřícní.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.