První v historii - exkluzivní rozhovor s Mareike Harm

Jako vůbec první žena se dokázala kvalifikovat do světového halového poháru spřežení (FEI WORLD CUP DRIVING). Tato německá reprezentantka není jen úspěšná vozatajka, ale dříve byla i velmi úspěšnou drezurní jezdkyní, která startovala v soutěžích do stupně St. George. Jak a kdy přišla ke spřežení, se dočtete v následujícím rozhovoru, který poskytla webu Jezdectví ještě před svým prvním startem v poháru, který jí čeká o tomto víkendu v holandském Maastrichtu (8. - 9. 11. 2019). 

Mareike Harm je první ženou, která se probojovala do TOP 10 jezdců čtyřspřeží na světě. Ttím si vybojovala účast ve FEI WORLD CUP DRIVING. Premiérový start jí čeká v holandském Maaastrichtu ve dnech 8. - 9. listopadu.

 

Mareike Harm má na svém kontě již čtyři starty na mistrovství světa. S jednospřežím v roce 2008 v Jarantově (POL) a v roce  2010 v Pratroni del Vivaro (ITA), kde dokonce s německým týmem vyhrála soutěž družstev. Při obou MS1 se projevila její dřívější zkušenost s drezurním ježděním, protože obsadila druhé a třetí místo v drezuře. 

Než vstoupila do vozatajského sportu, úspěšně startovala v drezuře až do stupně St. Georg.

 

Na mistrovství Německa poprvé startovala s jednospřežím v roce 2007. V roce 2009 již s klisnou Morning Star obsadila 2. místo a v roce 2010 v Grumbachu - Wilsdruffu se dokonce stala mistryní Německa v jednospřeží s klisnou Do Marina.

V roce 2010 se stala mistryní Německa v jednospřeží a získala zlatou medaili v družstvech na MS1 v Pratoni del Vivaro s klisnou Do Marina. (viz foto)

 

Od roku 2011 startuje se čtyřspřežím, se kterým se už třikrát účastnila mistrovství Evropy (rok 2013 - 13. místo, rok 2017 - 12. místo a rok 2019 - 10. místo). Pozn. autora: S německým týmem vybojovala dvě stříbrné medaile v soutěži družstev na ME4, rok 2013 a 2017.

Foto z ME4 v Göteborgu v roce 2017, kde vybojovala spolu s Christophem Sandmannem a Georgem Steinem stříbrnou medaili v soutěži družstev.


Dále dvakrát reprezentovala svoji zemi na mistrovství světa čtyřspřeží (rok 2012 a 2016). Nechybí jí ani start na světových jezdeckých hrách, kterých se účastnila v roce 2018 v americkém Tryonu, kde skončila na 12. místě. 

Od roku 2011 startuje v soutěžích čtyřspřeží jak na domácích, tak i mezinárodních závodech. Dále reprezentuje Německo na MS4, tak i na ME4 nebo na WEG.

 

1) Jste první žena v FEI WORLD CUP DRIVING, co na to říkáte?

Je to pro mě velká čest startovat v halovém poháru. Zároveň vím, že nebudu mít šanci proti zkušenostem mužů. Přesto se těším na start. Pokusím se ukázat to nejlepší a zajet skvělá kola.

 

2) Kdo je v současnosti Vaším trenérem? Ze začátku jste spolupracovala s Michaelem Freundem, který vyhrál pohár pětkrát. Trvá spolupráce s ním i nyní?

Stále ráda trénuji s Michaelem Freundem, ale také s Boydem Exellem. Nedávno jsem strávila týdenní trénink s Ijsbrandem Chardonem v přípravě na FEI WORLD CUP DRIVING. Snažím se učit od těch nejlepších.

 

3) Čeká Vás start v Maastrichtu, Stuttgartu, Stockholmu, Ženevě a Londýně. Kam se těšíte nejvíc? A proč?

Na Londýn. I když je to pro mě nejdále a je s tím spojena spousta úsilí, tak vánoční nálada je pro mě vždy něco velmi zvláštního.

 

4) Jak jste se dostala ke koním?

Vyrostla jsem s koňmi. Moje rodina měla vždy koně.

 

5) Jak dlouho se věnujete disciplíně spřežení?

Od mých 13 let. Moje rodina neměla se spřežením původně nic společného. V určitém okamžiku ale měla moje matka výhřez ploténky a neměla dovoleno jezdit dál v sedle, tak začala se spřežením. Nejprve jsme měli jednoho poníka jménem Baron. Tak jsem se dostala k prvním závodům. Potom jsme koupili velkého koně, s nímž jsem jezdila jednospřeží. Následoval další kůň do jednospřeží. V roce 2010 jsem se stala mistryní Německa a s německým týmem získala titul mistra světa v družstvech, tak jsem dala všechny své koně dohromady a začala se čtyřspřežím.

 

6) Máte nové koně ve čtyřspřeží pro FEI WORLD CUP DRIVING?

Použiji svůj venkovní tým (Luxus Boy, Sepp, Zazou) a k němu mám 2 nové ,,indoor“ koně (Cash, El Chico).

 

7) Dříve jste byla úspěšná drezurní jezdkyně. Vaše koně jsou skvěle drezurně připraveni. Vnímáte to jako výhodu pro halový pohár?

V každém případě! Moje koně jsou velmi propustní, dobře na přilnutí a velmi jemní na řízení. To vše mi samozřejmě pomáhá v hale.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí ve FEI WORLD CUP DRIVING.

 

V říjnu se účastnila v rámci přípravy na halový pohár halových závodů v Zwaterwaalu (NED, kde v silné konkurenci patnácti čtyřspřeží obsadila 10. místo. Pozn. autora: Na startu byl např. B.Exell, K. de Ronde, otec a syn Dobrovitzové, G. Geerts a další zvučná jména vozatajského sportu.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.