Seznamte se: Helena Persson

Švédská parkurová jezdkyně Helena Persson začala jezdit v pěti letech. Zkoušela různé sporty včetně fotbalu, ale potom, co dostala poníka, bylo jasné, kam se bude ubírat její sportovní kariéra. V roce 2004 založila vlastní jezdeckou školu. Mezi její vzory patří brazilský jezdec Nelson Pessoa.

Helena začala jezdit v pěti letech, když začala docházet s maminkou do jezdecké školy poblíž jejich bydliště. Ačkoliv se koní zpočátku trochu bála, miluje koně tak dlouho, jak jen si může vzpomenout. Svého prvního poníka dostala ve 12 letech a od 15 let začala jezdit velké koně. „Když jsem byla mladší, zkoušela jsem různé sporty, jako běhání, plavání a dokonce i fotbal. Ale jakmile jsem dostala vlastního poníka, bylo jasné, že jediné co chci dělat je ježdění."

 

V roce 2004 prodala svoji klisnu Classic H do Spojených států Amerických a za vydělané peníze si založila vlastní jezdeckou školu ve švédském městě Vasterhaninge.

Helena také plánovala studium práv na univerzitě po střední škole, ale vzala si rok volno, aby mohla pracovat s trenérem Larsem Parmlerem. „Chtěla jsem si vzít rok volno předtím, než půjdu na univerzitu, ale dovolená stále pokračuje“, řekla v roce 2013.

 

Jejím vzorem je brazilský jezdec Nelson Pessoa. O jezdectví Helena říká, že v tomto sportu je potřeba naučit se vypořádávat s nepřízní osudu.

 

Největší úspěchy

9. místo na ME v Cáchách 2015 v družstvech s koněm Bonzai H

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.