Rozhoduje o pořádání mistrovství republiky ve všestrannosti politika?

Jen pár dnů před konáním Jarní všestrannosti na pardubickém závodišti, která byla součástí seriálu Zlatá podkova, zamítla Komise všestrannosti kandidaturu Pardubic na pořádání Mistrovství České republiky v roce 2015. Pořadatel by toto rozhodnutí plně respektoval, kdyby ovšem odůvodnění nebyla tak „zvláštní“… 

Komise všestrannosti na svém zasedání dne 11. dubna 2014 v Kolesách rozhodla, že nedoporučuje pořádat Mistrovství České republiky 2015 v Pardubicích a měla k tomu dva důvody. První byla námitka proti srpnovému termínu, který je v údajné kolizi s termínem Mistrovství Evropy juniorů v Polsku. Dostihový spolek a.s. ale nabízel i další termíny v červenci a v září, o těchto termínech se zápis komise však nezmiňuje. 

Druhým důvodem pro rozhodnutí komise jsou komunální volby, které se uskuteční na podzim letošního roku. Komise předjímá záměry nového zastupitelstva – citujeme ze zápisu z jednání Komise všestrannosti: „Navíc na podzim proběhnou komunální volby a nové městské zastupitelstvo může výrazně ovlivnit činnost dostihového závodiště.“ 

S těmito odůvodněními se Dostihový spolek a.s. neztotožňuje. 

„Komise si pravděpodobně neuvědomuje, že o termínu konání Mistrovství České republiky lze jednat a lze nalézt řešení, které bude vyhovovat všem. Ale především nechápeme odůvodnění druhé, spojené s politikou. Musíme komisi upozornit, že Dostihový spolek a.s. je akciovou společností a jeho akcionářem není jen město Pardubice, ale celá řada dalších subjektů i jednotlivců. Všichni společně máme zájem na budování dobrého jména závodiště i celého města. Ať už je složení městského zastupitelstva jakékoliv, tuto prioritu má město Pardubice vždy a pořádání mistrovství by nijak ohroženo nebylo. Kdybychom chtěli jít do extrémů, mohli bychom se domnívat, že komise nepostupovala transparentně a uměle hledala důvody, proč Pardubice z kandidatury vyřadit,“ prohlásil ředitel Dostihového spolku a.s. Michael Skalický.

Dostihový spolek a.s. úspěšně pořádá závody všestrannosti již řadu let. Soutěže jsou jezdci vyhledávány natolik, že závodiště letos počet závodů rozšířilo o další, již třetí termín. „Hned na úvodní závod sezony Jarní všestrannost se přihlásilo 175 koní a jezdců, kteří od nás odjížděli spokojeni. I to je vizitka, že v Pardubicích velké soutěže organizovat umíme,“ připomněl Michael Skalický. Závodiště nabízí pro pořádání soutěží všestrannosti kvalitní zázemí, kterým disponuje jen velmi málo lokalit v České republice. 

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.