Seznamte se: Shane Rose

Sotva začal Shane Rose chodit, již klusal a cválal přes kavalety s poníkem. Od pěti let navštěvoval Pony Club. Je pravidelným reprezentantem Austrálie na mezinárodních akcích jako jsou olympijské hry a světové jezdecké hry. Jaké jsou jeho úspěchy a jaká zranění utrpěl během své dosavadní kariéry?

Jeho starší dvě sestry a bratr také již od malička navštěvovali Pony Club. Později Shane poníka využíval, aby se jel dívat na televizi ke kamarádům. Shane a jeho kamarádi také rádi zlobili správce místního národního parku, kam jezdili s koňmi na vyjížďky. V Pony Clubu byl vybrán do State Eventing Camp. Zde trénoval s Wayne Roycroftem a jak později přiznal, až po této zkušenosti začal mít rád drezuru.

Na škole hrával rugby a tak nevěděl, kterému sportu se po škole věnovat. Poté co strávil šest měsíců v Anglii a byl divákem na Světových jezdeckých hrách, se Shane rozhodl pro koně. Do Anglie se dostal díky dvěma trenérům, kteří žili v sousedství – Heath Harris a Tony Jablonski.

 

 

Když se vrátil zpět z Anglie domů, pomáhal jezdit koně Denisovi Pigottovi.

V roce 1994 si 21 letý Shane uvědomil svůj hlavní cíl – reprezentovat Austrálii v mladých jezdcích na Trans Tasmanských soutěžích. Soutěže nejen vyhrál jako jednotlivec, ale také pomohl k vítězství celému týmu.

Prvního koně, kterého si vychoval, byl Dudley Serious. Poté co dostatečně natrénoval drezuru, začal jezdit po závodech všestrannosti a v roce 1995 opět reprezentoval Austrálii na Trans Tasmanských soutěžích na Novém Zélandu.

 

 

V roce 1996 byl vybrán pro Olympijské hry v Atlantě se svým koněm Mr Joe Cool. Bohužel těsně před olympijskými hrami kůň začal kulhat a tak se nemohl zúčastnit. V roce 1998 byl součástí australského týmu na Světových jezdeckých hrách v Římě.

Společně se svoji manželkou Niki, která rovněž soutěží v závodech všestrannosti, koupili v roce 2003 nemovitost ve Werombi u Sydney, kterou pojmenovali „Bimbadeen Park“. Společně založili stáje, kde trénují koně.

V roce 2006 byl opět vybrán do týmu Austrálie pro Světové jezdecké hry v Cáchách, kde bohužel se svým koněm All Luck nedokončil. Nicméně dvojice byla stejný rok úspěšná na CCI4* v Burghley, kde obsadili třetí místo. V roce 2008 byla opět dvojice Shane a Lucky úspěšná, tentokrát byli součástí stříbrného australského týmu na olympijských hrách v Pekingu. Od té doby reprezentoval Austrálii ještě na olympijských hrách v Londýně v roce 2012 a na Světových jezdeckých hrách v roce 2014 v Normandii. V roce 2015 vyhrál CCI4* v Adelaide, když se svými dvěma koňmi CP Qualified a Virgil obsadil první dvě místa.

 

Tým Austrálie se úspěšně kvalifikoval na olympijské hry do Rio de Janeira a tak se Shane soustředí na tento cíl pro sezonu 2016.

Zranění

V roce 2015 si zlomil po pádu doma v tréninku žebra a musel vynechat Melbourne International Horse Trials. V roce 2008 si zlomil pravou nohu. V březnu roku 2005 ho kopnul kůň. Utrpěl mnohočetná poranění a musel být uveden do umělého spánku, aby mohl podstoupit mnoho operací. V roce 2003 si zlomil levou nohu, což ho vyřadilo ze závodů na čtyři měsíce. Také měl již dvakrát zlomené obě ruce.

V roce 2001 mu byla odebrána štítná žláza, kvůli rozvíjející se rakovině.

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.