Seznamte se: Sam Griffiths

Australský všestrannostní jezdec Sam Griffiths vyrostl se dvěma bratry na rodinné farmě v australském Melbourne. „Pamatuji si, jak jsme skákali na ponících bez sedel a pak jsme je plavili v jezeře,“ vzpomíná Sam. Všestrannosti se začal věnovat v Pony Clubu.

„Můj starší bratr bral ježdění vážně a tak jsem vždy po něm přebíral poníky a koně. Každý víkend jsme tak celá rodina jezdili po závodech.“

V roce 1995 se rozhodl opustit Austrálii a přestěhoval se do Velké Británie s cílem stát se profesionálním jezdcem všestrannosti. Tři roky trénoval a pracoval u dvojnásobného olympijského vítěze Matta Ryana než si založil vlastní stáje v Dorset.

 

Během následujících let byl nominován do australského týmu na olympijské hry do Atén, Pekingu, Světových jezdeckých her v roce 2010 a 2014. V roce 2012 se pak účastnil olympijských her v Londýně se svým nejlepším koněm Happy Times.

 

Mezi své největší sportovní úspěchy řadí vítězství v roce 2014 v Badmintonu s koněm Paulank Brockagh. Ve stejném roce byl jmenován International Riders Clubem všestrannostním jezdecem roku.

Sam je ženatý. Jeho manželka Lucy také závodila v soutěžích všestrannosti.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.