Seznamte se: Jos Lansink

Belgický parkurový jezdec Jos Lansink se narodil v roce 1961 v nizozemském městě Weerselo. Ve třech letech jezdil na svém prvním poníkovi. Ve dvanácti letech se poprvé stal nizozemským mistrem. Jako nejstarší syn měl převzít rodinnou farmu, ale on se chtěl věnovat koním, a tak se vydal na jezdeckou kariéru. V 18 letech přesedlal z poníků na velké koně.

V roce 1988 dosáhl s koněm Felix na svůj první mezinárodní úspěch. Po několika vítězstvích v Grand Prix se poprvé účastnil olympijských her, kde se mezi jednotlivci umístil na 7. místě.

Po Felixovi přišli další top koně, Egano a Libero. S Josem v sedle vyhrál Egano mnoho soutěží Grand Prix s vrcholem na olympijských hrách v Barceloně. V roce 1994 pak s koněm Libero vyhrál finále Světového poháru v ‘s-Hertogenbosch.

V roce 1996 se Jos Lansink přesunul do Zangersheide v belgickém Lanakenu. S hřebcem Carthago se účastnil olympijských her v Atlatně a Sydney. S koněm Coridor získal v roce 2002 bronzovou medaili s týmem Belgie na Světových jezdeckých hrách v Jerez de la Frontera. Mezi jednotlivci se pak dvojice umístila na 6. místě.

V roce 2004 si založil vlastní stáje, kde trénuje a prodává parkurové koně. V roce 2006 se pak stal v sedle koně Cavalor Cumano světovým šampionem na Světových jezdeckých hrách v Cáchách.

Od roku 1986 reprezentoval svoji rodnou zemi, Nizozemsko. V roce 2000 ho požádal jeho dřívejší zaměstnavatel Leon Melchior jestli by mohl závodit za Belgii a tak si další rok vyřídil belgické občanství. „Když mi někdo v Nizozemsku nabídne dva nebo tři Grand Prix koně, budu o tom opět uvažovat, ale byl jsem a stále jsem v Belgii šťastný.“ Za svoji kariéru se stal devětkrát národním šampionem, osmkrát v Nizozemsku a jednou v Belgii.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.