Seznamte se: Rodrigo Pessoa

Brazilský parkurový jezdec Rodrigo Pessoa zkoušel jezdit již ve čtyřech letech. Ve sportu ho podporoval jeho otec, slavný brazilský reprezentant Nelson Pessoa, vítěz dvou zlatých medailí na Pan Amerických hrách a účastník dvou olympiád, s nímž často cestoval po závodech. „Hned od začátku jsem se musel vyrovnat s tlakem a velkým očekáváním. Je to součást mého života navždy,“ říká o svých začátcích Rodrigo.

Poprvé závodil v roce 1981 v Hickstead. V roce 1984 vyhrál svůj první pony šampionát, který o rok později obhájil. Ve svém prvním Grand prix závodil v roce 1988.

V roce 1992 se účastnil olympijských her v Barceloně, kde byl v 19 letech jedním z nejmladších účastníků. Na další olympiádě v roce 1996 v Atlantě pomohl týmu Brazílie zisku bronzových medailí.

V letech 1998, 1999 a 2000 vyhrál třikrát po sobě finále Světového poháru s koněm Baloubet du Rouet, což se mu povedlo jako vůbec prvnímu jezdci. Pro rok 1998 byl zvolený Brazilským jezdcem roku. V roce 2001 dokončil se stejným koněm na druhém místě, o rok později na třetím.

Na olympijských hrách v Sydney 2000 pomohl opět týmu Brazílie k zisku bronzové medaile. V roce 2004 získal na olympijských hrách mezi jednotlivci stříbrnou medaili, ale po diskvalifikaci Cian O’Connora pro pozitivní dopingový nález jeho koně mu byla v Rio de Janeiru při slavnostním ceremoniálu udělena zlatá olympijská medaile.

V roce 2007 vyhrál Pessoa na Pan Amerických hrách stříbrnou medaili mezi jednotlivci a zlatou medaili s týmem Brazílie. V roce 2011 pak opět slavil úspěch na Pan Amerických hrách, když s týmem získal stříbrnou medaili.

Na letních olympijských hrách v Londýně v roce 2012 byl vlajkonošem brazilské výpravy.

Dodnes má na svém kontě vítězství ve více jak 70 Grand Prix a na svůj účet si připsal výhry ve výši více jak 7 milionů dolarů.

Rodrigo Pessoa je ženatý. Se svou ženou Alexou má dvě děti Cecílii a Sophii. Ve volném čase rád hraje golf a velkou vášní je motorsport. Jeho vzorem je nejen Ludger Beerbaum ale právě také brazilský jezdec Formule 1 Ayrton Senna.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.