První závody Working Equitation s mezinárodní účastí v ČR již příští víkend v Královicích

V termínu 5. - 7. července 2019 přivítá jezdecký areál Královický dvůr poprvé i zahraniční jezdce Working Equitation v rámci závodů Czech Summer Open.

Čeští diváci budou mít příležitost vidět i nejvyšší úroveň „Master“, kdy jezdec koně vede pouze jednou rukou. Hvězdou závodů bude bezpochyby německý jezdec Mihai Maldea, který je dlouholetým členem německého reprezentačního týmu a na posledním mistrovství Evropy v roce 2016 se umístil na skvělém třetím místě a je proslulý svými rychlými jízdami ve speed testu. Kromě něj se v této soutěži představí i jezdkyně z Nizozemí, ale také zástupkyně z Polska, které s Working Equitation teprve začíná. Svého zástupce zde bude mít premiérově i Česká republika. „Working Equitaiton je u nás stále ještě nová disciplína, nelze tedy čekat rychlé zázraky. Ale je důležité ukázat, že úroveň Master není nedosažitelná meta. A čeští diváci tak aspoň budou moci fandit českému zástupci“, říká Šárka Kopecká, předsedkyně spolku Working Equitation Česká republika.

Zajímavou podívanou nabídne jistě i soutěž P (pokročilí), kde se mimo jiné proti sobě postaví i loňský mistr republiky v kategorii seniorů Břetislav Růžička a mistryně v kategorii dětí Kristýna Maternová. Nesmíme ovšem zapomenout ani na velmi zkušené závodnice z Rakouska. Dobře obsazené jsou také nižší třídy L (lehká) a Z (základní) a to jak v kategorii seniorů, tak i dětí a juniorů. Příležitost dostanou i jezdci, kteří se s disciplínou teprve seznamují v rámci otevřené soutěže, a atmosféru velkých závodů budou moci zažít i děti ve třídě vodičů. Na start se tak postaví více než 60 závodníků.

Závody budou rozhodovat zkušení mezinárodní rozhodčí Mario Pimentel z Portugalska a Sandra Migl z Rakouska, doplní je čeští rozhodčí. Pro diváky bude připravený i zajímavý doplňkový program, přestávky vyplní dog-dancing, králičí hop, ukázky dalších disciplín, pro děti bude připraveno malování na obličej, příležitost ke zkrášlení budou mít u stánku vizážistek i jejich maminky.

„A protože si myslíme, že akce Czech Summer Open je skvělou příležitostí přispět i na nějakou dobrou věc, spojili jsme se s jezdcem paradrezury Vladimírem Votřelem a podpoříme ho na jeho cestě za splněním snu v podobě účasti na Mistrovství Evropy 2019“, dodává Šárka Kopecká.

Další informace najdete na stránkách závodů http://cso.wecr.cz a na facebookové stránce akce https://www.facebook.com/CzechSummerOpen

 

PŘEDBĚŽNÝ SOUTĚŽNÍ PROGRAM:

Pátek:

Slavnostní představení rozhodčích a jezdeckých dvojic

Drezura

Pauzy vyplní: Dogdancing, Týna Maternová a její maskot Colunguele, čtverylka organizátorů, jízdy pro děti v sulce tažené ponym Vall-E

 

Sobota:

Testy ovladatelnosti

Pauzy vyplní: ukázka Králičí Hop, soutěže pro děti a dospělé

Dekorování soutěží Z a L

 

Neděle:

Rychlostní testy soutěží S, P a M

Otevřená soutěž pro začínající jezdce

Soutěž pro děti s vodičem

Pauzy vyplní: soutěž pro dospělé a děti, stánek malování na obličej pro děti, stánek líčení od vizážistek zdarma, jízda pro děti v sulce tažené poníkem Piškotem

 

Disciplína working equitation

„Working Equitation“ můžeme přeložit jako „pracovní jezdectví“. Jejím cílem je poslušný, přiježděný, obratný, rychlý a všestranně využitelný kůň, perfektně zvládající drezuru na obdélníku, překonávání rozmanitých překážek i práci s dobytkem. Může být vypsána jako soutěž jednotlivců nebo soutěž týmů. Důležitou součástí je i celková prezentace dvojice, ke které neodmyslitelně patří i zvolený hudební doprovod.

 

Závod se skládá z několika částí:

Drezurní test

Odehrává se v klasickém drezurním obdélníku 20x40m za doprovodu hudby. Soutěžící předvádí předepsané úlohy s danými sekvencemi cviků v přesném pořadí, jako jsme zvyklí v klasických drezurních soutěžích.

 

Test ovladatelnosti

Během celého testu se hodnotí pravidelnost a plynulost překonávání překážek i pohybu mezi nimi, jistota koně a jeho ochota spolupracovat. Test je hodnocen známkou za každou překážku a souhrnnými známkami (0-10b). Překážky jsou inspirovány situacemi, které musel jezdec s koněm překonávat při práci, a patří mezi ně například můstek, branka, slalom, skok, ulička s couváním a podobně.

Test rychlosti

Nejoblíbenější část mezi jezdci i diváky, kde se snoubí adrenalin, rychlost a šikovnost. Jezdec s koněm překonávají podobné překážky jako při testu ovladatelnosti, ale tentokrát je hlavním kritériem doba a čistota projetí. Měří se celkový čas projetí testu, od kterého se odečítají trestné sekundy za chyby (za nenabrání kroužku, převržení sudu, pád kavalety apod.).

Na mezinárodních závodech či ve vyšších národních týmových soutěžích může být zařazena i čtvrtá část, kterou je test s dobytkem.

Další informace o disciplíně najdete na stránkách www.wecr.cz

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.