Seznamte se: Pippa Funnell

Anglická všestrannostní jezdkyně Pippa Funnell vyrostla v Mark Cross. V 16 letech přesvědčila rodiče a odešla ze školy pracovat k trenérce Ruth McMullen. Už jako junior a mladý jezdec sbírala mnoho úspěchů.

V roce 1987 se stala evropskou mistryní mladých jezdců. V roce 1999 se pak v Luhmühlenu stala evropskou šampionkou s koněm Supreme Rock a stejný výsledek zopakovala v Pau v roce 2001.

Byla členem britského stříbrného olympijského týmu na olympijských hrách v Sydney v roce 2000 a Aténách 2004, kde navíc získala ještě bronzovou medaili mezi jednotlivci. V roce 2002 získala týmový bronz na Světových jezdeckých hrách. Bohužel domácích olympijských her v Londýně se nemohla zúčastnit z důvodu zranění svých dvou koní.

V roce 2003 se stala vůbec prvním jezdcem, který zkompletoval Rolex Grand Slam ve všestrannosti – zvítězila v Burghley,  Kentucky a Badmintonu. Ten rok byla zvolená Sunday Times sportovkyní roku a jmenovaná BBC South sportovní osobností roku. V roce 2006 byla také vyznamenána Řádem britského impéria.

Dosud za svoji kariéru vyhrála Badminton Horse Trials třikrát (2002, 2003, 2005). Závody v Blenheim a Windsor Horse Trials dokonce vyhrála čtyřikrát a je zatím jediným jezdcem, kterému se toto povedlo.  Její kůň Primmore’s Pride se stal prvním koněm, jež vyhrál všechny tři čtyřhvězdové závody – Kentucky a Burghley v roce 2003 a Badminton v roce 2005.

Pippa je vdaná za parkurového jezdce Williama Funnella, který byl součástí zlatého britského týmu na mistrovství Evropy v roce 2013 v dánském Herningu. Jsou první manželskou dvojicí uvedenou do britské jezdecké síně slávy. Společně s chovatelem Donalem Barnwellem provozují stáj Billy Stud poblíž anglického Dorkingu.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.